Building a new rig - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-18-2009, 05:30 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 30
Default Building a new rig

I am currently having issues with today's games. Right now I am running:

AMD Athlon 64 at 2.4 ghz
512x2 Corsair xms memory
7300 GSOC video card
500w Power supply
Windows XP

Right now I currently play Warhammer Online and am having massive issues with the performance. If there was a way I could get around upgrading, whether it be overclocking or physically modding the rig, I would do it. As it is the rig is almost unupgradable, especially the graphics card.

So I am thinking I am going to have to build a new rig. This time, I would like to get the best bang for the buck, while being able to play today's games, specifically Warhammer and maybe some of the newer engines like the crysis engine or the UT07 engine.

So far I have come up with these parts:

BIOSTAR TFORCE TA790GX
Newegg.com - BIOSTAR TFORCE TA790GX A2+ AM2+/AM2 AMD 790GX HDMI ATX AMD Motherboard - AMD Motherboards

HIS Hightech H487F1GP Radeon HD 4870 1GB
Newegg.com - HIS Hightech H487F1GP Radeon HD 4870 1GB 256-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready CrossFire Supported Video Card - Desktop Graphics / Video Cards

Intel Core 2 Quad Q8200
Newegg.com - Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz 4MB L2 Cache LGA 775 95W Quad-Core Processor - Processors - Desktops

OCZ Platinum 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2
Newegg.com - OCZ Platinum 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory

The rest should be easy enough to get (hard drive, cd drive, ect). But I have yet to determine the power supply I want.

Really, if there is any way you guys think I could rig this beast to be able to play Warhammer on low settings without lag, even if just to tide me over until I can get the new rig, please tell me. I have yet to overclock seriously and it seems as though I could get a performance boost if done correctly.

If it helps at all, it's not really that Warhammer has many frame rate problems as much as just every once in a while either crashing, or having severe graphical errors. If I can get any software to help or any different drivers I will.
__________________

Sonofjohn is offline  
Old 01-18-2009, 05:53 PM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Brisbane, Australia
Posts: 27
Default Re: Building a new rig

The parts you have chosen seem pretty good, however instead of the q8200 you should buy the q6600. It runs faster, has more memory and is easier to overclock. (It cost $10 more than the q8200). Other than that, the computer looks fine.

Also, I don't think you will get any sort of performance boost in Warhammer with your current computer, that card is very weak and it's a fairly demanding game.

Regarding the power supply, anything over 600/650w will do.
__________________

jaydenakasha is offline  
Old 01-18-2009, 06:17 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 30
Default

Thanks for the info. Also yes I have to agree the q6600 would probably be best. I overlooked the 2x4mb cache and saw the 1333fsb.

Also, would a 7900gtx run WAR at all? I see someone is selling one in the B/S/T forum, but I cannot contact them.
Sonofjohn is offline  
Old 01-18-2009, 06:31 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Building a new rig

Those are not compatible...

The q8200 and 790GX
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 01-18-2009, 07:57 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 30
Default Re: Building a new rig

Quote:
Originally Posted by vernong1992 View Post
Those are not compatible...

The q8200 and 790GX
Yea, thanks for the info, realized that after a quick look on the page different fsb.
Sonofjohn is offline  
Old 01-18-2009, 07:59 PM   #6 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: Building a new rig

Quote:
Originally Posted by Sonofjohn View Post
Yea, thanks for the info, realized that after a quick look on the page different fsb.
It's not the different fsb that's the problem, that motherboard is a am2+ socket while the cpu is lga775. The cpu literally won't fit.
__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 01-18-2009, 08:05 PM   #7 (permalink)
The Bulldog
 
zmatt's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: In an empty Ramen packet
Posts: 4,660
Default Re: Building a new rig

Quote:
Originally Posted by jaydenakasha View Post
The parts you have chosen seem pretty good, however instead of the q8200 you should buy the q6600. It runs faster, has more memory and is easier to overclock. (It cost $10 more than the q8200). Other than that, the computer looks fine.

Also, I don't think you will get any sort of performance boost in Warhammer with your current computer, that card is very weak and it's a fairly demanding game.

Regarding the power supply, anything over 600/650w will do.
woah wait. Did you read his list? He has an incompatible cpu and mobo. Good thing Vern caught this.

Quote:
Yea, thanks for the info, realized that after a quick look on the page different fsb.
FSB has nothing to do with it mate. Look at the socket. The processor uses an LGA775 socket but that motherboard is AM2+. First thing is, they aren't the same which means a no go, second is the CPU is an Intel and the motherboard is an AMD which should also cue you in. Also the q8200 is an odd choice. Get a Q9550 or a Q9400 if you want a quad or an e8400 for a dual core. As for a motherboard get this:

Newegg.com - BIOSTAR TForce TP45HP LGA 775 Intel P45 ATX Intel Motherboard - Intel Motherboards

It will actually work with the cpu.
__________________


ポップ・タルトが大好きです。
<<<<<<<Rep is always welcome
Ultimate Guitar exercises/ Songs for technique
zmatt is offline  
Old 01-18-2009, 08:08 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Re: Building a new rig

Yeh you that board is for AMD chips only - i suggest you look at the new Phenom II 920 or 940. If you want an intel chip look an lga775 board (with the exception of i7 chips).
__________________
meat_helmet is offline  
Old 01-18-2009, 08:08 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 30
Default Re: Building a new rig

Dang, how did I miss that? Well in that case should I go with a new board and keep the q6600 or go for a new amd chip on the same board?
Sonofjohn is offline  
Old 01-18-2009, 08:10 PM   #10 (permalink)
The Bulldog
 
zmatt's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: In an empty Ramen packet
Posts: 4,660
Default Re: Building a new rig

Go with Intel, but not the Q6600. It's getting pretty old. See my above post for recommendations. I don't feel like posting it again.
__________________

__________________


ポップ・タルトが大好きです。
<<<<<<<Rep is always welcome
Ultimate Guitar exercises/ Songs for technique
zmatt is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Building a Rig (Brand New To This) NasFM System Upgrades 3 11-26-2008 02:41 PM
Building my Rig. yo1mcool New Systems | Building and Buying 2 10-30-2008 09:23 PM
Building my first rig, some help please Splashzz New Systems | Building and Buying 0 08-02-2008 05:43 PM
Building a Rig need advice fluidman New Systems | Building and Buying 25 11-06-2007 04:48 PM
Newbie building a high end gaming rig Prophet New Systems | Building and Buying 22 09-24-2007 03:02 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.