Updating CPU - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-28-2007, 05:28 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6
Default Updating CPU

Yeahhhh, well I never thought it would happen but it did. I build my own gaming computer last year, 2 gig ram, 3x 360 gig hard drives, radeon x1300 graphics, creative sound blaster audigy 4 sound card, but when it came to the CPU i went to core 2 duo 1.87 gHz, simply because of its price. I recently updated my ram to the new DDR3 ram but now i need a new processor, this one just cant handle the top games (MOH Airborn, half-life 2), anyway my question now is, what should I upgrade to. Would 3Ghz core 2 duo do the job? I cant go quad core because of the price... So any opinions would help so much. Cheers.

Just something to add, over clocking my CPU, could this help? I have a big Zalman cooling my CPU atm, so would over clocking over heat? If you suggest to overclock how exactly do I do this? In the easiest way please. Again thank you so much
__________________

mickey_079 is offline  
Old 09-28-2007, 05:35 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Updating CPU

you have DDR3 ram? Which motherboard do you have?

The 1.86ghz processor can be overclocked to 3+ghz

I have mine running at 3.22ghz at almost stock voltage (1.336)
__________________

__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 09-28-2007, 05:36 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Updating CPU

read here
I found this article that may help noobs with basic overclocking....
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 09-28-2007, 05:40 AM   #4 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Updating CPU

wow, the dd3 hasnt proven to be worth it at all.
And for the oc part...just oc your cpu to about 3, since you already have an aftermarket hsf.
But also remember, to play the latest games and highest settings, youll need a better gpu...
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 09-28-2007, 05:43 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Updating CPU

Also are you still using your x1300? If so, that's your main problem.
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 09-28-2007, 05:44 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6
Default Re: Updating CPU

wow heaps quick replies, thank so much.
Not sure what motherboard, I will have to check box sorry. I know, DDR3 did nothing, waste of money, oh well, i didnt pay that much for it, thanks to vouchers. So overclocking will just be as best as getting a new cpu basically?

Yeah been meaning to update graphics card for a while now, just last on my list. When ever I play counter strike my computer sometimes freezes, it never does that, what would be the reason for this?
mickey_079 is offline  
Old 09-28-2007, 05:48 AM   #7 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Updating CPU

well as long as you have a c2d, i would stick with it and just get a new gfx card.
If your having probs with playing cs, you will have a lot more probs playing games like moh:a...etc
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 09-28-2007, 05:59 AM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Location: Manchester, UK
Posts: 1,909
Default Re: Updating CPU

I didnt know, people are UPDATING and not UPGRADING hardware , i'll see if I can find PIRATED hardware in market! AMD Athlon X2 pirated edition, 5$ or you can copy the processor from friends too.
__________________
Intel Core2Quad 2.66Ghz 12MB L2-Cache
4096MB DDR Kingston Hyper-X
GigaByte GA-P35-DS3R
XFX 9600GT AlphaDog
Seagate 2 X 320GB SATA2
LG L246WH Flatron 24"
Sony DVD-RW
Blind_Arrow is offline  
Old 09-29-2007, 06:20 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6
Default Re: Updating CPU

yeah simple mistake dude, everyone does it.
Anyhow, over clocked CPU and yeah its all running much more smoothly, the computer isnt freezing now, neither is CS, although when I play half-life2 only the game everynow and then freezes, i know why due to gfx card. Ok so I want a new one, what would be best, I want one in the radeon series. Thanks
mickey_079 is offline  
Old 09-29-2007, 06:22 AM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Updating CPU

What is your CPU overclocked to now? And what is your GPU budget?
__________________

__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
editing software puts heavy load on CPU? darsunt Computer Audio and Multimedia 6 10-03-2007 11:40 AM
Need accurate program to monitor brisbane cpu Hookster264 Overclocking and Modding 7 09-11-2007 01:25 AM
upgrade on GPU, CPU, PSU kur0suto New Systems | Building and Buying 31 09-06-2007 03:57 PM
Updating Bios of a P5B Sydzy Microsoft Windows and Software 6 08-15-2007 01:15 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.