Upgrade computer or Rebuild a new one? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-06-2006, 10:44 PM   #1 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default Upgrade computer or Rebuild a new one?

My computer is average, but the main thing that holds me back is that it still has an agp slot and no pci-E. So here is my system specs, Do you think I can make some good upgrades to make it better or should i just start by rebuilding a new pc. I really want to be able to play BF 2142 on medium settings when it comes out. What do you think?

-AMD Athlon 64 3000+
-Gigabyte GA-K8U-939 mobo w/ AGP 8x.
-Asus 6600 AGP 8x videocard 128mb
-PNY 2x512mb ddr400 ram
-NEC DVD Burner
-Seagate 160GB PATA HDD
-Raidmax 380watt PSU
-Cooler Master Centurion

What do you guys think I should do? I have aroudn 600 in my bank and Im goign to be getting aroudn a hundred or two for my bday. I have a job but i dont want to spend all my money in the bank, so my maximum budget is liek 800, but I don't want to spend it all if i dont have to. I need suggestions.
__________________

__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 10-06-2006, 10:48 PM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 19
Send a message via AIM to 0p71mu5pr1m3
Default

You can get a high end AGP card and you'll be just fine, and probably buy another gig of RAM. You can go with a new motherboard with PCI-E, and probably use most of what you have there and just get a new video card.
__________________

0p71mu5pr1m3 is offline  
Old 10-06-2006, 10:50 PM   #3 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

So if no high end AGP card then you're aying get a new s939 mobo with pci-E?
__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 10-06-2006, 11:37 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 38
Default

Do you plan on upgrading your computer any time after this? If not, I think you could play BF with a high end AGP card. I think it is cheaper to buy a high end AGP card over a new motherboard + PCI-E card. If you do plan on upgrading later, then you are better off building a new PC.
ProSlayer is offline  
Old 10-06-2006, 11:45 PM   #5 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

Ya i dont think I wil be planning on upgradin too much later, cuz in around a year or so ill be in college and wont have too much times for games, but I'll just use my computer for media and average computing.
So If i go with a high end AGP card then what AGP card should i buy? I saw the 7800GS but those are kinda pricy for the performance. What do you guys think?

BTW if i do get this new videocard i probly will want to get an AMD X2 3800+ later on when vista comes out.
__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 10-06-2006, 11:52 PM   #6 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,302
Default

Go with these:

Motherboard: DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813136152

RAM: G.SKILL Value 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM DDR 400
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231039

Vid card: eVGA 512-P2-N573-AR Geforce 7900GTO 512MB
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130065

Total is just under $590, and there is a rebate on the mobo right now.

Then you can sell your current motherboard, RAM, and video card to recoup some of your expense. You can probably get $150 for the lot of them.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 10-06-2006, 11:58 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 38
Default

I don't exactly know what kind of computer will be required for the new BF, but here are what the requirements say:

CPU: 1.7 GHz Intel Celeron D / Pentium 4 or AMD Athlon XP/ Sempron or greater
RAM: 512 MB of RAM or more
VIDEO: 128Mb Video card or more

I can't recommend you a video card for that game because I don't really know what specs you need, so I will let someone else answer that.

As for Windows Vista, I believe the rumored price is at $450 right now, so I don't plan on getting it right away. You don't really need Windows Vista until a few years after is released and is stable.
ProSlayer is offline  
Old 10-07-2006, 12:50 AM   #8 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

So should i go with Trotter's idea or should i buy a high end AGP card, If i do go with Trotter's idea I'd just get the mobo and Videocard and keep my ram that i have now since ddr ram is expensive.
__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 10-07-2006, 01:10 AM   #9 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,302
Default

That'll work, but BF likes lots of RAM.

You could just get a couple more sticks of 512 to go with what you have. Accessing four banks is a tad slower that accessing two, but you will never be able to tell that.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 10-07-2006, 02:12 PM   #10 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

Ok so if i do go with a high end AGP card instead what would you guys think would be a good high end AGP card?
__________________

__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.