Another Ram Question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 02-01-2007, 02:03 AM   #1 (permalink)
Oreo's Avatar
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Talking Another Ram Question

Ok this is another quick question about ram.

If lets say my dad had 3x 512mb DDR PC 2700 ram sticks in his pc totalling 1.5gb ram, could a 1GB Stick DDR2 PC5300 Ram be quicker because of the later technology and higher speeds, or is more ram better no matter what.

I was thinking this because it always just says the amount of ram needed on game specs even though theres fast ram slow ram ect ect.


Oreo is offline  
Old 02-01-2007, 02:43 AM   #2 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2006
Posts: 38
Send a message via AIM to undergrounddlz

I personaly would go with the 1x DDR2 PC5300 1 gig RAM. It provides more room for RAM, and the faster speeds will possible help, depending on your other specs, and I think 1 GIG is plenty for most things. I have 1 gig and im only currently useing 38% of it.

undergrounddlz is offline  
Old 02-01-2007, 08:35 AM   #3 (permalink)
Super Techie
Phase-Six's Avatar
Join Date: Jan 2007
Posts: 250

I thought that x2 512 mb of DDR2 ram would be quicker becuase there are 2 of them. Thats what I have heard.
Phase-Six is offline  
Old 02-01-2007, 09:15 AM   #4 (permalink)
Super Techie
Join Date: Nov 2006
Location: New Mexico
Posts: 382
Send a message via AIM to Fayt19

Thats what I always thought too, that 2 chips would take less strain then 1 chip.

But your talking about switching from DDR to DDR2 and from 2700 to 5300 thats a BIG difference to me and imo worth the loss of the 512 and just having the 1GB
Fayt19 is offline  
Old 02-01-2007, 09:41 AM   #5 (permalink)
Oreo's Avatar
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo

I am not actually upgrading from that but i was just wondering wether 1GB of Quickram is better than 1.5GB of slow ram.

Anyway ive just ordered my system and my graphics card arrived today because it came from a diferent website.

But hopefully by saturday i should have this system set up.

AKASA Zen Black Case with 2x 12CM Fans
Liteon Lightscribe Black DVD Drive
Core 2 Duo E6300 Processor
HIS Radeon IceQ3 X1950 Pro Graphics Card
1GB PC5300 667Mhz Ram
200GB 8mb Cache Western Digital Caviar Harddrive
Gigabyte GA 945GM-S2 Motherboard

Should be good ... Hopefully
Oreo is offline  
Old 02-01-2007, 10:52 AM   #6 (permalink)
disgruntled ex-moderator
Nagasama's Avatar
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956

they oughta be pretty close, but i would say 1gb quick better than 1.5 slow. you may notice a pretty good increase in speed.

"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:42 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.