Why sata drive no configuration? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-01-2008, 11:45 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 283
Default Why sata drive no configuration?

I was comparing an old and new hard drive, and noticed the sata drive had no master/slave configuration. Is this because ide drives can run off the same ide cable while sata drives do not?

Also, can ide 100 and ide 133 run off the same cables and motherboard?

Where can I get a good 120G ide drive? I can't find any on newegg.
__________________

darsunt is offline  
Old 04-01-2008, 11:46 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Why sata drive no configuration?

Yes, pretty much. It's also that the SATA is a different technology and they probably made it easier for the end-user.

Yes, it can. Just be sure to use the 80-pin and not the 40-pin cable.

IDE what?

Dunno about 120, but here are some:
Newegg.com - Western Digital Caviar SE WD2500JB 250GB 7200 RPM 8MB Cache IDE Ultra ATA100 Hard Drive - OEM
Newegg.com - Seagate Barracuda 7200.10 ST3160815A 160GB 7200 RPM 8MB Cache IDE Ultra ATA100 Hard Drive - OEM
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 04-03-2008, 10:30 AM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: Why sata drive no configuration?

master and slave settings only exist because two drives can be used on one IDE cable.

SATA cables are much smaller, so they don't bother having multiple drives on the one cable. They can fit a whole lot more ports on the motherboard.

IDE 133 drives can run on the same cable as IDE 100 drives, but not at different speeds. The speed will be the maximum speed of the slowest drive. In this case, 100.

Or if you are using only a 40 wire cable, they'll both run at 66; since the cable bottlenecks both.
__________________
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP!! My hard drive will not boot! ehc68 Hardware Repairs and Troubleshooting 15 01-29-2009 04:33 PM
unable to load win xp on sata hard drive. unmountable boot volume error screen! busa4 Hardware Repairs and Troubleshooting 9 04-14-2008 09:09 PM
Setting SATA DVD drive to primary drive? thejeremy Hardware Repairs and Troubleshooting 4 01-03-2008 02:53 AM
need help with sata hard drive busa4 Hardware Repairs and Troubleshooting 18 11-05-2007 02:19 AM
SATA DVD drive disappears after reboot nutmilk Hardware Repairs and Troubleshooting 0 05-31-2007 02:30 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.