Using Laptop as Desktop - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-07-2009, 12:21 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 373
Default Using Laptop as Desktop

Currently, I own 2 systems:

- Desktop, 4 years old, Dell Dimension 3000, Windows XP SP3, Pentium 4 3.0 GHz, 1 GB Mem, 80 GB HD, Dual CD/DVD drive

- Laptop, 3 months old, Acer Aspire 6530, Windows 7 upgrade over Vista, AMD Athlon X2, 3 GB Mem, 250 GB HD, CD/DVD Drive

Bought the laptop to use other areas of house and occasional outside of house. I figured I'd start looking upgrading desktop..then figured, "Why don't I use laptop as my desktop?"

Already have Acer 22" Monitor, mouse, keyboard, speakers, printer, etc.

Is it as simple as getting, let's say, a 7 port USB hub, plugging all desktop peripherals in there, and simply plugging laptop in and out of the hub as needed? Any downside of using laptop as desktop? Is laptop powerful enough?

And is there a tutorial of settings I'd need to configure in Windows 7 to make this happen or is it much simpler than I'm making it? Will I have to adjust setting every time I take laptop out of hub, i.e. is it a real nuisance to set it up this way?

Thanks for help......
__________________

bagelred is offline  
Old 11-07-2009, 07:05 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
aliasaid's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,400
Default Re: Using Laptop as Desktop

I think its easy enough. You shouldn't have any trouble with taking out the hub every time. I actually tried this for a while and it worked out pretty well, except i had to keep the laptop 'open' or else it'd go into sleep mode. If you can bypass that then you're good to go.
__________________

__________________
"Is virtue a thing remote? I wish to be virtuous, and lo! Virtue is at hand." -Confucius
aliasaid is offline  
Old 11-07-2009, 10:34 PM   #3 (permalink)
 
farinha's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Portugal
Posts: 866
Default Re: Using Laptop as Desktop

Closing the laptop isn't a good idea in my opinion, because of heat issues.
__________________

ASUS P5P77D :: INTEL i5 750@3.6 GHz :: Asus HD4890 :: 4GB Gskill Ripjaw 1600MHz CL7 :: WD Black 1TB :: SSD OCZ Vertex2 60GB :: Corsair 750TX :: LG L204WT :: Windows 7 x64

<<<<<<<<<< If you think I've been helpful in anyway rep me :p
farinha is offline  
Old 11-07-2009, 11:38 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 373
Default Re: Using Laptop as Desktop

Quote:
Originally Posted by farinha View Post
Closing the laptop isn't a good idea in my opinion, because of heat issues.
Heat of laptop generally might be an issue, I'm sure.
bagelred is offline  
Old 11-08-2009, 11:06 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 373
Default Re: Using Laptop as Desktop

Quote:
Originally Posted by aliasaid View Post
I think its easy enough. You shouldn't have any trouble with taking out the hub every time. I actually tried this for a while and it worked out pretty well, except i had to keep the laptop 'open' or else it'd go into sleep mode. If you can bypass that then you're good to go.
I think Windows 7 gives you an option not to shut off when laptop closes. So hopefully not an issue either.
bagelred is offline  
Old 11-08-2009, 12:00 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 18
Default Re: Using Laptop as Desktop

yeah i think windows 7 has an option that doesnt shut down you lapot but till you find out i would try not to shut your laptop...
jordon is offline  
Old 11-08-2009, 03:07 PM   #7 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Using Laptop as Desktop

All os's have that option... It's in the power option to do nothing, sleep hibernate or shut off.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 11-08-2009, 10:19 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 373
Default Re: Using Laptop as Desktop

Any other thoughts?
bagelred is offline  
Old 11-08-2009, 10:27 PM   #9 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Using Laptop as Desktop

I have both, and have been using my laPTOP MOST often. its no different than my desktop... I print wirelessly though.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 11-08-2009, 11:44 PM   #10 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: Using Laptop as Desktop

If you could find a docking station for it it would solve your problems with the whole thing. I looked, but the only decent ones I saw were from the UK and they were not cheap. At least Dell makes docking stations for almost all of their models and offers them straight through their own site.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Connect Desktop CD to Laptop CD Port? trekkie00 Laptops and Notebooks 6 04-23-2009 08:23 AM
sync between laptop and desktop? batista Laptops and Notebooks 0 11-28-2008 09:52 AM
I burned a slideshow in Movie Maker. On my laptop, CD picture is bad. Desktop - not. Jayce Computer Audio and Multimedia 10 01-30-2008 11:13 PM
friends really bad log..needs some major help here. Static_11 HijackThis Logs (finished) 17 12-07-2007 09:44 AM
Desktop or Laptop for University? IfYouHaveToAsk Technology Careers and Education 5 05-02-2007 02:51 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.