Cheap Gaming Rig for Friend - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-15-2006, 08:37 AM   #1 (permalink)
MechEng Extraordinaire
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1,027
Send a message via AIM to cwiz
Default Cheap Gaming Rig for Friend

hey guys, i'm trying to build a rig for my friend, he said he wanted to spend 400-600 so heres what i came up with. let me know if all this stuff will work togther.

LITE-ON DVD BURNER

CASE AND PSU

WESTERN DIGITAL HDD

MOBO

1GB (2x512) DDR2 RAM

AMD AM2 3500+ CPU

PNY 7900GS BEST BUY DEAL

we're going to use the windows xp that came w/ a compaq that has been sitting in his closet... will that work? itll save alot of dough

I know there is much faster ram, way better psu's, mobo, and cases out there, but i wanna squeeze as much graphics as i can out of ~$550 and i think this is the way to go. let me know if i screwed anything up.

oh, out the door its ~$527.91
__________________

__________________
Change the world
upgrading...
PS3 -> Folding as we speak Team# 64582
cwiz is offline  
Old 11-15-2006, 09:16 AM   #2 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default

yea....other than the standard ram for the mobo being ddr2 800, its looks like a decent future proof(AM2) build. and if he wants to upgradel later he already ahs the new socket.
__________________

__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 11-15-2006, 09:26 AM   #3 (permalink)
Console Gamer
 
Ronnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: N. Carolina
Posts: 2,716
Default

yea that is a pretty decent build for a budget one
__________________
Ryzen 7 1700 / Gigabyte AB35
Deepcool Captain 240EX
32GB HyperX DDR4 / Corsair 750watt
Red Devil 480 / Corsair R270
Sandisk 960GB SSD / 2x Seagate 8tb, 2x WD 4TB
Ronnie is offline  
Old 11-15-2006, 09:36 AM   #4 (permalink)
MechEng Extraordinaire
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1,027
Send a message via AIM to cwiz
Default

thanks, i told hime to get faster ram and a better psu for his next upgrade... maybe a dual core when it starts getting utilized by games
__________________
Change the world
upgrading...
PS3 -> Folding as we speak Team# 64582
cwiz is offline  
Old 11-15-2006, 09:40 AM   #5 (permalink)
Console Gamer
 
Ronnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: N. Carolina
Posts: 2,716
Default

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820161675

if he didnt already order it yet tell him to get htis ram instead because it is faster and cheaper and 1gb sticks are more future prof then 512 sticks imo
__________________
Ryzen 7 1700 / Gigabyte AB35
Deepcool Captain 240EX
32GB HyperX DDR4 / Corsair 750watt
Red Devil 480 / Corsair R270
Sandisk 960GB SSD / 2x Seagate 8tb, 2x WD 4TB
Ronnie is offline  
Old 11-15-2006, 11:14 AM   #6 (permalink)
MechEng Extraordinaire
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1,027
Send a message via AIM to cwiz
Default

i'm pretty sure ddr/ddr2 performs better in a 2 stick configuration that a 1 stick... anyone confirm this?
__________________
Change the world
upgrading...
PS3 -> Folding as we speak Team# 64582
cwiz is offline  
Old 11-15-2006, 11:28 AM   #7 (permalink)
Console Gamer
 
Ronnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: N. Carolina
Posts: 2,716
Default

whether it is or not it is
it is still cheaper and faster and when he upgrades later he will be glad he went with 1gb stick instead of 2x512
__________________
Ryzen 7 1700 / Gigabyte AB35
Deepcool Captain 240EX
32GB HyperX DDR4 / Corsair 750watt
Red Devil 480 / Corsair R270
Sandisk 960GB SSD / 2x Seagate 8tb, 2x WD 4TB
Ronnie is offline  
Old 11-15-2006, 12:43 PM   #8 (permalink)
MechEng Extraordinaire
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1,027
Send a message via AIM to cwiz
Default

ahh, i see, it has a faster speed... my bad
__________________
Change the world
upgrading...
PS3 -> Folding as we speak Team# 64582
cwiz is offline  
Old 11-15-2006, 02:37 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
darkop16's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: North Carolina
Posts: 553
Send a message via AIM to darkop16
Default

Iv been thinking about building me a $600 system thats am2 ready, too.

Be careful with the psu's that come with cases...ecspecially a $25 case.
If the psu goes...it prob will take must if not all of the rest of the computer.

can you sqeuz this into you buget? froton 450w psu
Thats a reilble psu and i think it keeps you under $600. Other then that, everything looks good.
__________________
CPU: e6600 @ 3.2ghz
RAM: 2GB G.Skill HZ PC6400
Mobo: ASUS P5B Deluxe
GPU: Sapphire HD4870
Soundcard: Creative Labs X-Fi XtremeGamer Fatal1ty
HDDs: 250GB WD + 750GB WD + 2x1TB WD
Monitor: Samsung 226BW
PSU: OCZ GameXStream 600W
Case: Cooler Master Stacker
OS: XP Professional SP3
Mouse/keyboard: Logitech MX518/Saitek Eclipse II
Speakers: Logitech Z-2300
darkop16 is offline  
Old 11-15-2006, 02:42 PM   #10 (permalink)
MechEng Extraordinaire
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1,027
Send a message via AIM to cwiz
Default

yeah, thats probably the weakest part of the build... if the psu goes, i doubt it will damage the whole computer, u usually just need to replace it
__________________

__________________
Change the world
upgrading...
PS3 -> Folding as we speak Team# 64582
cwiz is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.