can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-21-2010, 03:03 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 110
Default can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

hey just wanted to know if i buy the megahalems with a push/pull fan setup will i be able to fit 6x RAM chips?
__________________

eagle5968 is offline  
Old 03-21-2010, 04:45 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

depends upon your board. You may need to rotate it 90 degrees. I know my true 120 on a p6t deluxe v2 would work in push pull with 6 dimms of ram venting towards the rear of my case. I do use 25mm fans versus 38mm fans.
__________________

__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 03-21-2010, 09:34 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

standard sized memory modules (no tall heatspreaders) should fit just fine. But populating all 6 memory slots will strain/burden the memory controller, this isn't a problem for a system running at stock speeds. But it's not recommended for overclocking.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 03-21-2010, 12:58 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 110
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

are there better motherboards that can handle the burden of all 6 slots?
eagle5968 is offline  
Old 03-21-2010, 03:39 PM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

No, on the i7, i5 and i3 cpu's the memory controller is built into the cpu. Is there a reason why you want all the slots filled? The i7 with 6GB (3x2GB) of memory creates a tremendous amount of Memory Bandwidth, only a very few programs will benefit from more ram. For 95% of all users, 6GB (3x2GB) is more than enough (a guesstimation). My sytem with 6GB (3x2GB) at 4.2GHz will outperform a system with 12GB (6x2GB) at a lower cpu speed everyday (or it has up to this point in time)
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 03-21-2010, 04:25 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 110
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

just thought more ram was better...alright ill just get the 6gb then..thx for clearing that up
ocz gold is $130 after rebates right now
eagle5968 is offline  
Old 03-21-2010, 04:39 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

Quote:
Originally Posted by eagle5968 View Post
just thought more ram was better...alright ill just get the 6gb then..thx for clearing that up
ocz gold is $130 after rebates right now
More is better usually, but there comes a point when more isn't being utilized and the cost of having it available is less performance on another component. You'd see more of a benefit if you weren't overclocking.
I have OCZ memory in both of my i7 PC's
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 03-22-2010, 03:50 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Graham's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 348
Send a message via AIM to Graham
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

I'm assuming this is for a gaming machine? The only people I know that use more than the "standard" amount of ram you see 90-95% of people use like Slaymate says are people that use heavy-duty design/modeling/and/or analysis software. Even so, they use Xeon or server processors rather home/business CPUs like the i-series.
__________________
- Intel i7-930 CPU @ 3.4 GHz w/ Zalman CNPS 9900 MAX
- Asus P6X58D Mainboard
- Corsair 1000W PSU
- Cooler Master HAF 932 Adv. Chassis
- SSD Intel 40 gig
- HDD: 2x SATA III 300 GBs
- LG Blu-Ray 8X
- Gigabyte GTX 670 WF @ 1098 Mhz
- Corsair Dominator 6 GB (2 x 2 GB Trip mode)
Graham is offline  
Old 03-22-2010, 04:55 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

I use AutoCAD everyday, haven't had any memory issues what so ever with just 6GB
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 03-22-2010, 08:29 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Graham's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 348
Send a message via AIM to Graham
Default Re: can i fit 6x ram chips with magahalems push/pull?

Quote:
Originally Posted by Slaymate View Post
I use AutoCAD everyday, haven't had any memory issues what so ever with just 6GB
IS it "heavy-duty" design? I have seen machines at work get killed with 12 gigs doing some 5K+ part assemblies! And they are still toned down!
__________________

__________________
- Intel i7-930 CPU @ 3.4 GHz w/ Zalman CNPS 9900 MAX
- Asus P6X58D Mainboard
- Corsair 1000W PSU
- Cooler Master HAF 932 Adv. Chassis
- SSD Intel 40 gig
- HDD: 2x SATA III 300 GBs
- LG Blu-Ray 8X
- Gigabyte GTX 670 WF @ 1098 Mhz
- Corsair Dominator 6 GB (2 x 2 GB Trip mode)
Graham is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Added RAM, no performance increase? drewjustforyou System Upgrades 2 03-21-2009 08:06 PM
An Extensive Guide: Maximizing Performance, Minimizing Budget Sora New Systems | Building and Buying 42 08-23-2008 06:35 PM
Crash after RAM upgrade Total Immortal Hardware Repairs and Troubleshooting 6 08-14-2008 08:33 PM
FS:2.4 P4 chips & 2.8 P4 &Laptop Ram & Vid Cards & More! 98RedGs Buy/Sell/Trade and Hot Deals 3 07-30-2008 04:16 PM
RAM Slots not working properly ckgaming Laptops and Notebooks 0 12-28-2007 07:11 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.