SATA and IDE, IDE not detected? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-22-2005, 02:59 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 533
Default SATA and IDE, IDE not detected?

Hello Everyone,

Appreciate any troubleshooting advice, I installed a new SATA drive and chose the combine install in the BIOS to run both a SATA as master and have a secondary IDE. I did NOT change the jumpers on the IDE, I left them at cable select. My primary drive is a Maxtor and it came with MaxBlast software which I booted from initially and then installed my OS. Everything went smoothly, except the IDE drive is not being seen.

What types of troubleshooting steps should I take for this? Before I start screwing things up I'll post here, since all the advice I was given here for installing the SATA drive was perfect =)

250GB Maxtor SATA0
75GB Western Digital IDE on cable select

the 75GB drive does have my OC XP Pro on it and it was my previous boot drive. Essentially, I did nothing physically to the drive, just enabled SATA controller in BIOS and chose combine to run both SATA and IDE.

If you need more information, LMK!
__________________

__________________
Q6600 @ 2.66
Gigabyte GA-P35-DS3L
4GB XMS2 Corsair Ram
Sound Blaster Audigy 2 ZS
Evga 275 GTX
500GB Seagate Sata 2 HDD
250GB Western SATA2 HDD
Corsair 850TX Power Supply
Cooler Master Centurion 5 case
Samsung 2693HM 26" LCD
Microsoft Keyboard
Logitech MX518 Mouse
Geek Squad 875VA Back-UP UPS
Windows XP SP3
Raphael Argus is offline  
Old 12-22-2005, 04:22 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2005
Location: Cubicle Bunker
Posts: 109
Default

set SATA0 to master, and change the jumper on the IDE drive to slave. After that, run your hard drive sequence in 'Combined mode', if you have that option, then it will check your sata and ide settings to see where master is set and slave is set, so you will be fine.
__________________

__________________
Dell Precision 670 (3.4GHz DP Xeon, 4GB DDR2, XPSP3)
Dell D800 (1.8GHz, 1GB, XPSP3)

I work with computers, I play FFXI.
vagnozzi is offline  
Old 12-22-2005, 04:42 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 533
Default

Thanks Vagnozzi!
__________________
Q6600 @ 2.66
Gigabyte GA-P35-DS3L
4GB XMS2 Corsair Ram
Sound Blaster Audigy 2 ZS
Evga 275 GTX
500GB Seagate Sata 2 HDD
250GB Western SATA2 HDD
Corsair 850TX Power Supply
Cooler Master Centurion 5 case
Samsung 2693HM 26" LCD
Microsoft Keyboard
Logitech MX518 Mouse
Geek Squad 875VA Back-UP UPS
Windows XP SP3
Raphael Argus is offline  
Old 12-23-2005, 02:56 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 533
Default

Ok, set up combined mode and set jumped on my IDE drive to Slave. In BIOS Maxtor is set to Master, but it is not picking up my IDE drive at all in auto detection or windows. If I swap to Enhanced mode in BIOS it boots from my IDE drive as Master and allows me to access my SATA as slave. How can I fix this?
__________________
Q6600 @ 2.66
Gigabyte GA-P35-DS3L
4GB XMS2 Corsair Ram
Sound Blaster Audigy 2 ZS
Evga 275 GTX
500GB Seagate Sata 2 HDD
250GB Western SATA2 HDD
Corsair 850TX Power Supply
Cooler Master Centurion 5 case
Samsung 2693HM 26" LCD
Microsoft Keyboard
Logitech MX518 Mouse
Geek Squad 875VA Back-UP UPS
Windows XP SP3
Raphael Argus is offline  
Old 12-23-2005, 11:22 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 533
Default

Couldn't figure it out, just set it up on my second PC as a Slave IDE. I can access the drive through my network, so no big deal.
__________________
Q6600 @ 2.66
Gigabyte GA-P35-DS3L
4GB XMS2 Corsair Ram
Sound Blaster Audigy 2 ZS
Evga 275 GTX
500GB Seagate Sata 2 HDD
250GB Western SATA2 HDD
Corsair 850TX Power Supply
Cooler Master Centurion 5 case
Samsung 2693HM 26" LCD
Microsoft Keyboard
Logitech MX518 Mouse
Geek Squad 875VA Back-UP UPS
Windows XP SP3
Raphael Argus is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.