Upgrading Laptop memory - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-24-2007, 12:09 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: Tennessee
Posts: 464
Default Upgrading Laptop memory

Ok, so I own a gatewayMX6484 and it has 1 gig of ram ( 2-512 chips).
I think I would like to upgrade to maybe 2 gigs or 1.5, but I do not know what type of memory I need. I checked the user manual and owners manual and and it didn't tell me. so how can I figure out what type of memory I need and is installing laptop memory easy ?
__________________

Monkey is offline  
Old 07-24-2007, 12:34 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Upgrading Laptop memory

Hey Monkey,

Download a program, called CPU-Z. Then go to the memory and SPD tabs to find out, your type of memory.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-24-2007, 02:16 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: Tennessee
Posts: 464
Default Re: Upgrading Laptop memory

Thanks!
I will do this when I get home from work.
Is installing laptop memory anymore difficult then a desktop?
Monkey is offline  
Old 07-24-2007, 02:32 PM   #4 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Upgrading Laptop memory

Not really. Just open it up, and install. Should be simple.

I was looking up specs, for your laptop, and it uses DDR2 200-pin SO-DIMMs.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-24-2007, 02:43 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: Tennessee
Posts: 464
Default Re: Upgrading Laptop memory

Awesome!
Thanks b1gapl
Monkey is offline  
Old 07-24-2007, 05:59 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: Tennessee
Posts: 464
Default Re: Upgrading Laptop memory

hmm..
soo.. do you guys think it is worth it to upgrade to 2 gig of ram for my laptop?
Im running a (2x) turion 1.6 ghz with an ati 1150 vid card, and windows media center and I use it for mostly music, videos and photo editing. I play a few games on the side, nothing to heavy cause its a laptop. what do you think yay or nay on upgrade
Monkey is offline  
Old 07-24-2007, 06:01 PM   #7 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Upgrading Laptop memory

Well the extra RAM will help, with your video and photo editing. Maybe a little on the gaming side.

2GB of RAM for the laptop, cost about $80-90 for a good cheap set.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-24-2007, 06:40 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: Tennessee
Posts: 464
Default Re: Upgrading Laptop memory

yea, thats what I saw at newegg. I will probably just wait for a weekend sale.
Monkey is offline  
Old 07-24-2007, 09:06 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 184
Default Re: Upgrading Laptop memory

Make sure your laptop will actually support that much though...

Memory upgrades from Crucial.com - Determine My Memory Needs

Crucial provides a memory scanner that will tell you exactly what you have and how much you can install. It will provide what you already found out with CPU-Z, but will also tell you the maximum amount of memory your computer can accept, and the max amount per slot.

good to know if one slot can only take 1GB or if one slot can take a 2GB chip.
__________________

__________________
Tech TV is Back!
www.dl.tv
-- watch it, its good stuff.
-------------------------------
AMD Athlon 64 3400+
Powered by: Antec Earth Watts
-------------------------------
ssjheero_yuy99 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
XP PC networked with Vista laptop mnelson07 Computer Networking and Internet Hardware 9 08-06-2007 06:57 AM
Sandisk memory card will not work in my laptop , but i have the slot for it???? chaznad Monitors, Printers and Peripherals 1 03-26-2007 08:10 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.