amd4000+vs4800+x2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-25-2006, 04:17 PM   #1 (permalink)
Camera junky
 
Poizen22's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ottawa ontario canada.
Posts: 6,280
Default amd4000+vs4800+x2

looking at my cpu specs i noticed they were the same as a 4800+x2 so if my theory is correct in a single threaded process my cpu should run just as fast as the 4800+x2 we both got 2.4ghz
1mb l2 cache
so its basicaly trhe same cpu just single core

second my friend sold me thsi cpu and when he went up to a 4200+x2 he lost fps so would my theory above explain y
__________________

__________________

https://www.flickr.com/photos/poizen22/
intel Core I7 8700k@ 5.0ghz-Nvidia GTX1080 ti ftw3-Aorus 5 z370 mobo-16gb ddr4 G-Skill trident Z rgb 3000mhz - 1tb samsung 960 pro, 2tb wd blue- thermaltake rgb 750w gold-Phanteks pro M TG- Samsung CHG70 1440p 144hz 32 inch QLED.
Poizen22 is offline  
Old 09-25-2006, 05:01 PM   #2 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

FYI

http://support.microsoft.com/?kbid=896256
__________________

__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 09-25-2006, 05:01 PM   #3 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

Windows sucks at load-balancing. That is the only issue here. Try to set everything but the game's "affinity" to core0 and the game to core1. May help.
The General is offline  
Old 09-25-2006, 05:05 PM   #4 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

Quote:
Originally posted by The General
Windows sucks at load-balancing. That is the only issue here. Try to set everything but the game's "affinity" to core0 and the game to core1. May help.
Where would you set that?
__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 09-25-2006, 05:07 PM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

Task manager -> Processes tab -> right click on a process -> Set Affinity
The General is offline  
Old 09-25-2006, 05:08 PM   #6 (permalink)
Camera junky
 
Poizen22's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ottawa ontario canada.
Posts: 6,280
Default

yes he has done that he worcks at my locaa pc retailer but is my theory correct
__________________

https://www.flickr.com/photos/poizen22/
intel Core I7 8700k@ 5.0ghz-Nvidia GTX1080 ti ftw3-Aorus 5 z370 mobo-16gb ddr4 G-Skill trident Z rgb 3000mhz - 1tb samsung 960 pro, 2tb wd blue- thermaltake rgb 750w gold-Phanteks pro M TG- Samsung CHG70 1440p 144hz 32 inch QLED.
Poizen22 is offline  
Old 09-25-2006, 05:18 PM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

No, because with an Athlon 64 4000+, you have that one single-threaded app running on the one core, but you also have all your system processes. With the dual-core all the system processes could run on one core, and the single-threaded app on the other. This would mean that the 4800+ would be faster.
The General is offline  
Old 09-25-2006, 08:20 PM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default

Both cores of the 4800+ and the 4000+ both operate at 2.4Ghz...
So as far as Clock SPEED goes, they are the same.

But, since the 4800+ has 2 cores to handle the same work load as single core, even at the same 2.4ghz... it's not faster... it's more efficient per work load.
__________________

HAVOC is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.