Bottlenecking - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-19-2008, 04:24 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
spikoman69's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 726
Default Bottlenecking

Would my rig bottleneck a 8800gs 384mb?
I plan on OCing up to around 2.7-2.8 soon also, if that matters any...
__________________

__________________
AMD Phenom II 960t BE @ 4.3ghz // Corsair Vengence 4x2Gb 1600mhz
EVGA GTX 460 @ 840mhz Core 1960mhz Memory// ASRock 970 Extreme AM3+
NZXT M59 Case Black and Blue Scheme // Corsair H80
University of Michigan // Electrical and Computer Engineering
spikoman69 is offline  
Old 02-19-2008, 04:26 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2007
Location: Null
Posts: 300
Default Re: Bottlenecking

It should be ok for a little while. If I were you I would get the 5000+ Black Edition. It is not that expensive.
__________________

__________________

Rig:
LONG VERSION:
eMachines T5062
Single-core AMD Athlon 64 3800+ (UC'd to 1.06 GHZ)
256MB 667MHz DDR2 - Nvidia GeForce 6150SE (integrated)
20GB 4800rpm IDE - Eight channel (7.1) Audio
Windows ME... and Playing Crysis at 1 fps

SHORT VERSION:
Hard-Core
mcovalt is offline  
Old 02-19-2008, 05:46 PM   #3 (permalink)
Camera junky
 
Poizen22's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ottawa ontario canada.
Posts: 6,280
Default Re: Bottlenecking

depends on your resolution at 1280x1024 u will just get by on video memory, yes you cpu will botle neck it any cpu will unless its something like one of the new q6600 chips or the e8400. but it wotn be much you should score near 10k in 3dmark 06.
__________________

https://www.flickr.com/photos/poizen22/
intel Core I7 8700k@ 5.0ghz-Nvidia GTX1080 ti ftw3-Aorus 5 z370 mobo-16gb ddr4 G-Skill trident Z rgb 3000mhz - 1tb samsung 960 pro, 2tb wd blue- thermaltake rgb 750w gold-Phanteks pro M TG- Samsung CHG70 1440p 144hz 32 inch QLED.
Poizen22 is offline  
Old 02-19-2008, 05:57 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Bottlenecking

yeah it really depends which games you play and at which resolutions....
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 02-19-2008, 07:57 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
spikoman69's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 726
Default Re: Bottlenecking

1280x768 or 1440x900, i see no difference in quality at same settings, just a slightly higher framerate at 1280x768 depending on the game.
__________________
AMD Phenom II 960t BE @ 4.3ghz // Corsair Vengence 4x2Gb 1600mhz
EVGA GTX 460 @ 840mhz Core 1960mhz Memory// ASRock 970 Extreme AM3+
NZXT M59 Case Black and Blue Scheme // Corsair H80
University of Michigan // Electrical and Computer Engineering
spikoman69 is offline  
Old 02-20-2008, 06:39 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Bottlenecking

At that resolution then yes your rig would be bottlenecked by your CPU.

but that doesn't mean you won't see good performance...it just means that your CPU is the weakest thing in your link and you'd see a large difference with an upgrade.
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 02-20-2008, 09:50 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
spikoman69's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 726
Default Re: Bottlenecking

How much of an FPS drop are are we talking here?
__________________
AMD Phenom II 960t BE @ 4.3ghz // Corsair Vengence 4x2Gb 1600mhz
EVGA GTX 460 @ 840mhz Core 1960mhz Memory// ASRock 970 Extreme AM3+
NZXT M59 Case Black and Blue Scheme // Corsair H80
University of Michigan // Electrical and Computer Engineering
spikoman69 is offline  
Old 02-20-2008, 10:10 AM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
braz's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 1,122
Default Re: Bottlenecking

look at it this way. I have an AMD 64bit 3200+ 2ghz and an 8800GT 512mb. I cannont play crysis on high cuz of the cpu. upgrading my x1600 pro to an 8800gt only gained me about 20fps. when my new e8400 dual core 3ghz gets here, that will be about a 30-40fps gain. (i think)
__________________

|Steam-Braz90|*
braz is offline  
Old 02-20-2008, 03:49 PM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Bottlenecking

Quote:
Originally Posted by spikoman69 View Post
How much of an FPS drop are are we talking here?
your Brisbane could push 3.0ghz, I think it'll kill any bottleneck (or make the effect very little) if you did
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 02-20-2008, 04:22 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Bottlenecking

Bottlenecking really only becomes an issue with some things. For example a 3870x2 is bottlenecked by a q6600 at 1920x1200 in 3dmark06
__________________

__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Am I Bottlenecking? SpikedCola Microsoft Windows and Software 33 02-18-2008 11:01 PM
New Computer for Vernong!!!! Peter.Cort System Upgrades 58 11-14-2007 09:32 PM
I am bottlenecking my GPU? krazieaznboi New Systems | Building and Buying 7 08-07-2007 02:37 AM
Issue with FPS in Counter-Strike:Source, bottlenecking? Aaron023 Hardware Repairs and Troubleshooting 17 07-01-2007 04:55 PM
bottlenecking funkywaggnelz New Systems | Building and Buying 6 06-10-2007 07:27 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.