XP or Vista Basic? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-26-2007, 09:29 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 373
Default XP or Vista Basic?

There's a good deal at Dell for basic computer with Athlon 64 processor and 512 MB memory. This is for my aunt and she is not going to do anything advanced at all - internet, word processing, online basic games, email, watch a DVD....

My question is, should I get XP or Vista Basic? Will Vista Basic run on this machine?

If you were me, what would you do? Go with the "tried and true" XP, or get the "latest and greatest" Vista Basic?
__________________

bagelred is offline  
Old 04-26-2007, 09:39 AM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

¯\_(ツ)_/¯
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: XP or Vista Basic?

With only 512 RAM, go with XP. Odds are you're going to be her tech support, so go with what you know. Besides, a lot of things still don't have drivers for Vista.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 04-26-2007, 09:40 AM   #3 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: XP or Vista Basic?

xp and I would build one myself and save some cash from not buying pre made
__________________
saltynay is offline  
Old 04-26-2007, 09:44 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 373
Default Re: XP or Vista Basic?

Well, I'm not going to "build" myself...too much of a hassle, but I appreciate the thought.

Dell has a system with Athlon and 512 MB, and they give you the option to get either XP or Vista Basic. Seems like a shame to not take the "newer" operating system since its same price, but I guess with the power requirements of Vista, looks like XP is probably smarter choice.

But since Vista Basic doesn't have "aero", would memory requirements still be high? Or would Basic run on 512 MB?
bagelred is offline  
Old 04-26-2007, 09:53 AM   #5 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: XP or Vista Basic?

lol too much hassle it will take an hour max and depending on your budget you could save quite a bit of money. my computer in my sig would of cost £2,600 from dell that is $5,200 an di would of got added extras like a keyboard, mouse cheapest monitor, cheapest tech support, less harddrive and a limited bios so that I couldn't overclock my processor I payed around £1,400 thats $2,800 dollars and built it myself
__________________
saltynay is offline  
Old 04-26-2007, 10:02 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 373
Default Re: XP or Vista Basic?

The computer I want to get is $400. And I get a one year warranty. I don't have the time to build one.....
bagelred is offline  
Old 04-26-2007, 10:13 AM   #7 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: XP or Vista Basic?

ok you would only save a few dollars though with such a low budget
__________________
saltynay is offline  
Old 04-26-2007, 10:27 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2006
Location: Liverpool, UK
Posts: 511
Default Re: XP or Vista Basic?

XP, I just bought a new comp. High spec, but even I am putting XP instead of vista.
__________________
Computer
HAF 932 -- ASUS P8Z68-V
Intel i5 @ 4.5Ghz -- CoolerMaster Hyper 212 Plus
8GB Corsair Vengeance Jet Black 1600MHz -- 2x XFX ATi Radeon HD 6970 2GB
Raze664 is offline  
Old 04-26-2007, 11:31 AM   #9 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default Re: XP or Vista Basic?

XP, only way to go right now....
__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 04-26-2007, 01:13 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 373
Default Re: XP or Vista Basic?

I think this is a great deal, for just a basic system. My aunt can use it for a year or two, and then buy a new one with Vista when all the kinks are worked out and it's cheaper:

This goes for $379:


Processor AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core 3600+
Operating System Genuine Windows® XP Home Edition
Memory 512MB Single Channel DDR2 SDRAM at 667MHz - 1DIMM
Keyboard Dell USB Keyboard
Monitor 17 inch E177FP Analog Flat Panel
Video Card NVIDIA GeForce 6150 LE Integrated Graphics GPU
Hard Drive 80GB Serial ATA Hard Drive (7200RPM) w/DataBurst Cache™
Floppy Drive and Media Reader No Floppy Drive Included
Mouse Dell® 2-button USB mouse
Network Interface Integrated 10/100 Ethernet
Modem No Modem
Adobe Software Adobe® Acrobat® Reader 7.0
CD ROM/DVD ROM 16X DVD ROM Drive
Sound Cards Integrated 7.1 Channel Audio
Speakers No speakers (Speakers are required to hear audio from your system)
Office Productivity Software (Pre-Installed) No Productivity software pre-installed
Security Software No Security Subscription
Digitial Music No Digital Music Software Requested
Digital Photography Corel Snapfire Basic - Organize and Edit your photos
Warranty & Service 1 Year On-site Economy Plan
DIAL-UP INTERNET ACCESS No ISP requested
Miscellaneous E521
Purchase Intent Purchase is not intended for resale.
Labels Windows XP™
__________________

bagelred is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vista speech recognition mssssee2 Microsoft Windows and Software 3 07-27-2007 09:57 AM
Mobility Modder for Vista Osiris Microsoft Windows and Software 0 04-22-2007 09:25 AM
Vista Upgrade? Saynt25 Microsoft Windows and Software 4 04-18-2007 04:48 PM
do i need to back up tablet specific drivers when upgrading from vista RC2 to vista rookie1010 Microsoft Windows and Software 3 04-05-2007 05:05 AM
Vista & my Wireless Network motoxer4533 Microsoft Windows and Software 2 03-31-2007 08:58 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.