Upgrading a S478 CPU - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-03-2007, 03:46 PM   #1 (permalink)
Benevolent Cake Despot
 
Merkwürdigeliebe's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Montreal, CANADA
Posts: 1,733
Default Upgrading a S478 CPU

Currently, I have a P4 clocked @ 1.6GHz on S478 motherboard, a P4B-LA

Thing is, I'd like to buy this for extremely cheap and have it just installed with my current motherboard, replacing my old CPU. Will this motherboard support the new P4? Will my two sticks of RAM (PC100 & PC133) still be supported? What problems might I run into?

And also, can I just slip the CPU in there without having to format my hard drive and re-install windows and all?

I have a 200-watt PSU btw (running with a 9600XT and an 80gig HDD @ 5400RPM)
__________________

__________________
|Intel Q6600 | 2GB Crucial Ballistix Tracers | XFX 8800GTS 512 | Gigabyte P35-DS3L | Antec 900 | Antec Neo 500 HE |
Merkwürdigeliebe is offline  
Old 04-03-2007, 05:11 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Upgrading a S478 CPU

sadly i dont think it will work on your comp.
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 04-03-2007, 06:15 PM   #3 (permalink)
Benevolent Cake Despot
 
Merkwürdigeliebe's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Montreal, CANADA
Posts: 1,733
Default Re: Upgrading a S478 CPU

Quote:
Originally Posted by peterhuang913 View Post
sadly i dont think it will work on your comp.
any specific reason as to why? do the FSBs need to match or something? does the cpu only support DDR memory??
__________________
|Intel Q6600 | 2GB Crucial Ballistix Tracers | XFX 8800GTS 512 | Gigabyte P35-DS3L | Antec 900 | Antec Neo 500 HE |
Merkwürdigeliebe is offline  
Old 04-03-2007, 06:27 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2007
Location: U.S.A
Posts: 49
Default Re: Upgrading a S478 CPU

I don't see why not! your MB supports 478 pin and the CPU is 478 pin. The FSB should not matter - your MB is 400FSB and this is the max speed your will have. As far as memory goes - memory comtability goes with your MB and not CPU.

If any one things i'm wrong, please correct me. I don't want to give teh_omar wrong info
__________________
http://www.EnvisionComp.com
CompShack is offline  
Old 04-03-2007, 06:30 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: Upgrading a S478 CPU

Hello,

To my knowledge, it will work.
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 04-03-2007, 06:34 PM   #6 (permalink)
Benevolent Cake Despot
 
Merkwürdigeliebe's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Montreal, CANADA
Posts: 1,733
Default Re: Upgrading a S478 CPU

Quote:
Originally Posted by CompShack View Post
I don't see why not! your MB supports 478 pin and the CPU is 478 pin. The FSB should not matter - your MB is 400FSB and this is the max speed your will have. As far as memory goes - memory comtability goes with your MB and not CPU.

If any one things i'm wrong, please correct me. I don't want to give teh_omar wrong info
what will the 400 FSB limitation do exactly to the new CPU? won't that cut the overall core clock speed in half from 2.4GHz to 1.2GHz?
__________________
|Intel Q6600 | 2GB Crucial Ballistix Tracers | XFX 8800GTS 512 | Gigabyte P35-DS3L | Antec 900 | Antec Neo 500 HE |
Merkwürdigeliebe is offline  
Old 04-03-2007, 07:26 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2007
Location: U.S.A
Posts: 49
Default Re: Upgrading a S478 CPU

Quote:
Originally Posted by teh_omar View Post
what will the 400 FSB limitation do exactly to the new CPU? won't that cut the overall core clock speed in half from 2.4GHz to 1.2GHz?
I wouldn't say that. The speed of your process will stay the same. FSB is like a higway, 400FSB is 2 lanes higway and 800FSB is like 4 lanes higway, so your processer waits on information to get to it so with 800FSB more information gets to it faster - thus faster processing and performance.

Does it make sense?
__________________
http://www.EnvisionComp.com
CompShack is offline  
Old 04-03-2007, 08:27 PM   #8 (permalink)
Benevolent Cake Despot
 
Merkwürdigeliebe's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Montreal, CANADA
Posts: 1,733
Default Re: Upgrading a S478 CPU

Quote:
Originally Posted by CompShack View Post
I wouldn't say that. The speed of your process will stay the same. FSB is like a higway, 400FSB is 2 lanes higway and 800FSB is like 4 lanes higway, so your processer waits on information to get to it so with 800FSB more information gets to it faster - thus faster processing and performance.

Does it make sense?
ok, well taking that into consideration, would I see a significant increase in speed if I upgraded to this CPU? that's the most important question really.
__________________
|Intel Q6600 | 2GB Crucial Ballistix Tracers | XFX 8800GTS 512 | Gigabyte P35-DS3L | Antec 900 | Antec Neo 500 HE |
Merkwürdigeliebe is offline  
Old 04-03-2007, 08:46 PM   #9 (permalink)
Benevolent Cake Despot
 
Merkwürdigeliebe's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Montreal, CANADA
Posts: 1,733
Default Re: Upgrading a S478 CPU

oh and I found this by the way:
Anyone ever heard of a ASUSTek P4B-LA? - Overclockers Forums

another thing I need to mention, this is a proprietary motherboard made for HP, do you think they added some type of mechanism that would lock the core speed at 1.6GHz? The link I just sent seems to hint that.
__________________
|Intel Q6600 | 2GB Crucial Ballistix Tracers | XFX 8800GTS 512 | Gigabyte P35-DS3L | Antec 900 | Antec Neo 500 HE |
Merkwürdigeliebe is offline  
Old 04-03-2007, 09:26 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2007
Location: U.S.A
Posts: 49
Default Re: Upgrading a S478 CPU

Quote:
Originally Posted by teh_omar View Post
oh and I found this by the way:
Anyone ever heard of a ASUSTek P4B-LA? - Overclockers Forums

another thing I need to mention, this is a proprietary motherboard made for HP, do you think they added some type of mechanism that would lock the core speed at 1.6GHz? The link I just sent seems to hint that.
You will get a better performance out of the 2.4 ghz but unfortunatly i'm not sure about HP locking the core speed at 1.6GHZ.

There is another easier way to boost performace and that is by adding more RAM. How much ram do you have?
__________________

__________________
http://www.EnvisionComp.com
CompShack is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgrading sailpog New Systems | Building and Buying 2 03-29-2007 01:32 PM
Upgrading Computer. alex12345 New Systems | Building and Buying 2 03-28-2007 03:34 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.