Upgrading My CPU - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-08-2006, 12:14 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 105
Default Upgrading My CPU

First off I know its still an older CPU. I will be upgrading fully once DX10 comes out...

Ok then

I have two questions regarding windows and performance once I install my new cpu I ordered from newegg.

My current specs are as follows:

Intel P4 2.0GHz OC @ 2.6 STABLE
Socket 478 mPGA
NorthWood
533MHz FSB
8Kb L1 Data
12Kuops L1 Trace
512Kb L2
i845PE Intel Chipset
MMX,SSE,SSE2
No Hyper Threading

[Note] This CPU does not support AGP 8X


Running with the following:

Asus P4P800 SE MotherBoard
2Gb DDR 400 1X1Gb/2X512Mb
Asus 6600 128Mb AGP 8X [SOON TO BE A 6800XT 256Mb]
SoundBlaster Audigy 4
80Gb WD Sata 2 7200Rpm
550 Watt PS

plus the appropriate fans all Zalman including CPU/GPU
5 80mm's
1 120mm


My New CPU:

Intel P4 3.0Ghz
Socket 478 mPGA
Presscot
800 FSB
12Kb L1 Data
16Kuops L1 Trace
1Mb L2
i865PE Chipset
MMX,SSE,SSE2,SSE3
Hyper Threading [YES]

Now in regards to performance I am certain I will see a noticible difference in speed/power but I am wondering how much you all think I will get..

Give me a % if you can..

I am currently playing games on this rig [BF2/2142] med/high settings @ agp 4x I know!

In regards to Windows I am wondering! [do I or Will I] need to format/reinstall. I think i should and it is not a problem but once again.

What do you think?

Thanks guys ALOT
__________________

__________________
[XGU] XTREME GAMERS UNITED
BattleField 2 Clan
Visit Us @ www.xtremegamersunited.com
Ventrilo @ 69.56.237.18:5157

Thermaltake Armor Jr.
Intel Core 2 Duo E6600 - ASUS P5N32-E SLI
2Gigs OCZ DDR2 800Mhz Dual Channel - BFG 8800GTS OC2 320MB PCIe FTW~
Sound Blaster Audigy 4 - Thermaltake 850WATT PSU
Dell 19" LCD - Logitech G11 Keyboard
Logitech G7 Mouse - Logitech X-540 5.1 Speakers
Seagate 320Gb Sata Hard Drive - LG 18X DVD-RW Sata
Windows Vista Ultimate X64Bit - Qck+ Steel Mouse Pad
brodieman is offline  
Old 10-08-2006, 12:19 AM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 230
Default

No idea whatsoever since I never upgraded the P4 northwood machine I got, but since your new one has a bigger L2 cache and 1ghz stock advantage... I'd guess a pretty noticeable gain. I know, I shouldn't give such an obvious answer, but sorry man, I have no experience with any other P4 then the one I have.

Also you don't need to reformat and reinstall XP... though its best to do so, but XP will run fine if you don't change out the mobo, but even if you did, XP would still run.
__________________

__________________
C2D E6600 @ 3.15ghz w/ 1.35 vcore
Abit AW9D-MAX
Scythe Infinity
2GB G.Skill DDR2-800 (4-4-4-12)
XFX 7600GT xXx
Silverstone Tj-06
Drizo is offline  
Old 10-08-2006, 03:51 AM   #3 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default

I guess it isn't easy to tell, to get the percentage for your machine would require you to benchmark your old system spec then with the new CPU. But you should get significant improvement on 800 FSB over the old 533, plus the new CPU spec are better than the old. You're probably going to overclock it to, no?
Law is offline  
Old 10-08-2006, 04:44 AM   #4 (permalink)
Master Techie
 
aliasaid's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,400
Default

its not the cpu that supports agp 4X or 8X, its the motherboard. so if you get a new cpu, but the motherboard only supports 4X AGP, you'll still only be able to use your video card in 4x AGP... but thats not that big of a deal, 4X is bandwidth enough...

but the 6800xt isn't a big improvement over the 6600...
__________________
"Is virtue a thing remote? I wish to be virtuous, and lo! Virtue is at hand." -Confucius
aliasaid is offline  
Old 10-08-2006, 10:34 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 105
Default

well I know my board supports AGP 8x that is the reason I bought it. I also I know for a fact that my current CPU does not have AGP 8x Intel told me that on the phone. Yes I will be overclocking it.
__________________
[XGU] XTREME GAMERS UNITED
BattleField 2 Clan
Visit Us @ www.xtremegamersunited.com
Ventrilo @ 69.56.237.18:5157

Thermaltake Armor Jr.
Intel Core 2 Duo E6600 - ASUS P5N32-E SLI
2Gigs OCZ DDR2 800Mhz Dual Channel - BFG 8800GTS OC2 320MB PCIe FTW~
Sound Blaster Audigy 4 - Thermaltake 850WATT PSU
Dell 19" LCD - Logitech G11 Keyboard
Logitech G7 Mouse - Logitech X-540 5.1 Speakers
Seagate 320Gb Sata Hard Drive - LG 18X DVD-RW Sata
Windows Vista Ultimate X64Bit - Qck+ Steel Mouse Pad
brodieman is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.