three fold decision - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-19-2011, 12:11 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 11
Wink three fold decision

Hey guys i'm new to the site, I joined to hopefully get some good advice on how I should upgrade my computer. I really want to upgrade this computer that I built myself. Basically I want three things, more ram, a good graphics card and a an expansion to allow dual screens so i can hook my tv up as well. all of this I kind've want to do on a student budget ($200 a week is my living budget and i have no problem saving up for stuff) My computer take sddr2 ram so i was considering a 4gb kingston stick
it doesnt have an agp slot far as i know but pci express and
two pci slots one occupied by usb expansion slot

what graphics cards do you recommend for gaming (i was going to get a cheap nvidia 256 card but not sure if it comes in pci express)
and

what expansion for split screens as well

mobo is the 945gcmx-s2


thanks for reading
__________________

alcxander is offline  
Old 05-19-2011, 12:26 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: three fold decision

Can you tell us what speed your RAM is? 533, 667, 800?

You have a PCI-E x16 slot. You can use any recent Graphic card in it.

Also, what is the model and wattage of your PSU?
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 05-19-2011, 12:32 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 11
Default Re: three fold decision

funny you should ask i was just looking how to find it out without opening my computer. im not sure what the psu is the computer is about two years old, and its british standard far as i know so its 13amp in the fuse. i will have to go pull it from its corner to diassemble for actual watt figure,
i ran cpu iz on my computer and it says my memory is 2048
DRAM freq is 335 MHz
is that what you mean?
alcxander is offline  
Old 05-19-2011, 12:37 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 11
Default Re: three fold decision

max Watt is 240
alcxander is offline  
Old 05-19-2011, 12:54 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: three fold decision

You have 667 RAM.

That would be mighty hard to put a graphic card on the 240. You'd need a new PSU.

Are you in the US, or in UK?
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 05-19-2011, 01:09 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 11
Default Re: three fold decision

I am in Ireland, so the UK sorta. What'd be a decent PSU I could get so? I figured most computers came with a PSU that would allow for some expansion without any hassle
alcxander is offline  
Old 05-19-2011, 01:15 PM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: three fold decision

Ones that come with any case are very low grade, easy to spark, and risk harming your hardware.

PSU - Antec 450W PSU - 120mm Fan VP450 4x SATA 1x PCI-E | Ebuyer.com

How much RAM do you currently have in your system? Is it two sticks of 1GB or something?
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 05-19-2011, 01:18 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 11
Default Re: three fold decision

it is currently two 1gb ddr2 sticks of ram but i am going to upgrade that to 4 which is that maximum the system can handle i think
alcxander is offline  
Old 05-19-2011, 01:25 PM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: three fold decision

Yeah. GIGABYTE - Motherboard - Socket 775 - GA-945GCMX-S2 (rev. 6.6)

And yeah, Kingston RAM. Kingston 4GB Kit (2x2GB) 667MHz Memory CL5 1.8V | Ebuyer.com

Do you have Windows x32 or x64? If you don't know, it's probably x32. Also what Windows do you have? XP, Vista, 7?

Because x32 can only see up to 3.5GB. x64 can see beyond.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 05-19-2011, 01:27 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 11
Default Re: three fold decision

o, would this graphics card be good in your opinion?
Asus GeForce G210 SILENT 512MB DDR2 DVI VGA HDMI Out.. | Ebuyer.com
also what is the expansion slot pci e x4 used for?
__________________

alcxander is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What is needed to fold? fairfieldfalconsfan Folding @ Home 10 09-20-2010 11:24 AM
Attempting to fold again Press_Corpse Folding @ Home 12 01-14-2010 06:48 PM
I'm gonna fold! Tubson57 Folding @ Home 17 01-14-2010 10:38 AM
help me fold Nick Monitors, Printers and Peripherals 17 08-25-2007 07:15 PM
PS3 to Fold @ Home HAVOC Off Topic Discussion 5 03-16-2007 06:34 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.