CPU, which is better? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-17-2006, 07:17 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 9
Default CPU, which is better?

Ok reffering back to my system on the post I made last night, http://www.techist.com/showthread.ph...did=93554which processor would you say is better for general and gaming?

AMD Athlon 64 4000+ San Diego Core 64 bit 1MB L2 Cache (2.4Ghz)
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200 512k Cache per core (2.2GHz)

Both will cost me about the same, will be mostly using the computer for gaming, although burning DVD's/Photoes will be done once in a while.
__________________

Silent-Blade is offline  
Old 02-17-2006, 07:27 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 640
Send a message via AIM to schulz269
Default

Get the amd dual core hands down. u can get ur gameing needs and also ur burning needs with both and u can over clock it to be 2.4 easy i suggest dual core over a single core most of the time but but maybe i am wrong.. but i would suggest hte dual core since they kick ***
__________________

__________________
IMG]http://img213.imageshack.us/img213/9546/venomcopycghkcgto8.png[/IMG]
Heatware:
http://www.heatware.com/eval.php?id=47066
schulz269 is offline  
Old 02-17-2006, 07:30 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 9
Default

Quote:
Originally posted by schulz269
Get the amd dual core hands down. u can get ur gameing needs and also ur burning needs with both and u can over clock it to be 2.4 easy i suggest dual core over a single core most of the time but but maybe i am wrong.. but i would suggest hte dual core since they kick ***
Thanks, if I was to go down the duel core route, would the core only having 512kb cache per a core, effect it greatly than having the same clock speed but 1mb a core?

Ie is it worth speeding alot of extra £££ to get the same core speed but with a larger cache?
Silent-Blade is offline  
Old 02-17-2006, 07:40 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 640
Send a message via AIM to schulz269
Default

with the regualer single core amd 64s they realy can't handle more then 1 intense program runnign at one time which is a down fall to amd but now that dual core is out u can run programs and game at the same itme which in hte long run would make it more user freindly and be an awsome gameing machine about hte cache i am unsure. read on some reviews about that cache question unless someone else on here posts the answer to it
__________________
IMG]http://img213.imageshack.us/img213/9546/venomcopycghkcgto8.png[/IMG]
Heatware:
http://www.heatware.com/eval.php?id=47066
schulz269 is offline  
Old 02-17-2006, 07:56 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 9
Default

Quote:
Originally posted by schulz269
with the regualer single core amd 64s they realy can't handle more then 1 intense program runnign at one time which is a down fall to amd but now that dual core is out u can run programs and game at the same itme which in hte long run would make it more user freindly and be an awsome gameing machine about hte cache i am unsure. read on some reviews about that cache question unless someone else on here posts the answer to it
Looking into it now bud, although from the benchmarks there only seems to be around 2-4% if that in the scores

Looks like I'll begetting a 4200 X2

Another question to throw into the open then...

If current games dont use the 2nd core, does that core do all the windows backround tasks, while the 1st core plays the game?

Also is the 4200 X2 good for OC? and will the 512kb cache effect yeild results?
Silent-Blade is offline  
Old 02-17-2006, 10:58 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 841
Default

You should get either the 3800 or 4400 X2. The only difference between the 3800 and 4200 is 200mhz. The differences between 4200 and 4400 is 200mhz and a 1mb L2 cache. So, go for the 4400 or just get a 3800 and save money imo.
__________________
NathanM is offline  
Old 02-17-2006, 12:18 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
NickFas's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 273
Default

Quote:
Originally posted by NathanM
The differences between 4200 and 4400 is 200mhz and a 1mb L2 cache.
wrong...the 42 and 44 are clocked the same but the difference is that the 44 has l2 cache of 2mb (2x1mb)...check out the link


http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103546

edit: forgot the 42's link

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103547
__________________
Proud owner of the only hampster powered rig on these boards.
NickFas is offline  
Old 02-17-2006, 12:30 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 458
Default

people, it's DUAL core...not DUEL...

Sorry.
__________________
<font size=1><b>Current Build:</b>
DFI Lanparty Ultra-D
<a href=\"http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=77714\">AMD 64 X2 4400+ @ 2.20GHz</a>
Big Typhoon Heatsink/Fan
2 GB G.Skill DDR500 PC4000
eVGA 256MB 7800GTX
37GB Raptor
2x 120GB Hard Drives</font>
sickness is offline  
Old 02-17-2006, 01:08 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 79
Send a message via AIM to jhick40
Default

Quote:

If current games dont use the 2nd core, does that core do all the windows backround tasks, while the 1st core plays the game?
its not like that, but it will run faster with more apps. since the processor speed still won't bottleneck, definitely get the x2.
__________________
Intel Pentium 4 2.8ghz | Hewlett-Packard 085Ch (D530 SFF)
1024mb DDR400 | eVGA FX5500 128mb @ 300/495
Western Digital Caviar 40gb| 8x CD-RW | SB Audigy SE
jhick40 is offline  
Old 02-17-2006, 01:19 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 841
Default

Quote:
Originally posted by NickFas
wrong...the 42 and 44 are clocked the same but the difference is that the 44 has l2 cache of 2mb (2x1mb)...check out the link


http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103546

edit: forgot the 42's link

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103547
No, I was right, but I forgot to note that it was 'per core' :P.
__________________

__________________
NathanM is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.