From 1 hard drive to 2 hard drives... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 03-26-2006, 10:01 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Mar 2006
Posts: 2
Default From 1 hard drive to 2 hard drives...

Okay, I currently am running a custom system with 1 200 GB hard drive. What I want to do is, get a 32 gb WDRaptor, and just install my operating system on that hard drive and then use the other one to store all my large files. I do know how to install an OS, but I want to save the files I already have on my 200 GB drive, so I don't want to format it. What I want to do is, install the OS onto the smaller HD, then start the computer up from that hard drive, and have access to my 200 GB one so I can delete all the Windows files and stuff, just leaving me with my files I need. What I am afraid of is the two OS's clashing at startup, how can I install it onto the smaller one and use it even though I have the windows XP on another drive?

aaronkephart is offline  
Old 03-26-2006, 11:22 AM   #2 (permalink)
True Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 211
Send a message via Yahoo to JohnnyX

Put the new (smaller) drive in your case, Set it to master plug it in and unplug your old drive. Now install the op sys and when your done plug your old drive back in set as "slave" and thats it.

The enemy of my enemy might just be my enemy¬Ö
JohnnyX is offline  
Old 03-26-2006, 12:46 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Aug 2005
Posts: 506

You didn't mention whether you're running a PATA or SATA set up. If you're running SATA, just go into the BIOS Boot Setup, make the CD/DVD drive the primary boot device, boot off the Windows disk, choose which HD you want to install the OS on, then after thats done go back into the BIOS Boot Setup and set which HD you want to be as the primary boot drive. There is no "master" or "slave" drives with a SATA setup.
cedjunior is offline  
Old 03-26-2006, 01:13 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Mar 2006
Posts: 2

I want to install a SATA, is there master and slave with that? So just go into the BIOS settings with both drives plugged in, and the default was C, so just set that as secondary? and then just the other one would be the primary....are there Primary/Secondary in the SATA drives? Thanks.
aaronkephart is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:29 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.