Answers ? Suggestions? Built and using but not quite right. Wrong memory listed/Temperature - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-30-2011, 07:39 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2010
Location: Los angekes
Posts: 8
Default Answers ? Suggestions? Built and using but not quite right. Wrong memory listed/Temperature

I built a machine in an mATX form factor. There are two things that I m not sure about.

1. I have 6gb Corsair Dominator Tri-memory in the three slots as shown in the manual, but windows sys info says 4gb Physical memory. This cannot be correct?

2. My temperatures according to Core Temp 99.7 idles in the 50's and is often in the 60's and occasionally the 70's under load. This seems hot to me. My Sager NP8760 laptop running the same software idles in the mid 40's and will one occasion hit 60' running AutoCad and the other heavy programs.

On this machine I have used the ASUS overclocking utility and just selected "i950" which as I understand it adjusts everything for i950 like performance. If I remember correctly, even without the overclock, temperatures remain the same, as they do even with the case open an all 6 fans running.

Below are the machine spec,s and the Windows System Info

My specs are
-Silverstone Sugo SG01 Case
-Silvestone modular 650 W PS
-ASUS Rampage III GENE ROG mATX - iX58 - LGA1366 Socket mobo
-Intel Core i7 Processor i7-930 2.80GHz 8 MB LGA1366 CPU
-Crucial C300 128 SSD
-WD 1TB SATA 64MB HD
-Corsair TR3X6G1600C8D Dominator 6GB 3 x 2 GB PC3-12800 1600MHz 240-Pin DDR3 Core i7 Memory Kit
-ATI FirePro V4800 1GB GDDR5 PCI Express 2.0 x16 Workstation Video Card
-Win 7 Pro 64
---------------------------------------------------

Some of Windows system info list:
System Information report written at: 01/30/11 16:32:52

Item Value
OS Name Microsoft Windows 7 Professional
Version 6.1.7600 Build 7600

System Manufacturer System manufacturer
System Model System Product Name
System Type x64-based PC
Processor Intel(R) Core(TM) i7 CPU 930 @ 2.80GHz, 2800 Mhz, 4 Core(s), 8 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 0501, 6/23/2010
SMBIOS Version 2.5
Windows Directory C:\Windows
System Directory C:\Windows\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume1
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "6.1.7600.16385"

Installed Physical Memory (RAM) 4.00 GB
Total Physical Memory 3.99 GB
Available Physical Memory 2.16 GB
Total Virtual Memory 7.98 GB
Available Virtual Memory 5.91 GB
Page File Space 3.99 GB
Page File C:\pagefile.sys

Name ATI FirePro V4800 (FireGL)
PNP Device ID PCI\VEN_1002&DEV_68C8&SUBSYS_240A1002&REV_00\4&9BA 4AB8&0&0038
Adapter Type ATI display adapter (0x68C8), ATI Technologies Inc. compatible
Adapter Description ATI FirePro V4800 (FireGL)
Adapter RAM 1.00 GB (1,073,741,824 bytes)
__________________

KaisoArt is offline  
Old 01-30-2011, 08:11 PM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Answers ? Suggestions? Built and using but not quite right. Wrong memory listed/Temperature

Its youre case, youre not getting good cooling flow.... I have my 950 at 4.1 and get 77ish load.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 01-30-2011, 11:31 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2010
Location: Los angekes
Posts: 8
Default Re: Answers ? Suggestions? Built and using but not quite right. Wrong memory listed/Temperature

Right now the case is open on 3 sides so it's basically a skeleton, all 6 fans are running and its very cool in the room. The temp is the same as with the case closed. What should be the temp of the i930? I mean the general temp not with extreme cooling.
KaisoArt is offline  
Old 01-31-2011, 11:31 AM   #4 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Answers ? Suggestions? Built and using but not quite right. Wrong memory listed/Temperature

I idle with a high vcore in the high 30-40's, and load on linx at 80C. So 930 idle should be low to mid 30's.

See, you need to find youe Vcore, as thats your heat maker. You are also running the stock cooling it looks.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
First rig being built - Thoughts and suggestions Method New Systems | Building and Buying 9 08-08-2008 09:38 AM
Suggestions for pre-built PCs? smlvalentine System Upgrades 8 08-30-2006 02:41 AM
Rig To be built - Specs plz rate or make suggestions. objecterror New Systems | Building and Buying 22 04-20-2006 08:00 PM
Just built a new PC and MY HD is showing the wrong amount of GB gmanz73 System Upgrades 6 09-29-2005 02:47 PM
Wrong temperature readings? need help xxdryicexx Monitors, Printers and Peripherals 3 06-30-2004 03:19 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.