Another Dilema for Upgrade - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-21-2007, 04:51 PM   #1 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Another Dilema for Upgrade

I reach many of these dilemas because i never have enough money (who does ?) its a trade off between swapping my E6300 to a E6850 (Which can run at 1333Mhz as i have a mobo that supports it, P35C DS3R) or a X1950Pro OC'd version to a 8800GTS 320MB, which may also involve getting a new PSU (Im using 400W)

I just cant decide, ive certainly started to notice i cant run all games at maximum now and i hate it so it prompted me to upgrade. I cannot afford both either.

Im just unsure which will give me the biggest performance leep.

P.S. Im running on a very highly overclockable motherboard, and a Artic Freezer 7 pro... but no my cpu will not overclock Trust me i have tried MANY times.
__________________

__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 09-21-2007, 04:52 PM   #2 (permalink)
Camera junky
 
Poizen22's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ottawa ontario canada.
Posts: 6,280
Default Re: Another Dilema for Upgrade

ul notice a beter performence increase fro the 8800gts.
__________________

__________________

https://www.flickr.com/photos/poizen22/
intel Core I7 8700k@ 5.0ghz-Nvidia GTX1080 ti ftw3-Aorus 5 z370 mobo-16gb ddr4 G-Skill trident Z rgb 3000mhz - 1tb samsung 960 pro, 2tb wd blue- thermaltake rgb 750w gold-Phanteks pro M TG- Samsung CHG70 1440p 144hz 32 inch QLED.
Poizen22 is offline  
Old 09-21-2007, 05:07 PM   #3 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Re: Another Dilema for Upgrade

Hmm i had a feeling so, but ima label kinda guy, E6300 is at the bottom of the Exxxx Class. I feel bad haveing a bottom of the line product in its range. hehe lol. I'll ignore that though lol.
__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 09-21-2007, 05:15 PM   #4 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Another Dilema for Upgrade

You'll see the biggest improvement in games, by going with the 8800GTS, as Amd gt player said.

What do you mean, your CPU will not overclock? And if you were considering the E6850, it's a no brainer to go with the Q6600 instead.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 09-21-2007, 05:22 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jun 2005
Location: uk
Posts: 2,417
Default Re: Another Dilema for Upgrade

I got a 7950GT 512MB and put my friends 8800gts 640mb in here to test it and i got the same frames per second in Battlefield 2142 and half life 2, everything looked identical! apart from a 3Dmark score i couldnt tell any difference lol
jonny_uk is offline  
Old 09-21-2007, 05:33 PM   #6 (permalink)
cuPWNED
 
commandercup's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: N.VA
Posts: 1,465
Send a message via AIM to commandercup Send a message via MSN to commandercup
Default Re: Another Dilema for Upgrade

Quote:
Originally Posted by jonny_uk View Post
I got a 7950GT 512MB and put my friends 8800gts 640mb in here to test it and i got the same frames per second in Battlefield 2142 and half life 2, everything looked identical! apart from a 3Dmark score i couldnt tell any difference lol
lol, says the guy who owns the 7950...

did yo notice the extra ram on the 8800? not to mention dx10 support, and that it can overclock fairly well
__________________
Q9300 - HD 4870 - 4GB Crucial Ballistix Tracers - 1TB Samsung Spinpoint F1 - Corsair 650TX - Foxconn P45A-S
commandercup is offline  
Old 09-21-2007, 05:35 PM   #7 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Re: Another Dilema for Upgrade

buy saying it wont overclock i mean no matter what voltage i put it at no matter how much i OC my ram, My PC reboots twice after i set FSB and resets it. It only doesnt reset it if i raise it from 300 - 330, any higher and it doesnt work. 300-330 is pointless. It runs at 13 Degrees Celcies aswell. Somethings just wrong.

Hmm...i so wish i was allowed to have the 14,000Dollars in my Bank, or £7,000... but no, i hate my dad.
Now i can dream...

X2950XTX (when they come out) in Crossfire
2 intel Quad Cores Extremes
And...32GB of Ram
and thats it, ok i wudnt need 7 grand lol.

BTW, a bit random, any of you lot read about that very celver guy that used TWO PS3's as his PC Power for gameing, don't know how he did it. i didnt even think itd work...but owell. *looks at PS3, thinking intently*
__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 09-21-2007, 05:36 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Another Dilema for Upgrade

You'll notice a huge difference going to a 8800GTS. I went from a very highly overclocked 7900GT which performed better than a x1950xt and the difference is amazing.

Also what kind of ram do you have? I've never even heard of an e6300 that didn't do 2.8-3.0ghz

Do you know what stepping it is?

Because I thought i had a crappy e6300 as well until I figured out it was my RAM that was faulty. Now it does 3.23ghz on only 1.336vcore
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 09-21-2007, 05:43 PM   #9 (permalink)
Banned
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,479
Default Re: Another Dilema for Upgrade

Your motherboard also supports 45nm quad core processors (Yorkfield)

Just upgrade to 8800GTS now, and then upgrade your CPU to Yorkfield when it comes out in January 2008
maroon1 is offline  
Old 09-21-2007, 05:46 PM   #10 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Re: Another Dilema for Upgrade

Its the best ram youve ver herd. Elixir and Kingston 1GB DDR2 PC5300
But it should still overclock more than that... like 2.5Ghz atleast.

Just to be clear, is this how you do it.

Increase ram to its maximum if its stable.

Increase in increments of about 20 on your CPU FSB, if it crashes, raise VCore ? and continue until temps reach 40 idle and then stop .

Right... its at 300 FSB now... im gona raise to 320 and see what happens. its at about 1.36Volts already.
__________________

__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Laptop CPU dilema BamBam7720 Laptops and Notebooks 6 08-19-2007 06:49 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.