Troubleshooting RAM issue - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-11-2018, 06:01 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2018
Location: United States
Posts: 4
Default Troubleshooting RAM issue

Hi!

So I have had this gaming PC I built in early June and it’s been great, I love gaming on PC compared to console plus just having a nice desktop is a good feeling. However, for the longest time I’ve ran with two 4 GB Ripjaws RAM sticks, and I wanted to upgrade to 16 GBs of RAM, so I ordered two more 4 GB sticks of the exact same type of Ripjaws RAM. However, upon getting them, I installed them and got blue screen two times, once saying “Service Exception” and once “Memory” being the cause. I thought I got a bad set, so I sent them back and got some more. However, I had the same issue and gave up, and am back two using just the original two 4 GB sticks. It gets the job done, but this is a $2000 desktop and it’s super frustrating I can’t get this upgrade to work. Please help
__________________

__________________
CityBoyYuri is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 06:13 PM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 29,542
Default Re: Troubleshooting RAM issue

Need to know the specs of the build to continue.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 07:01 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2018
Location: United States
Posts: 4
Default Re: Troubleshooting RAM issue

MSI GTX1070 TI graphics card, Asrock X470 Gaming K4 AM4 ATX motherboard, AMD Ryzen 7 2700X Processor, IPSG 256 GB PRO NVME SSD, IPSG 7200 P300 1 TB HDD
__________________
CityBoyYuri is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 07:09 PM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 29,542
Default Re: Troubleshooting RAM issue

Ok what about the RAM?
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 08:14 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2018
Location: United States
Posts: 4
Default Re: Troubleshooting RAM issue

G Skill Ripjaws V series DDR4 SSD
__________________
CityBoyYuri is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2018, 08:18 AM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 29,542
Default Re: Troubleshooting RAM issue

That doesn't tell me speed or timings.

Before you put extra sticks in, make sure bios is fully updated and set speed manually to 2400 then try it.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 10-12-2018, 11:15 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2018
Location: United States
Posts: 4
Default Re: Troubleshooting RAM issue

Sorry I’m not specific enough, I’m not the most PC literate. How do I update BIOS andset speed?
__________________
CityBoyYuri is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2018, 12:40 PM   #8 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 29,542
Default Re: Troubleshooting RAM issue

Go into the bios when you first turn the computer on, your ASrock board should have an option to update via the internet (this will require an ethernet cable btw if you're on wireless). Once that is done we will have to consult your board specific manual for how to set speed manually.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Optical Mouse Troubleshooting davepusey Monitors, Printers and Peripherals 10 07-21-2006 08:22 AM
Ram issue or Motherboard Issue PhantomWare1 Monitors, Printers and Peripherals 8 07-09-2004 11:06 AM
network troubleshooting techi Off Topic Discussion 1 01-27-2004 09:55 PM
Audigy 2 Platinum Troubleshooting 4getit Computer Audio and Multimedia 9 11-24-2003 11:06 AM
Hardware Troubleshooting Software ITJedi Monitors, Printers and Peripherals 2 02-14-2003 11:34 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.