AM3 CPU in a Socket 754 Motherboard???? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 08-03-2006, 05:52 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2006
Posts: 28
Default AM3 CPU in a Socket 754 Motherboard????

Hi All,

Read somewhere, and this may seem to "out there", that the direction AMD is taking, will move AM2 to AM3 (cpu) and will be VERY comperable to a Socket 754 platform, AND with some bios upgrading, MAY allow AM3 cpu's to placed in Socket 754 motherboards????!!!???

Pie in the sky?
Too far-fetched?
Techie wiz, with knowledge, please let us know YOUR views!

Thank you.

Russdb7 is offline  
Old 08-03-2006, 06:05 PM   #2 (permalink)
Build Guru
PP Mguire's Avatar
Join Date: Dec 2004
Location: DFW Texas
Posts: 26,047

Well it has alrady been said that S754 will outlive S939 by far ounce AM2 is out. MAYBE just MAYBE this is what they are talking about but i always thought it was becasue the Sempron line was on S754. Link to where you read this?

"Resolution is just a number." #Ubisoft Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire Mechwarrior Online = Thunderson PSN = PP_Mguire

Need Descent and Mechwarrior buddies!
If I helped you, give a thanks! ↓
Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline  
Old 08-03-2006, 06:06 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 3,790

No, AM3 supposedly uses a PGA940 socket whereas socket 754 uses a PGA754 socket, therefore at the very least you'd had to bend or break off almost 200 pins in order for an AM3 chip to fit in a PGA754 socket...and obviously if a pin is there it is needed for something

Second you're looking at a HTT3 bus versus a primitive HTT1 bus that doesn't even operate at the full capability that HTT1 was capable of operating at (1600MHz vs. 2000MHz). Then you're looking at a different memory controller and memory bus, so they'd have to completely redevelop 754 boards to accept DDR3 which is not going to happen

You are most likely referring to the comparison between AM2/AM3 and 754/939 whereas both 754/AM2 are temporary PGAs for slightly new tech but will and have been confirmed to be replaced with better tech (AM3/939)
Intel C2D E6320 / AMD Athlon X2 3800+
Gigabyte 965P DS3 / DFI nF4 Ultra-D
2GB OCZ Gold PC2-6400 / 2GB OCZ Gold PC4000
eVGA 8800GTS 320MB / eVGA 6800GS 256MB
150GB Raptor / 74GB Raptor
2x500GB / 320GB
OCZ GameXStreme 850w / OCZ StealthXStream 600w
gaara is offline  
Old 08-03-2006, 07:09 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
MrZucchiniHead's Avatar
Join Date: Oct 2005
Posts: 915
Send a message via AIM to MrZucchiniHead

yeah, gaara kinda said everything that needed to be said.

i heard something similar to this, that AM3 chips will work on Both AM2 and AM3 boards, but AM2 wont work on AM3 boards.

here's the link
MrZucchiniHead is offline  
Old 08-03-2006, 07:16 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2006
Posts: 28
I think
AMD [snipped]
Russdb7 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:46 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.