3800+ and 3700+ - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-02-2006, 08:59 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 24
Default 3800+ and 3700+

I have been told that the 3800+ outperforms the 3700+ because of the extra 200 mhz clock although the 3700+ contains a 1mb L2 cache, whereas the 3800+ has 512kb L2 cache.

Can I get some input on this issue as I am personally uninformed on the matter? And why did AMD skimp on the extra 512kb on the 3800+?
__________________

duckmoose is offline  
Old 02-02-2006, 09:14 PM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 90
Default

THe 3700 is better because of the L2 cache
__________________

juststarting123 is offline  
Old 02-02-2006, 09:41 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 24
Default

Well that just ****es me off. I was sold a 3800+ against my better judgement by a salesperson telling me that. I really feel cheated. How big would teh performance difference be?
duckmoose is offline  
Old 02-02-2006, 09:49 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 90
Default

somewhat big, (hope your not mad) but the 3700+ is much better cause of the cache and if you OC it, it can reach the same, speed.
juststarting123 is offline  
Old 02-02-2006, 09:51 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 738
Default

The 3800 is better. 200 mhz makes a bigger increase in performace then a 1mb cache.
__________________
AMD Athlon 64 3500+ @2.6 ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
2gb Corsair XMS DDR400 RAM
ATI Radeon x1950xt
MSI RD480 Neo2 Crossfire Mobo
Western Digital 160gb SATA HDD
Fortron 450 watt PSU
KINGWIN SK-523BKP Case
Logitech MX518 Gaming Mouse
NeedAcpu is offline  
Old 02-02-2006, 09:54 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Location: NY, USA
Posts: 771
Default

Should have came here and asked us first, or used the search feature since there's been 1000 threads questioning which of the two is better. Go take it back and get a refund because he didn't know what he was talking about.
__________________
  • AMD FX 8350 Black Edition
  • XFX R9 390 8GB
  • 16GB (8x2) GSKILL DDR3 1866mhz
  • GIGABYTE GA-990FXA-UD3 AM3+
  • Aspire X-Plorer Silent Case
  • PC Power & Cooling Silencer 610W Continuous
  • 180GB Intel 520 SSD
  • Vizio 32" TV (1920/1080)/Acer P221W 22" Widescreen LCD (1680/1050)
Twizted_3kgt is offline  
Old 02-02-2006, 09:57 PM   #7 (permalink)
003
Wizard Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 3,312
Default

Quote:
Originally posted by duckmoose
Well that just ****es me off. I was sold a 3800+ against my better judgement by a salesperson telling me that. I really feel cheated. How big would teh performance difference be?
Quite frankly, it won't make much difference. The extra 200MHz on the 3800+ will probably make it slightly faster than the 3700+, but in reality, the extra 512k of cache does not make very many noticeable boosts in performance. The reason most people recommend the 3700+ is because it easily overclocks to 2.4GHz, so it would be the same speed as the 3800+ and have 1mb of cache, but it really makes not much difference.
__________________
so, umm, err yeah
003 is offline  
Old 02-02-2006, 10:02 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 738
Default

Quote:
Originally posted by Twizted_3kgt
Should have came here and asked us first, or used the search feature since there's been 1000 threads questioning which of the two is better. Go take it back and get a refund because he didn't know what he was talking about.
Yea maybe the 3700 is better if you're gonna OC but just regular head to head 3800 is better.
NeedAcpu is offline  
Old 02-02-2006, 10:04 PM   #9 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 1,241
Send a message via AIM to Powerslave
Default

Quote:
Originally posted by juststarting123
THe 3700 is better because of the L2 cache
Uhhhhhhh no. The 3800 is better because it's dual core in terms of multi tasking, but for gaming the 3700 is better.
Powerslave is offline  
Old 02-02-2006, 10:08 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 738
Default

We are talking about the single core 3800.
__________________

__________________
AMD Athlon 64 3500+ @2.6 ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
2gb Corsair XMS DDR400 RAM
ATI Radeon x1950xt
MSI RD480 Neo2 Crossfire Mobo
Western Digital 160gb SATA HDD
Fortron 450 watt PSU
KINGWIN SK-523BKP Case
Logitech MX518 Gaming Mouse
NeedAcpu is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.