Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-10-2007, 04:51 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 18
Default Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

Ok I currently have 2gb in DDR ram so it would be nice to have a motherboard that supports DDR1 so I dont have to buy all new ram.

I'd like a core 2 duo e6300-6600 with support mobo(with ddr1 support). The cpu I found all over for a variety of prices but the mobo im having trouble finding.
__________________

kinitex is offline  
Old 06-10-2007, 05:16 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
eyeCpc's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2,074
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

P4 or AMD Socket 939 boards run DDR memory. Sorry! The newer boards for Core 2 Duos and AM2 boards for AMD alike all run DDR2. When I get all the stuff together to upgrade the case here I also have to move up from DDR to DDR2. I guess we're in the same dilemna there.
__________________

eyeCpc is offline  
Old 06-10-2007, 05:20 PM   #3 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

This is the only good mobo that I found on the egg
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 06-10-2007, 06:10 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
siddanth3's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: manchester, NH
Posts: 395
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

Quote:
Originally Posted by eyeCpc View Post
P4 or AMD Socket 939 boards run DDR memory. Sorry! The newer boards for Core 2 Duos and AM2 boards for AMD alike all run DDR2. When I get all the stuff together to upgrade the case here I also have to move up from DDR to DDR2. I guess we're in the same dilemna there.
not necessarily, i dont thik p4 boards only have ddr, coz i have a pentium 4 socket 775 and i have ddr2. please correct me if i am wrong
__________________
Antec 900
P4 prescott @3ghz HT 775
ViewSonic 20.1" lcd display + Samsung SyncMaster 2253
Corsair 2x512mb ddr2 533
FoxConn M7VMX-K LGA 775
FPS 400watt
WD 640 GB + WD 320 GB
Western Digital My Book 320gb
Evga 7900 GS
Sound Blaster Audigy
Logitech Navigation Keyboard
Razer Diamondback Plasma Blue
siddanth3 is offline  
Old 06-10-2007, 06:18 PM   #5 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

Quote:
Originally Posted by siddanth3 View Post
not necessarily, i dont thik p4 boards only have ddr, coz i have a pentium 4 socket 775 and i have ddr2. please correct me if i am wrong
my p4 prescott has ddr2 capability
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 06-10-2007, 06:39 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
eyeCpc's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2,074
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

There are a few boards that will run both types of memory. But do they support Core 2 Duos? I've seen a few models that would run upto 4gb at least of either type. You can't mix both however. Asus has a one or two models that run both 184pin and 240pin types. Abit has one model that will run 2gb of 184pin DDR400 or 240pin DDR2 533 memory seen at Product Details
eyeCpc is offline  
Old 06-11-2007, 05:11 AM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

All these boards support DDR1 and Core 2 Duo:

ASUS P5PE-VM LGA 775 Intel 865G Micro ATX
AGP 4x/8x, Intel Extreme2 onboard video, DDR1 only

GIGABYTE GA-8I865GME-775-RH-AS LGA 775 Intel 865G Micro ATX
AGP 4x/8x, Intel Extreme2 onboard video, DDR1 only

ASRock 4CoreDual-VSTA LGA 775 VIA PT880 Ultra ATX
AGP 8x, NO onboard video, DDR-400 and DDR2-533. Also supports quad core.

ABIT IP-95 LGA 775 VIA P4M890 Micro ATX
PCI-E 16x + onboard S3 video, DDR-400 and DDR2-533

PC CHIPS P23G (V3.0) LGA 775 VIA P4M800 PRO Micro ATX
AGP 4x/8x, onboard S3 graphics DDR-400 and DDR2-533

ECS P4M890T-M2 (V1.0B) LGA 775 VIA P4M890 Micro ATX
PCI-E 16x, onboard S3 graphics, DDR-400 and DDR2-533

ECS P4M800PRO-M (V2.0) LGA 775 VIA P4M800 PRO Micro ATX
AGP 4x/8x, onboard S3 graphics, DDR-400 and DDR2-533
__________________
Apokalipse is offline  
Old 06-11-2007, 10:26 AM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

Quote:
Originally Posted by Apokalipse View Post
All these boards support DDR1 and Core 2 Duo:

ASUS P5PE-VM LGA 775 Intel 865G Micro ATX
AGP 4x/8x, Intel Extreme2 onboard video, DDR1 only

GIGABYTE GA-8I865GME-775-RH-AS LGA 775 Intel 865G Micro ATX
AGP 4x/8x, Intel Extreme2 onboard video, DDR1 only

ASRock 4CoreDual-VSTA LGA 775 VIA PT880 Ultra ATX
AGP 8x, NO onboard video, DDR-400 and DDR2-533. Also supports quad core.

ABIT IP-95 LGA 775 VIA P4M890 Micro ATX
PCI-E 16x + onboard S3 video, DDR-400 and DDR2-533

PC CHIPS P23G (V3.0) LGA 775 VIA P4M800 PRO Micro ATX
AGP 4x/8x, onboard S3 graphics DDR-400 and DDR2-533

ECS P4M890T-M2 (V1.0B) LGA 775 VIA P4M890 Micro ATX
PCI-E 16x, onboard S3 graphics, DDR-400 and DDR2-533

ECS P4M800PRO-M (V2.0) LGA 775 VIA P4M800 PRO Micro ATX
AGP 4x/8x, onboard S3 graphics, DDR-400 and DDR2-533
cool, but whats the point of a core 2 duo if u can't overclock it
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 06-11-2007, 08:36 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
eyeCpc's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2,074
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

When upgrading to a newer model cpu like a Core 2 Duo you may as well plan on moving up from an AGP card to PCI-Express and DDR2 at the same time since that's the current memory standard with the few exceptions seen. For upgfrading again later you will have to have the newer memory. With those you won't see too much in the way of performance even running stock.
eyeCpc is offline  
Old 06-11-2007, 11:43 PM   #10 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: Upgrading CPU,MB and possibly VID CARD

Quote:
Originally Posted by vernong1992 View Post
cool, but whats the point of a core 2 duo if u can't overclock it
Core 2 Duo's are still good at stock

I'll bet some of these motherboards will allow him to overclock though. Probably less so if they have Via chipsets though.
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.