4 Gig's of Ram? Better or problems? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-15-2006, 06:51 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 5
Default 4 Gig's of Ram? Better or problems?

I am wanting to upgrade my ram from 2 Gig's to 4 Gig's for playing mmorpg's. It may seem excessive but when you have 100+ players on the screen... I think it will help.

The dilima for me is that I read on a message board about a month ago (before I discovered this forum) that 4 gigs can cause issues and possibly lower performance. Is there any truth in this?
__________________

Cothor is offline  
Old 10-15-2006, 07:22 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,992
Default

What os are you using?

Assuming your using windows XP then yes it can as its too much memory for it to adresss and can slow things down.


How your getting lag in WoW With 7900 GTX's in SLI is beyond me.
__________________

__________________



May the wind always be at your back and the sun upon your face, and may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars
Lord AnthraX is offline  
Old 10-15-2006, 07:48 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 219
Default

I think a faster internet connection would serve you better with lag in a mmorpg then going to 4 gigs. also, non 64bit windows cannot use 4 gigs of ram.
luke87 is offline  
Old 10-15-2006, 07:51 PM   #4 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

4GB of RAM really is not gonna do you any good. Judging by the excessive amount of performance your computer would have, it likely has to do with your internet connection, or perhaps the server(s).

You have to realize that the server and your internet connection has to keep tabs on what everyone in your screen is doing, and therefore has to inform your computer what is happening.
__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Old 10-15-2006, 07:58 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 24
Send a message via AIM to Animemandan
Default

Yeah, 4 gigs is not needed. 2 gigs is really mroe than you need to run modern mmorpgs with a good framerate.
Animemandan is offline  
Old 10-15-2006, 08:08 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Jumping_Bean514's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Seattle
Posts: 752
Send a message via AIM to Jumping_Bean514
Default

I've never seen any tests to prove that 2 gigs are better then 4. Could anyone provide some information proving this? Not saying I don't believe it, but I've never read anywhere other then this forum that 2 will give you better performance then 4. I’d like to see some benchmarks if possible. Thanks
Jumping_Bean514 is offline  
Old 10-15-2006, 08:43 PM   #7 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

Have a gander at this:
http://techgage.com/article/4gb_tria...tribulations/1
__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Old 10-15-2006, 08:59 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Jumping_Bean514's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Seattle
Posts: 752
Send a message via AIM to Jumping_Bean514
Default

Quote:
Originally posted by Elbatrop1
Have a gander at this:
http://techgage.com/article/4gb_tria...tribulations/1
Thanks allot, interesting read.
Jumping_Bean514 is offline  
Old 10-15-2006, 10:40 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 5
Default

Thanks for the answers. I am not getting any lag as of now. My DL speed for most files is over 1mb/sec. I am prepping my machine for Vanguard SOH. Sucks to hear I can't use 4 gigs with xp, kinda sad to hear that. I guess I'll have to wait for Vista. I could have written my initial statement a little better. Thanks again.
Cothor is offline  
Old 10-15-2006, 11:22 PM   #10 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

Quote:
Originally posted by Cothor
Thanks for the answers. I am not getting any lag as of now. My DL speed for most files is over 1mb/sec. I am prepping my machine for Vanguard SOH. Sucks to hear I can't use 4 gigs with xp, kinda sad to hear that. I guess I'll have to wait for Vista. I could have written my initial statement a little better. Thanks again.
When you say, "1mb/sec" do you mean 1 Megabits per second(Mbps), or are you talking Megabytes per second(MBps)? If you are getting 1Mbps for an internet connection, then you have slow internet (comparitive to normal high-speed). However, if you mean you get 1MBps on downloads, then you have a rather fast internet connection.
__________________

__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.