SATA hard drive performance problems - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-12-2005, 02:58 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 3
Default SATA hard drive performance problems

Hi all. Just registered to this rather good forum.

Heres my problem. I bought a 80GB Maxtor DiamondMax 10 SATA150, 7,200RPM / 8MB Buffer

But its slow as hell. I have all my mobo drivers installed, and Service Pack 2. When clicking on the start button, it takes literally about 5 seconds to pop up, and when it does its real slow to load the menus.

My old IDE 20 gig Seagate 5400RPM hard drive is much quicker, but should this be the case?

I have the SATA as priority hard drive in BIOS. Are there other BIOS settings that i'm missing?

Thanks for any help thats given.
__________________

appletango22 is offline  
Old 10-12-2005, 03:10 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default Re: SATA hard drive performance problems

Quote:
Originally posted by appletango22

Heres my problem. I bought a ... Maxtor ...

go get yourself a hitachi, or seagate.


also - you need to tell us the rest of the specs on your computer.

maybe your computer is just slow.

i dont think the speed of your harddrive would cause stuff like what your are describing.
__________________

The General is offline  
Old 10-12-2005, 03:16 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 261
Send a message via AIM to bigstanklo
Default

I have 2 maxtor diamond max 9s and they run extremely fast. Make sure you format itwith the MaxBlast 4 program from maxtors website before you install anything on it. Outside of that it should work just fine.
bigstanklo is offline  
Old 10-12-2005, 03:19 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 3
Default

AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3000+

1280 MB (DDR SDRAM)

RADEON 9800 PRO - Secondary (128 MB)

ABIT NF8 motherboard

80GB Maxtor DiamondMax 10 SATA150, 7,200RPM / 8MB Buffer


I used win xp to format the new SATA hard drive. So maybe using MaxBlast 4 to format it would make it perform better?
appletango22 is offline  
Old 10-13-2005, 04:38 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 49
Default

P4, 3.00 ghz, HT

1 gig of ddr400 ram kingmax

radeon 9800XT

primary harddrive is a maxtor 40 gig, (it came from a PS2) its a very crappy disk, that is why i am trying to replase it with the SATA seagate, 160 gigs. i also have a 120 gig seageate harddrive
slavich is offline  
Old 10-14-2005, 09:53 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 3
Default

Ok, well i formatted the SATA drive using Max Blast, installed XP, and its running like a dream now

Thanks to the people who gave advice.
__________________

appletango22 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.