Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-22-2008, 05:18 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Default Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

I currently have a Dell Dimension 3100 desktop. I have 1 gig of ram in it, and a 3.06 GHz processor, and it came with a 19" LCD monitor. I bought it just about 2 years ago, and since then I have started to play a lot of pc games. But recently, I have wanted to upgrade this computer, as I can't play any recent games.

Here's what I have found so far:

Graphics Card:

NVIDIA GeForce 8400GS - graphics adapter - GF 8400 GS - 256 MB Graphics Card price comparisons - CNET Shopper.com

*This computer only has pci and pcie x1 slots. This card seems good, it's an Nvidia with 256 mb, ddr2 ram, dx 10, open gl 2.1, pixelshading 3.0, has a fan and all that.


RAM:

Newegg.com - G.SKILL 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 533 (PC2 4200) System Memory - Desktop Memory

*Max supported RAM is 2 gigs, and 240 pin PC2 4200 DDR2.


PSU:

Amazon.com: OCZ Technology Silencer Dell Upgrade 470W Power Supply: Electronics

*The case form factor is an odd one (BTX) and so the psu needs to fit this.


Hard Drive:

Amazon.com: Western Digital WD3200KSRTL Caviar 320 GB SATA 3.5-Inch Hard Drive: Computers & PC Hardware

*This computer uses SATA drives only, so I guess this is the best for my use, great brand and quality, especially for the price, and 320 gb is plenty.


Sound Card:

Amazon.com: Creative Labs 70SB057000000 Sound Blaster Audigy SE Card: Inc. Creative Labs: Computers & PC Hardware

*Don't want to spend a lot on this, and need a pci card.


Those are the parts I've picked out. I want to make sure that all of these are compatible. I'm pretty sure they are, as I've done plenty of research on this, but better to be safe than sorry. Also, anybody have any suggestions on better parts or brands? Newegg or Amazon or any other site is fine. Though, it'd be easiest to order all from one place. So, what do you guys think?

-Ethan
__________________

Ethan_Kaizer is offline  
Old 07-22-2008, 10:23 AM   #2 (permalink)
Techalicious
 
Redmo0n's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Perth, Australia
Posts: 1,566
Send a message via MSN to Redmo0n
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

Everything looks good.

Do you need a sound card? Doesn't your motherboard already have onboard sound?
__________________

__________________
Back to stay?
Redmo0n is offline  
Old 07-22-2008, 03:01 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

Ok thanks.

As for the sound card, I wouldn't be getting it immediately, but the on board sound is only mediocre, especially in games.

My top priority is the graphics card and RAM. If I feel I need it, then I'll get the power supply. The other stuff will come later.
Ethan_Kaizer is offline  
Old 07-25-2008, 07:30 PM   #4 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

Ethan_Kaizer bro you are paying 100$+ for a 8400GS @.@!!!

Not much I can say. But check out this link.

Newegg.com - SAPPHIRE 100226L Radeon HD 3850 512MB 256-bit GDDR3 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready CrossFire Supported Video Card - Desktop Graphics / Video Cards

That card will run like several times faster then the 8400GS.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 07-26-2008, 12:26 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

Quote:
Originally Posted by Hussein19891 View Post
Ethan_Kaizer bro you are paying 100$+ for a 8400GS @.@!!!

Not much I can say. But check out this link.

Newegg.com - SAPPHIRE 100226L Radeon HD 3850 512MB 256-bit GDDR3 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready CrossFire Supported Video Card - Desktop Graphics / Video Cards

That card will run like several times faster then the 8400GS.
You didn't notice that I need a pci express 1.0 x1. This computer has no pci express x16 slots at all, therefore I can't get that card.
Ethan_Kaizer is offline  
Old 07-26-2008, 09:24 AM   #6 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

Awww my bad.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 08-07-2008, 08:27 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 2
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

Quote:
Originally Posted by Ethan_Kaizer View Post
You didn't notice that I need a pci express 1.0 x1. This computer has no pci express x16 slots at all, therefore I can't get that card.
Hi, guys. I have the same model, and I've read on other forums that because the graphics and sound are inbuilt, they can be difficult/ impossible to upgrade. Are you sure it will work, Ethan? I only want to do a general upgrade on mine to make it speedier and get an extra year out of it before it gets replaced, spending the bare minimum. Would a better graphics card be likely to help? If someone can recommend a cheap (and compatible!) graphics card to go along with that, that would be great. The main thing I plan to do is upgrade from 2x 256MB to 2x 1GB RAM, and add a 500GB HD.


Cheers!
philaw is offline  
Old 08-07-2008, 08:55 AM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

As long as you make sure the onboard is deactivated, you should be good to go. you will be limited as to what GFX card you can get due to the limits of the slots, but a decent card will trump onboard any day.

Post where you are (US, UK, Canada, where ever) so people will know what to link you to.)
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 08-07-2008, 09:04 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

If you just want to extend the life, and you don't need it to play games, a pci graphics card will do you just fine. Upgrade the RAM and hard drive like you said. As for graphics card, an Nvidia 5200 pci card will be sufficient for you.
Ethan_Kaizer is offline  
Old 10-04-2008, 10:43 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2008
Location: usa
Posts: 2
Send a message via MSN to mmariza
Default Re: Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310)

I just upgraded my ram today and i put a 2gb of ram and left on one of the other original ones and i got it shows i have 2.50gb of ram all i need now is a gfx card
__________________

mmariza is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
upgrading the cpu on my dell dimension e310 ztz198 Monitors, Printers and Peripherals 4 07-18-2008 11:13 PM
Upgrading Power Supply on DELL - Curse them. Snoobies New Systems | Building and Buying 3 02-12-2008 12:18 AM
A newbie need help: upgrading from ancient dell PuluPulu New Systems | Building and Buying 8 08-11-2007 10:45 AM
Upgrade this Dell dimension C251 uniq1 New Systems | Building and Buying 6 05-01-2007 07:42 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.