Burning smell....... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-16-2006, 05:47 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 64
Exclamation Burning smell.......

I'm worried, for about 2-3 days noow I've noticed a burning smell in my room, seems something is going wrong with the PC. I suspect the PSU, even though it wasn't bought too long ago, and it's a Smartpower 2.0 so I'm a bit confused but stuff happens.

I did buy a new graphics card about a month or so ago, could it be that?

Though I must say if i feel the back of the PSU where the fan is, the smell seems strongest there! What should I do?!
__________________

__________________
My Rig:
Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2
Pentium 4 3.2GHz C
2 x Kingston 512MB PC3200
120GB 7200 Seagate 8MB
XFX 256MB 6800XTreme
Samsung CD-RW 52x52x24
LG 4167B DVD/RW BLACK
1.44MB Floppy Disk Drive
B319 ATX Case
500W Antec Smartpower 2.0
Masta_Gomes is offline  
Old 09-16-2006, 05:54 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124
Default

I ran into the same scinerio Enermax PS was emitting a smell.
Not long after, it went down .I inspected the board and found a flashy diode burnt , replaced it and works fine now but the smell is still saturated into the unit .
__________________

__________________
Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Old 09-16-2006, 07:00 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 64
Default

PSU has 3 years warranty, so should i go to where i bought and send it off....?

P.S. 3-4 weeks to get it back, that's a long time without a computer, and i don't want to use my old power supply, which restarted my computer playing games on my 9600XT, and now that i have a 6800XT.........shouldn't risk connecting it....
__________________
My Rig:
Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2
Pentium 4 3.2GHz C
2 x Kingston 512MB PC3200
120GB 7200 Seagate 8MB
XFX 256MB 6800XTreme
Samsung CD-RW 52x52x24
LG 4167B DVD/RW BLACK
1.44MB Floppy Disk Drive
B319 ATX Case
500W Antec Smartpower 2.0
Masta_Gomes is offline  
Old 09-16-2006, 07:42 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Location: Manchester, UK
Posts: 1,909
Default

how much Watt is your old PSU? better to replace your PSU ASAP, before it burns out your motherboard components.
__________________
Intel Core2Quad 2.66Ghz 12MB L2-Cache
4096MB DDR Kingston Hyper-X
GigaByte GA-P35-DS3R
XFX 9600GT AlphaDog
Seagate 2 X 320GB SATA2
LG L246WH Flatron 24"
Sony DVD-RW
Blind_Arrow is offline  
Old 09-16-2006, 07:21 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124
Default

i no its $ but its good to have a decent backup , i wouldnt waist time RMA before any damage occurs
__________________
Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Old 09-16-2006, 10:53 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 64
Default

Strange this morning i've used it for about 10 minutes and no smell, though i touched he back of th PSU this morning and it's kind of warmish.......

My backup PSU is my old one that has a 500W sticker but only has 20A on the 12 volt rail and considering i have a 6800XT GPU.......but i can i can put it in and just not play games i guess?

With it not smelling this morning even though it's not 10 minute use, what can i deduce from that?

By the way it's not exactly a new PSU, i've had it for about 2-3 months now.
__________________
My Rig:
Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2
Pentium 4 3.2GHz C
2 x Kingston 512MB PC3200
120GB 7200 Seagate 8MB
XFX 256MB 6800XTreme
Samsung CD-RW 52x52x24
LG 4167B DVD/RW BLACK
1.44MB Floppy Disk Drive
B319 ATX Case
500W Antec Smartpower 2.0
Masta_Gomes is offline  
Old 09-16-2006, 10:57 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Location: Manchester, UK
Posts: 1,909
Default

then it may be some seals burning off, which already have burnt now. so better keep using. or if still in confusion, get RMA.
__________________
Intel Core2Quad 2.66Ghz 12MB L2-Cache
4096MB DDR Kingston Hyper-X
GigaByte GA-P35-DS3R
XFX 9600GT AlphaDog
Seagate 2 X 320GB SATA2
LG L246WH Flatron 24"
Sony DVD-RW
Blind_Arrow is offline  
Old 09-16-2006, 11:00 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 64
Default

Well I went straight to the source to check it out, and ifI go right next to the back PSU fan, the smell is still there, maybe a bit of use and it comes back........so do you think chucking in my old PSU even though i got a power supply will be ok? considering my old one restarted my computer when i palyed games.......?

Is it normal after a whole night of the computer being off the PSU being slightly warm? eminating some sort of slight heat?
__________________
My Rig:
Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2
Pentium 4 3.2GHz C
2 x Kingston 512MB PC3200
120GB 7200 Seagate 8MB
XFX 256MB 6800XTreme
Samsung CD-RW 52x52x24
LG 4167B DVD/RW BLACK
1.44MB Floppy Disk Drive
B319 ATX Case
500W Antec Smartpower 2.0
Masta_Gomes is offline  
Old 09-17-2006, 06:36 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default

thats odd. if ur computer was off the whole night it shouldnt be warm.
__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Old 09-17-2006, 07:52 AM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 64
Default

well back in went the generic Ritmo PSU. Now to see how that turns out.

It's probably just as much a liability!
__________________

__________________
My Rig:
Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2
Pentium 4 3.2GHz C
2 x Kingston 512MB PC3200
120GB 7200 Seagate 8MB
XFX 256MB 6800XTreme
Samsung CD-RW 52x52x24
LG 4167B DVD/RW BLACK
1.44MB Floppy Disk Drive
B319 ATX Case
500W Antec Smartpower 2.0
Masta_Gomes is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.