Upgrading my main rig for video editing and web development, Question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-09-2015, 03:07 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
y2adre's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Philadelphia, PA
Posts: 259
Default Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

Thinking of upgrading my main rig for video editing and web development, I currently have an amd fx 8320, 16 gigs ddr3 1600mhz ram, nvidia 560ti 2gigs gddr5.

My question is what's everyone opinion on upgrading, should I upgrade to an 8350 or an I7? Also, why do so many people hate AMD processors? It seems if it deals with anything other than gaming, it "has to be" an intel processor. Just curious!
__________________

y2adre is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 03:44 PM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

No point in getting the 8350 when it's essentially the same as the 8320.

To put it simple, because they're old. And really it should be the other way around. You want an Intel to game with and these days price to performance isn't a factor anymore. If you're buying a new rig you might as well go with Intel regardless. Your rig is already fine and the only decent upgrade from what you have would probably cost too much anyways and that's a 5820k. It'd be a viable option except DDR4 prices are ****ing ridiculous.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 03:50 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
y2adre's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Philadelphia, PA
Posts: 259
Default Re: Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
No point in getting the 8350 when it's essentially the same as the 8320.

To put it simple, because they're old. And really it should be the other way around. You want an Intel to game with and these days price to performance isn't a factor anymore. If you're buying a new rig you might as well go with Intel regardless. Your rig is already fine and the only decent upgrade from what you have would probably cost too much anyways and that's a 5820k. It'd be a viable option except DDR4 prices are ****ing ridiculous.
Thanks PP
y2adre is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 03:50 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 3,077
Default Re: Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

You should only use Intel to game with if your using a discrete video card, because Intel's GPU's really suck. For encoding and trans-coding video, nothing out there is going to be better than an i7 chip with a good discrete video card
Joe C is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 03:58 PM   #5 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

IMO if you're buying an i5 or whatever to game on the IGP then maybe you deserve the lagfest haha. Then again, the APUs that have decent graphics still aren't that great either way.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 04:38 PM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 3,077
Default Re: Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

Quote:
Then again, the APUs that have decent graphics still aren't that great either way.
I didn't say anything about APU's....why are you bringing that up for?
Joe C is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 04:53 PM   #7 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

Because anything else in AMD's current lineup doesn't have a GPU
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 05:21 PM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 3,077
Default Re: Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

basically...I only stated that Intels graphics suxs. and to use a discrete card. I did not bring anything up about AMD.
Your making an issue out of something that is not there.
Quote:
Because anything else in AMD's current lineup doesn't have a GPU
There are tons of AM3+ boards out there with on board graphics using FX chips, and if you checked it out...even AM2 and earlier boards have on board graphics. Of course, only AMD's APU's have graphics built into the CPU's. I don't think Intel does that, They use there own on board GPU similar to what AMD does with the FX chips
Joe C is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 06:27 PM   #9 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default

Mike Jr. Ladies and gentlemen.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 06:47 PM   #10 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Upgrading my main rig for video editing and web development, Question

You know he was just yankin' your chain, right Joe?
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Web Development: Is Free Web Hosting Good Enough? Osiris ISP and Web Hosting 0 06-11-2009 10:35 AM
asp.net, Visual Web Developer & client-side web development BobLewiston Programming 3 11-10-2008 01:12 PM
Question on hex editing, and yes the thing I am editing is free for editing. cannotcompute Programming 12 01-28-2007 06:32 PM
Question For Web Designers- Trying to see the big picture of web development stoopertrooper Web Graphics and Design 1 04-03-2006 01:35 PM
Difference between void main() & int main & void main(void) DemonEdge Programming 3 12-01-2004 01:19 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.