Upgrading computer - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-06-2006, 08:24 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 149
Default Upgrading computer

There is another person that wants me to help him put together some parts to upgrade his computer and that is why i am using 2 different threads. I have posted this computer before a while ago, but now i got 200$ us to upgrade it. People laughed before and i know they will again but here we go :-).

Socket A (462) - ECS manufacturer and K7S5A model # ( i did not make the computer so i do not know exact name of it, from cpu-z)
Amd Athlon XP @ 1.24 Ghz
Nvidia Geforce fx 5200
DDR memory (1x256 MB)

I do now know what will help it the most without building a new one. He just wants me to upgrade it with 100-200 us dollars. Any idea on this one? He likes to play game
__________________

noxarcana is offline  
Old 11-06-2006, 08:32 PM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

The motherboard will run up to a 2600+/266FSB CPU. It has an AGP 4x slot. It can only handle up to 1 gig of RAM.

He will probably get the most performance out of more RAM. A couple of sticks of 512 will max him out, but it will also make almost everything run smoother.

1.24GHz? What model is that? My old 2000+ was a 1.6, so he's running a really slow CPU. If you can find a better one, go for it.

With a system that old, you can only do so mush.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 11-06-2006, 11:15 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 149
Default

Yea, thanks for the help on both of my posts. Any links to ram that you would have approved of about 10 years ago :-) lol.

About the processor i really dont know, i looked for it on newegg and google but could not find any stores selling one that slow, i highly doubt that it is underclocked so i thought that it was wierd.
noxarcana is offline  
Old 11-07-2006, 03:27 AM   #4 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

G.SKILL Value 2GB (2 x 1GB)
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231039

That'll work. Your motherboard is only rated for PC2100, but it can use PC3200... it will just underclock it to 2100.

You'll probably have to hit eBay to find a CPU. Socket A was discontinued a long time ago.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 11-07-2006, 04:45 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 639
Default

Well his board can only handle 1gb max. DUH. well go for this.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820145439
__________________
Intel Core 2 Duo E6600 @ 3400Mhz
Asus P5B-E
BFG 8800GTX OC
Samsung 400 GB Sata II
Corsair XMS2 2GB DDR2 800 5-5-5-12
Zalman CNPS-9700 LED
Antec Nine Hundred
Hp W2207 22" Widescreen Monitor
Windows Vista Home Premium
Silverstone ST60F 600W PSU
Razer Copperhead Tempest Blue Gaming Mouse
gmanych is offline  
Old 11-07-2006, 06:45 PM   #6 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

Quote:
Well his board can only handle 1gb max. DUH.
Ooooh. Color me stupid. I posted that at 3:30 am, so I'll plead insanity.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 11-07-2006, 09:45 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 149
Default

Ok thanks for that advice. What would be better..Spend the extra 80-100 dollars on

1) a video card(Not sure what kind it is, pci or whatever)
or
2) cpu(it is socket A though so i do not know how good they get)
noxarcana is offline  
Old 11-09-2006, 02:48 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 149
Default

Can anyone tell me which one would have a better effect on a computer? A better processor or a better video card?
noxarcana is offline  
Old 11-09-2006, 09:02 PM   #9 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

That's a toss up.

The comp is pretty old, and the card in it is old as well. A better card would help out some, but then the CPU will be a bottleneck. And it works the other way around.

Go for the graphics. He can always get a CPU on eBay.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 11-10-2006, 12:14 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 149
Default

ok, thanks for the advice, i will check out ebay than for one of those two
__________________

noxarcana is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.