system memory - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-22-2006, 06:51 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 2
Default system memory

I am planning on upgrading my system and i am going to go with all new memory. I am only getting 1 gig for now because i am getting a lot of other stuff and i kinda have a budget. But anyways when i do get the memory for my system, should i go with 1x1gig stick or 2x512mb sticks. Any imput would be great because i am planning to make this purchase soon.
__________________

timebomb24 is offline  
Old 06-22-2006, 07:25 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

2x512mb sticks would run faster then just 1 stick of 1gb..
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 06-22-2006, 11:51 PM   #3 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

Quote:
Originally posted by b1gapl
2x512mb sticks would run faster then just 1 stick of 1gb..
It really depends on whether or not your motherboard supports dual channel RAM.

If it does, you might as well get 2x512, as it will give you a few % increase in performance. Otherwise, get whatever is cheaper
__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Old 06-23-2006, 06:59 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
alexsabree's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: United States
Posts: 1,845
Default

it really doesnt matter... i would go with 1 stick if u only have 2 slots, just incase u wanna go to 2gb.. if u have 4 then i would go with 2 sticks..

It really wont make a difference between 1gb and 2x512
alexsabree is offline  
Old 06-23-2006, 10:16 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 2
Default

the motherboard i am getting supports dual channel and has 4 slots
timebomb24 is offline  
Old 06-23-2006, 10:18 PM   #6 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

If it supports dual channel then yes get 2x512mb instead of 1 x 1gb.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 06-24-2006, 01:02 AM   #7 (permalink)
Super Techie
 
TRDCorolla1's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: California
Posts: 383
Default Re: system memory

Quote:
Originally posted by timebomb24
I am planning on upgrading my system and i am going to go with all new memory. I am only getting 1 gig for now because i am getting a lot of other stuff and i kinda have a budget. But anyways when i do get the memory for my system, should i go with 1x1gig stick or 2x512mb sticks. Any imput would be great because i am planning to make this purchase soon.
2x512MB in dual channel is faster than 1x1GB
__________________

__________________
Today is yesterday's future....
TRDCorolla1 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.