Video card upgrade for AutoCad - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-15-2012, 01:41 PM   #1 (permalink)
 
jfenwick's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Toronto
Posts: 1,648
Send a message via ICQ to jfenwick Send a message via MSN to jfenwick
Default Video card upgrade for AutoCad

Hola, looking to update a video card for my uncle to run AutoCAD 2013. He's running nothing special right now, a dual core 2.93 with 4GB RAM. Looking for a video card that won't be overkill, I've heard that gaming cards aren't optimized for AutoCAD so looking for educated feedback. Any recommendations/options under $500 and $200 would be great!
__________________

jfenwick is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 02:23 PM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,317
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

Sooo...under 500 or under 200?

Newegg.com - AMD 100 - 505635 FirePro W5000 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 CrossFire Supported Workstation Video Card
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 11-17-2012, 05:46 PM   #3 (permalink)
ninja troll
 
Join Date: Oct 2007
Location: Maine
Posts: 1,019
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

i don't think a newer/faster gpu will make a difference in cad.

pretty sure it is cpu and ram dependent. it might make a difference if he does 3d...
__________________
Intel Core i5-2500K
ASUS P8Z68-V LE LGA 1155 Intel Z68
Corsair 550VX
1Tb Samsung Spinpoint F3
1Tb WD Caviar Green
2Tb WD Caviar Green
8gb DDR3 Corsair Vengeance 1600
Sapphire Radeon 6870


jasonalwaysready is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2012, 11:23 PM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,317
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

AutoCAD 2013 supports GPU acceleration. What I linked is supported as well as many other Firepro and Quadro cards.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 11-18-2012, 02:17 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Matt77's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 604
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

I run AutoCAD 13, TurboCam, MasterCAM, and SolidWorks just fine with 4GB of RAM and integrated video... never lags
Matt77 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2012, 02:39 PM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,317
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

Rendering is accelerated by a beefier GPU the program supports. That is the whole point for this thread.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 11-18-2012, 02:47 PM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Matt77's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 604
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

I render fine, but I guess it differs.

Quadros and FirePros are the major cards AutoCAD recommends
Matt77 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2012, 02:53 PM   #8 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

How well it renders isn't the issue. It's the speed it can render at. If you're in a workplace, and you have to wait 10 minutes for something to render after you change something, then you're not being very efficient and can't get as much work done compared to if you have a GPU better suited for rendering.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2012, 03:03 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Matt77's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 604
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

You have a point, he's going for speed.
Matt77 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2012, 03:07 PM   #10 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,317
Default Re: Video card upgrade for AutoCad

Quote:
Originally Posted by -M4TT- View Post
You have a point, he's going for speed.
Which is what I already said.....
My first post was a Firepro in his budget.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.