AC'97 Audio or HD Audio? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-12-2007, 09:40 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 132
Default AC'97 Audio or HD Audio?

I have one cord with 2 plugs for audio on my Antec 900. Do I connect the AC'97 or the HD Audio to my motherboard? The motherboard will accept either. Which one is the better one?
__________________

__________________
Intel Core 2 Quad Q6600 SLACR
Gigabyte P-35 DS3R
Crucial Ballistic 4gb (4 X 1gb) 240 Pin DDR2 800
750 GB SATA-II Western Digital (2X) RAID-0 Stripe
EVGA 8800GTS 320MB
Lite On Black 20X DVD SATA
Corsair 520W Power Supply
Antec 900 Black Steel ATX Mid Tower Case
Tunic Tower 120 P4 & K8 CPU Cooler
Artic Silver 5 Thermal Compound
Microsoft Windows Vista Ultimate 64Bit Retail
Mouse Logitech Revised G5
Samsung 226BW Black 22" DVI WideScreen
ATI TV Wonder 650
Logitech Z-5300e Speaker System
MacDaddyGator is offline  
Old 09-12-2007, 09:41 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

HD... my mobo has ac'97 only... and keep it your questions all in one thread.. your moving new topics to the next page..
__________________

__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 09-12-2007, 09:41 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 94
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

I plugged in the hd one, but that was because I had no idea what ac 97 was. My audio sounds fine, I'm not sure which one is better.
jakebrick is offline  
Old 09-12-2007, 09:45 PM   #4 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

AC97 is the old audio codec. Today, there are two options: that and HD Audio. You should just use the HD audio plug and get it over with.
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 09-12-2007, 09:46 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

Quote:
Originally Posted by peterhuang913 View Post
AC97 is the old audio codec. Today, there are two options: that and HD Audio. You should just use AC97 and get it over with.
u mean HD... or do you??
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 09-12-2007, 09:48 PM   #6 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

I meant HD.
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 09-12-2007, 09:50 PM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

just checking.. maybe i can find something online of the sound quality between HD and AC'97
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 09-12-2007, 09:54 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,046
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

Thats only for front panel ports.

It depends on your front panel. Mine, I have the AC97 plugged in because I dont know what the other plug does, i think its HD Audio, the other one, but I dont use the front panel sound that much anyway.

You use the HD Audio if you have a front panel ports that supports 5.1 channnel or higher. If not, theres no point to using HD Audio. I can use HD Audio settings in the BIOS and have the AC97 plugged in, I think thats what I have right now, the AC97 is plugged in but in BIOS its HD Audio enabled for the front panel.

But theres no sound difference really. Nothing you would notice. I use the mobo sound anyway, so ye.

Edit: Anyway, Im soo excited, I cant wait. Tomorrow is Thursday and on Friday I will be leaving for college!

Woot woot, grrr I need to start packing! haha, just need to remember to pack my computer and get it ready to set at like 5 PM tomorrow. So i can leave in the morning on friday. Grrr. What should I bring lolz. I have a list on "What to Bring" but grrr, I dont even know. Im sure Ill forget something.
__________________
PINOY3000
Aluminum Unibody MacBook
Q6600 @ 3.0 GHz 333MHz x 9 Multiplier VCore: 1.3V
NVidia GeForce 8800GTS 640MB; G.Skill 6GB-HZ 1000MHz 5-5-5-15 1.9V
WD Raptor-X 150GB 10,000RPM; Seagate Barracuda 320GB 7,200RPM
ASUS P5B Deluxe Wifi Edition; Thermaltake Armor Full Tower Case
Logitech G15 Keyboard & G5 Mouse; Bose Companion 5 Speakers
Antec Quattro 850-Watt PSU; Tuniq Tower 120 HSF, Blu-Ray Drive
Gateway 22" FPD2275W LCD Display; MS Windows Vista Premium 64-Bit
Samsung 40" 1080p Full HD LCD TV (Samsung LN40A550)
pinoy3000 is offline  
Old 09-12-2007, 09:59 PM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

^ will u still be as active?
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 09-12-2007, 10:07 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,046
Default Re: AC'97 Audio or HD Audio?

of course. lol, this is like the only forum i post now since i learned to overclock.
__________________

__________________
PINOY3000
Aluminum Unibody MacBook
Q6600 @ 3.0 GHz 333MHz x 9 Multiplier VCore: 1.3V
NVidia GeForce 8800GTS 640MB; G.Skill 6GB-HZ 1000MHz 5-5-5-15 1.9V
WD Raptor-X 150GB 10,000RPM; Seagate Barracuda 320GB 7,200RPM
ASUS P5B Deluxe Wifi Edition; Thermaltake Armor Full Tower Case
Logitech G15 Keyboard & G5 Mouse; Bose Companion 5 Speakers
Antec Quattro 850-Watt PSU; Tuniq Tower 120 HSF, Blu-Ray Drive
Gateway 22" FPD2275W LCD Display; MS Windows Vista Premium 64-Bit
Samsung 40" 1080p Full HD LCD TV (Samsung LN40A550)
pinoy3000 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HD Audio not working soteman Hardware Repairs and Troubleshooting 2 08-07-2007 07:13 AM
Dissapearing Windows Audio KreweMeister Microsoft Windows and Software 0 04-28-2007 09:02 AM
Very funky...audio hardware disappears! cclpgapro Hardware Repairs and Troubleshooting 0 04-20-2007 01:04 AM
For Audio Experts only! Stunner1127 Computer Audio and Multimedia 5 03-30-2007 06:34 PM
Audio Challenge Stunner1127 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 03-30-2007 12:30 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.