Cpu bottlenecking or choking ? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-23-2011, 03:28 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 45
Default Cpu bottlenecking or choking ?

i think my cpu may be bottlenecking my graphics card. and i think my cpu may be choking to.
i have a amd quad core 640 3.0 ghz. and it only has 2mb in the l2 cache and no mb in the l3 cache.
and my graphics card is a ati 6850.

the reason i think my cpu is bottlenecking or choking is that when i play bfbc2 my computer lagg jolts at 60 fps like its missing frames. it lagg jolts when it goes from 60 - 55 fps.
and my pc feels slow when my pc is getting 40 fps.
is this normal or do i need to upgrade my amd quad core 640 3.0 ghz to a amd bull dozer when they come out ?

as i will be able to afford one. and would i get a huge performance increase ?
__________________

David21 is offline  
Old 09-23-2011, 09:32 AM   #2 (permalink)
Lord of Bacon
 
Roark's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: North Carolina
Posts: 1,352
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

Even if your CPU was bottlenecking your GPU (not saying it is) it shouldn't be doing this.
A 6850, even bottlenecked, should still blow that game away.

I'd say first step is making sure you aren't overheating anything, higher temps mean components begin to throttle themselves.
CPUID - System & hardware benchmark, monitoring, reporting.
Download the above, leave it running and start playing BC2 for a bit, then post up a screen shot of it so we can check temps.
__________________

__________________
Please read through the thread thoroughly before responding.
Nobody wants to read a wall of text, formatting is your friend.

i5 3570k | 8GB G.Skill 1600MHz | R9 290 | SeaSonic 750X
Roark is offline  
Old 09-23-2011, 10:43 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 45
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

it definitely isnt because of heat. it happens when i first open the game up aswell. it also does it on low settings with 800 by 640.
it does it on other games also such as black ops.

this is a screen shot of what you wanted.
Imageshack - unledvpl.png

i see the voltages are a bit out, though looking on my bios. they are what they are suppose to be.

i have changed my hard drive around with another one and it still does it. so its not my hard drive.

its also not the internet because it happens on single player.
David21 is offline  
Old 09-24-2011, 09:53 AM   #4 (permalink)
Lord of Bacon
 
Roark's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: North Carolina
Posts: 1,352
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

I've been digging around for over an hour and I think I'm pretty much stumped.

L3 cache, while it does have an effect in certain games, isn't a game breaker.
You're obviously not overheating your GPU or CPU.
You've tried low settings (assume this means 0AA/AF too).
And I'm hoping the first thing you made sure of is that your GPU drivers are all up-to-date.

I would suggest posting up system specs and the issue on the BF:BC2 and/or COD:BO forums.
Since the issue is specifically with these games others may have had similar issues and know another fix.
__________________
Please read through the thread thoroughly before responding.
Nobody wants to read a wall of text, formatting is your friend.

i5 3570k | 8GB G.Skill 1600MHz | R9 290 | SeaSonic 750X
Roark is offline  
Old 09-24-2011, 10:32 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 45
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

i feel very dumb, and thank you for taking your time and effort to help me. but it may be me in the wrong. i just found out by somebody on the internet that my computer may not even have a mobo chipset installed which i just found out doesnt. i am downloading it right now. do you think this is the cause ?. would this make it lagg in games ?.
David21 is offline  
Old 09-24-2011, 11:18 AM   #6 (permalink)
Lord of Bacon
 
Roark's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: North Carolina
Posts: 1,352
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

I have no idea whats going on.

A chipset is an actual physical thing, not something that can be downloaded.
Not sure what exactly you're doing, but worth exploring all options to find a fix.
__________________
Please read through the thread thoroughly before responding.
Nobody wants to read a wall of text, formatting is your friend.

i5 3570k | 8GB G.Skill 1600MHz | R9 290 | SeaSonic 750X
Roark is offline  
Old 09-26-2011, 12:51 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 45
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

yeah i dont know what that guy was talking about, my pc is getting worst i can barely play the game now. dont really know at this point of time.
David21 is offline  
Old 09-26-2011, 02:35 AM   #8 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,310
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

I think the first question that should have been asked is, have you tried any other games? Does this problem happen in every game you play?
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline  
Old 09-26-2011, 03:16 AM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 45
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

it happens in all games, in gta iv i get 30 fps on low settings.

i think its my cpu as all my stuff is new such as mobo power supply graphics card ram. and i have switched hard drivers over and it doesnt fix it.
David21 is offline  
Old 09-28-2011, 06:54 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 12
Default Re: Cpu bottlenecking or choking ?

What drivers are you using David?
__________________

Toasticuss is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Am I bottlenecking bc2003 System Upgrades 2 08-20-2011 11:51 AM
bottlenecking? zerotolerance New Systems | Building and Buying 13 02-14-2007 10:33 PM
Choking of LAN becuase of over IP broadcasting drrajiv_sri Computer Networking and Internet Hardware 0 02-01-2007 05:16 AM
X1950XTX - PWR Supply Choking my Rig CronusTheUndead Hardware Repairs and Troubleshooting 4 09-23-2006 12:22 AM
Bottlenecking Merkwürdigeliebe System Upgrades 1 07-23-2006 10:22 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.