Am I even using my X-Fi soundcard?? - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-03-2008, 11:51 PM   #11 (permalink)
Monster Techie
 
alexsabree's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: United States
Posts: 1,845
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

Quote:
Originally Posted by colby21 View Post
Customer Support: Downloads

It took me to this page... I am downloading the beta driver that was released June2... its been 2006 since I updated this

Which one is the control console?
Download and install these in this order: (some might require restart)
Creative Sound Blaster X-Fi series Beta Driver
Creative Console Launcher Beta
Creative MediaSource Player/Organizer 5.10.38

and download/install any of the others that might interest you.
__________________

alexsabree is offline  
Old 06-03-2008, 11:52 PM   #12 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

well you guys have that figured out but disable your on board sound if it is not already done as it could conflict with it,
__________________

__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 06-04-2008, 12:05 AM   #13 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 11
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

How do i go about disabling onboard sound? what is it under in the BIOS menu thingy =)
colby21 is offline  
Old 06-04-2008, 12:09 AM   #14 (permalink)
Monster Techie
 
alexsabree's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: United States
Posts: 1,845
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

Well you have a Dell Bios.. so don't worry about screwing anything up because its almost impossible to do so with the limited options you are presented with.

When you first boot up your computer you should see some sort of DELL logo with something along the lines of "Press F10 To Boot To Bios" in the upper right hand corner (if not then don't worry)... Usually F10 is the button to get into the bios, but I'm not sure with your motherboard. I've seen F2 and F8 be used as well, but its always been a function key.

Once your inside just scroll through all the menus and look for some option about disabling on-board sound (which is probably realtek audio)

Simply disable it and you should be done.
alexsabree is offline  
Old 06-04-2008, 12:09 AM   #15 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

lol, for some reason, every time some one asks me where something is in the bios i draw a blank, it will obviously be on one of the tabs, there will be something like onboard sound or integrated sound. Go to it, if its already disabled then fine but if it isn't disable it. It's fairly straight forward.

EDIT: sorry for the double post, the dial up stopped for some reason and i clicked refresh and it sent it again.
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 06-04-2008, 12:10 AM   #16 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

lol, for some reason, every time some one asks me where something is in the bios i draw a blank, it will obviously be on one of the tabs, there will be something like onboard sound or integrated sound. Go to it, if its already disabled then fine but if it isn't disable it. It fairly straight forward.
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 06-04-2008, 12:14 AM   #17 (permalink)
Monster Techie
 
alexsabree's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: United States
Posts: 1,845
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

Quote:
Originally Posted by luke992006 View Post
lol, for some reason, every time some one asks me where something is in the bios i draw a blank, it will obviously be on one of the tabs, there will be something like onboard sound or integrated sound. Go to it, if its already disabled then fine but if it isn't disable it. It fairly straight forward.
Hey, but it looks extremely scary for someone that has never used it before. It's also quite dangerous if you don't know what your doing. But with a DELL motherboard all of the "dangerous" options like overclocking and such are non-existent, so don't worry.

I remember the first time I got into my bios, I felt like some sort of hacker or something and whenever someone would pass bye and see that big old blue screen they would think I'm doing something amazing. :laughing:
alexsabree is offline  
Old 06-04-2008, 12:15 AM   #18 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 11
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

haha np... i got it disabled successfully

I really need to figure out how to get in the advanced bios settings for overclocking my ram and stuff :<
colby21 is offline  
Old 06-04-2008, 12:17 AM   #19 (permalink)
Monster Techie
 
alexsabree's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: United States
Posts: 1,845
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

Quote:
Originally Posted by colby21 View Post
haha np... i got it disabled successfully

I really need to figure out how to get in the advanced bios settings for overclocking my ram and stuff :<
You can't.. I haven't seen a single dell mobo with that ability.

You have to buy a "custom" motherboard like the Gigabyte DS3L. They are normally around ~$100. Don't worry about it, just wait until you decide to upgrade and worry about overclocking.
alexsabree is offline  
Old 06-04-2008, 12:38 AM   #20 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Am I even using my X-Fi soundcard??

yep, i think every pre built no matter what brand have a no over clocking lock...i just found this out recently when i tried to over clock my parents pre built...really sucks eh.
__________________

__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
soundcard difference from onboard? nhlrocker New Systems | Building and Buying 9 02-29-2008 02:01 AM
Sound Card Tips EricB Computer Audio and Multimedia 2 02-18-2008 01:37 AM
Best SoundCard pat2k5 New Systems | Building and Buying 11 01-18-2008 01:01 AM
SoundCard Problem??? nitin321 Computer Audio and Multimedia 0 09-04-2007 04:33 AM
Soundcard Installation Help Whirlwind New Systems | Building and Buying 4 03-24-2007 03:10 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.