~$550 autocad workstation needed - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-26-2010, 09:40 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2003
Location: New York
Posts: 243
Send a message via AIM to ibexpiotr
Default ~$550 autocad workstation needed

title says it all.
My friend asked me to build him a workstation that he can use to work in autocad 2010 and do 3d rendering.
Since we're working with a tight budget, I'm going to go with a cheaper case and obviously smaller hdd.
pretty much all I'm going to need help with is picking up a right GPU, but if you guys feel like throwing some ideas here for a complete build please feel free.
__________________

ibexpiotr is offline  
Old 07-26-2010, 03:31 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 150
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

You won't be able to build a good 3D Rendering computer on a $550 budget. I'd tell him to wait and save money.
__________________

__________________
http://i.imgur.com/sWOIK.png
PositiveKaram is offline  
Old 07-26-2010, 04:00 PM   #3 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

AMD Athlon II X3 440 Rana 3.0GHz 3 x 512KB L2 Cache Socket AM3 95W Triple-Core Desktop Processor ADX440WFGIBOX -75$
Newegg.com - AMD Athlon II X3 440 Rana 3.0GHz 3 x 512KB L2 Cache Socket AM3 95W Triple-Core Desktop Processor ADX440WFGIBOX

BIOSTAR A785G3 AM3 AMD 785G Micro ATX AMD Motherboard -65$
Newegg.com - BIOSTAR A785G3 AM3 AMD 785G Micro ATX AMD Motherboard

newegg has a combo deal for GPU/PSU-
Combo Price: $244.98
+ $20.00 Mail-In Rebate
XFX HD-577A-ZNFC Radeon HD 5770 (Juniper XT) 1GB 128-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready CrossFireX Support Video Card
XFX P1-650X-CAG9 650W ATX12V 2.2 / ESP12V 2.91 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Modular Active PFC Power
Newegg.com - Computer Parts, PC Components, Laptop Computers, LED LCD TV, Digital Cameras and more!

combo for memorycase(can always get faster ram later)-135$
. G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory Model F2-6400CL5D-4GBPQ
2. COOLER MASTER RC-690-KKN1-GP Black SECC/ ABS ATX Mid Tower Computer Case
Newegg.com - Computer Parts, PC Components, Laptop Computers, LED LCD TV, Digital Cameras and more!

Western Digital Caviar Blue WD1600AAJS 160GB 7200 RPM 8MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive -Bare Drive -39$
Newegg.com - Western Digital Caviar Blue WD1600AAJS 160GB 7200 RPM 8MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive -Bare Drive

you would need to come up with optical drive, monitor, mouse, keyboard etc.... but this is the best i can do for your price range and it will do fine for autocad.
total without shipping is- 558$
__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 07-26-2010, 04:52 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2003
Location: New York
Posts: 243
Send a message via AIM to ibexpiotr
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

of course i'll be able to, maybe not the fastest one, but good enough for his needs. a year ago someone told me i wont be able to build a $600 gaming quad core with gtx 260 and I proved them wrong. its all about a right combination of combo deals just like hmammem showed us here.
ibexpiotr is offline  
Old 07-26-2010, 04:56 PM   #5 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

couldnt find a cheap enough quad core, but triple should work fine, and like i said all these parts are future proof to a point. The ram is only ddr800, and not 1333(which is fastest motherboard can support) but its a good combo deal and will be fine since you wont be OCing....
__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 07-26-2010, 05:46 PM   #6 (permalink)
muffin enthusiast
 
Join Date: May 2009
Location: new york
Posts: 2,724
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

^ you need to either switch the motherboard or find a different combo with different ram.

am3 boards require ddr3 ram.
Muffin Man is offline  
Old 07-26-2010, 06:00 PM   #7 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

my bad, i was looking at so many combo deals, and skipped over the ddr2, they were all ddr3, somehow i picked the only one that wasnt.

you really only need value ram, since you wont be changing any clock speeds.
Newegg.com - G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1333 (PC3 10600) Dual Channel Kit Desktop Memory Model F3-10600CL9D-4GBNT
__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 07-26-2010, 06:08 PM   #8 (permalink)
muffin enthusiast
 
Join Date: May 2009
Location: new york
Posts: 2,724
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

that's what we're here for, to help each other out

here's a different gfx card/psu combo he could use too
Newegg.com - Computer Parts, PC Components, Laptop Computers, LED LCD TV, Digital Cameras and more!
still includes a 5770, but a different model from a different brand (asus), and a 550w which would be able to handle the rest of those parts without a problem.

this deal would shave $60 off your original list.
Muffin Man is offline  
Old 07-26-2010, 06:34 PM   #9 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

ya either way!

personally i would go with more then 550, just to be safe on your expensive hardware.
Im running dfi s939 lanparty, x2amd, crucial 3gigs, 9800GTX+, 2hdds, 2 optical drives, fans....and im pushing my PSU hard its a 550watt antec truepower.
Always be safe then sorry ya? but since your not OCing and you want to save money you could by getting the combo muffin man recommended.
__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 07-26-2010, 10:51 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default Re: ~$550 autocad workstation needed

If this is for cad, a "gaming" GPU will be useless, you need something designed more for CAD. -.-
__________________

c0rr0sive is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What is needed to run a game server? wafflehammer PC Gaming 36 03-09-2010 06:32 PM
Fully Automated Workstation Imaging Software tech-mans Microsoft Windows and Software 1 01-08-2010 01:30 PM
New laptop under $800 needed jfenwick Laptops and Notebooks 8 07-03-2009 03:56 PM
ATI 9200SE vs. Linux... 95BlackGA Linux and Open Source 8 10-19-2008 01:05 AM
Should I buy AutoCad? pinoy3000 Microsoft Windows and Software 12 10-25-2007 12:22 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.