slower ram speed for more ram? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-30-2005, 04:44 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Default slower ram speed for more ram?

ok so I have upgraded my system and I have in total 3 sticks of ram:
2x 512 corsair value (pc3200)
1x 512 kingston value (pc2100)

To play my games, should I just dual channel the 512s and leave out the older one or add all of the sticks.
Which is better performance-wise?
__________________

__________________
GIGABYTE GA-870A-UD3 AM3 AMD 870 SATA 6Gb/s USB 3.0 Motherboard
NZXT Apollo Black ATX Mid tower Case
AMD Phenom II X6 1055t @ 3.8 GHZ
Rosewill RCX-Z1 CPU heatsink
Sapphire TOXIC Edition Radeon HD 5850 1GB @ 800/1175
2 x 2GB CORSAIR DOMINATOR 240-Pin DDR3 1600mhz
G.Skill Sniper SSD 60gb x2 RAID 0
BFG Tech GS-550 550W ATX12V V2.2 / EPS12V V2.8 SLI PSU
new.puree is offline  
Old 12-30-2005, 04:45 PM   #2 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

1gb PC3200 in dual channel will be better than 1.5gb PC2100 in single channel IMO.
__________________

__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 12-30-2005, 05:41 PM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

1gb of PC3200 > 1.5gb of PC2100

not even a contest IMO
Nubius is offline  
Old 12-30-2005, 05:56 PM   #4 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

would that mean that 256mb 3200 ram>512mb 2700 ram?
__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 12-30-2005, 09:38 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Location: Massachusetts
Posts: 458
Default

Quote:
Originally posted by BiGyLiLuPdAmIdL
would that mean that 256mb 3200 ram>512mb 2700 ram?
well i think theres a limit on how low the amount of ram u have can go and still perform well on games, 256 you'll just run out of room, and then itll go to your Hard drive for memory storage and then you'll notice a BIG drop in performance as using your hard drive for memory is slow.
__________________
Intel E8400
Zalman 9500AT
evga 8800gt dual-slot cooler
4gig (2x2gb)g.skill ddr2 1066
gigabyte p43-ds3L
Antec sonata II mid tower
200gb Seagate HDD, 500gb Seagate HDD, 1TB Seagate HDD
bkolk is offline  
Old 12-30-2005, 11:00 PM   #6 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

Quote:
Originally posted by bkolk
well i think theres a limit on how low the amount of ram u have can go and still perform well on games, 256 you'll just run out of room, and then itll go to your Hard drive for memory storage and then you'll notice a BIG drop in performance as using your hard drive for memory is slow.
true true i get what your saying
__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 01-03-2006, 09:53 PM   #7 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

One last thing since i am close to upgrading my ram........Would 512mb pc3200 ram> 1gig pc2700?
__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 01-03-2006, 09:57 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

maybe between 1gb pc2700 vs. 512mb pc3200 i would say the 1gb. but as to the original post it is far better to have 1gb pc3200 than 1.5gb pc2100
Nitestick is offline  
Old 01-03-2006, 10:01 PM   #9 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

k thanx
__________________

__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.