Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310) - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-04-2009, 08:42 PM   #11 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

I have the same computer as well and i was wondering if with all of that stuff if you would be able to play any of the call of duty 4/5 games. i am currently about to add a graphics card, GEforce 6200 to be eact.
__________________

XxmitchellXx is offline  
Old 02-04-2009, 09:10 PM   #12 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

also will a Intel Core 2 Duo Processor E7300 2.66GHz 1066MHz 3MB LGA775 CPU fit into a dimension 3100?
__________________

XxmitchellXx is offline  
Old 02-04-2009, 09:49 PM   #13 (permalink)
I don't overclock
 
Fat.Clown's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: offline
Posts: 3,326
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

Quote:
Originally Posted by XxmitchellXx View Post
I have the same computer as well and i was wondering if with all of that stuff if you would be able to play any of the call of duty 4/5 games. i am currently about to add a graphics card, GEforce 6200 to be eact.
https://activision.custhelp.com/cgi-...i=&p_topview=1
Quote:
· VIDEO CARD: 256MB NVIDIA(R) GeForce(R) 6600GT or better or ATI Radeon(TM) 1600XT or better
Fat.Clown is offline  
Old 02-04-2009, 09:52 PM   #14 (permalink)
TF's First Dry Ice User!
 
Peter.Cort's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Boston, MA
Posts: 5,018
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

so no it will not run. also i'm quite sure that an e7300 will not be compatible.

Also to ethan, why not just save up for a while longer and get a whole new setup..? I wouldn't waste money on what you've got right now. You could invest in a cheap but good budget system, you won't need a cpu as you can reuse the one you have and some stuff, and you can have a new build for under 500 easy.
__________________
A notice to EVERYONE who has posted here with a computer problem, I highly encourage you to keep current with the forums, even if it's browsing for 10-15 minutes during lunch, or before you go to bed at night. There are many things that you can learn and apply to future issues. My goal is to help people get to a point where they can use their own knowledge to help themselves, and others.

Also please use the search button. You've got a 50/50 chance that someone's asked your question and we've answered it.
Peter.Cort is offline  
Old 06-07-2009, 11:23 PM   #15 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Posts: 9
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

hi i have a dell dimension 3100 and i want to buys this video card , but im not sure if it will run tho , NVIDIA GeForce 8400GS Video Card 256MB DVI PCI Express

Specifications
Manufacturer Palit Microsystems
Model GeForce 8400GS
Interface PCI Express
Max Resolution 2560x1600
Memory 256MB DDR2
RAMDACs 400 MHz
DVI 1 Output
VGA 1 Output
DirectX DX 10 Shader Model 4.0
Vista Certified Yes
HDCP Compliant Yes
OpenGL 2.1 Support Yes
TV Out Yes, Includes Componenent Breakout Cable
Package Type OEM Packaging
Features
True 128-bit floating point high dynamic-range (HDR) lighting
NVIDIA® Quantum Effects™ physics processing technology
Dual-link DVI output supports one 2560x1600 resolution display
NVIDIA® PureVideo™ HD technology
NVIDIA ForceWare® Unified Driver Architecture (UDA)
NVIDIA® Lumenex™ Engine
NVIDIA® PureVideo™ HDtechnology

if you guys could help me i will be glad ,
lokenzo is offline  
Old 06-07-2009, 11:35 PM   #16 (permalink)
Grandfather of Techist

¯\_(ツ)_/¯
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,302
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

You are screwed two ways, lokenzo.

First, your motherboard does not have a PCE-E x16 slot. It has old-school PCI and a single PCI-E x1 slot.

Second, your power supply is only 230 watts. even if you went with a PCI card you would have to replace your PSU just to power the card.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 06-08-2009, 12:03 AM   #17 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Posts: 9
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

oh man, well i have the power supply already Trotter, i only need the the video card , i cant find it nowhere, cuz its too old you know , im trying to find it on ebay tho , im looking to this one but it doesnt say if it is pci-E x1 slot , if you wanna take a look i would apreciate it ,
NVIDIA GeForce 8400GS 256MB DDR2 DVI Low Profile Video on eBay.ca (item 330317710057 end time 24-Jun-09 17:23:51 EDT)

and 2 more , this one NVIDIA GeForce 8400GS graphics adapter GF 8400 GS 256M on eBay.ca (item 270368929728 end time 02-Jul-09 21:16:47 EDT)

and this one 256MB NVIDIA GEFORCE 8400GS DH PCI-E X1 GJ120AA on eBay.ca (item 170341318888 end time 06-Jul-09 04:22:30 EDT)

thanks a lot Trotter
lokenzo is offline  
Old 06-08-2009, 10:16 PM   #18 (permalink)
muffin enthusiast
 
Join Date: May 2009
Location: new york
Posts: 2,724
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

lokenzo, take a look at this card, it is for a pci slot:

Newegg.com - EVGA 01G-P1-N948-LR GeForce 9400 GT 1GB 128-bit DDR2 PCI Low Profile Ready Video Card - Desktop Graphics / Video Cards

i personally tend to base some part of my purchase decisions based on a few reviews just to see but this card appears to have no reviews. now that dosen't mean its a bad product, but i think its better than buying something off ebay because you don't really know how the product has been treated. atleast from newegg you get a 2yr warranty from the manufacturer.
Muffin Man is offline  
Old 06-09-2009, 12:50 AM   #19 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Posts: 9
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

that looks much better muffin man , but does that one is pci-E x1 slot . and also how do i buy things from that site , its like paypal ? just sign for an account and ur ready to go , how about the shipment is it expensive , thanks for you help muffin man
lokenzo is offline  
Old 06-09-2009, 03:14 PM   #20 (permalink)
muffin enthusiast
 
Join Date: May 2009
Location: new york
Posts: 2,724
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

Quote:
but does that one is pci-E x1 slot .
i don't quite understand what you mean here. the card that i linked will indeed fit your pc according to Trotter's statement that you have pci and pcie slots.

as for payment, you can pay with credit or paypal, yes. newegg is very secure and a trusted site.

one last thing about the card i linked if you're thinking about buying it: it isn't the best card by far out there which is clearly obvious, but if you are currently using your mobo's onboard video, this card will improve the quality. even within the geforce 9k series, its performance is iffy but it is a good price compared to those ebay ones.
__________________

Muffin Man is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
upgrading the cpu on my dell dimension e310 ztz198 Monitors, Printers and Peripherals 4 07-18-2008 11:13 PM
Upgrading Power Supply on DELL - Curse them. Snoobies New Systems | Building and Buying 3 02-12-2008 12:18 AM
A newbie need help: upgrading from ancient dell PuluPulu New Systems | Building and Buying 8 08-11-2007 10:45 AM
Upgrade this Dell dimension C251 uniq1 New Systems | Building and Buying 6 05-01-2007 07:42 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.