Running PC off External Harddrive - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-18-2006, 11:09 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
spikoman69's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 726
Default Running PC off External Harddrive

I have a dell with only one slot for a harddrive, and all i have is a 40gb, and i wanna add on w/o going through the hassle or copying all my info off my current one and puitting it onto a new one, and all the extra BS, so i decided just to buy a 200gb External USB Harddrive, because of its exachangability between PCs (AKA put files on on 1 pc, put them on friends pc).
My only concern is, will this harddrive work like a normal internal harddrive where i can install games/programs on it, run these games on it, etc.?
__________________

spikoman69 is offline  
Old 11-18-2006, 11:16 PM   #2 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default

Are you using Windows?
__________________

__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Old 11-18-2006, 11:23 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
spikoman69's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 726
Default

windows xp home SP2
__________________
AMD Phenom II 960t BE @ 4.3ghz // Corsair Vengence 4x2Gb 1600mhz
EVGA GTX 460 @ 840mhz Core 1960mhz Memory// ASRock 970 Extreme AM3+
NZXT M59 Case Black and Blue Scheme // Corsair H80
University of Michigan // Electrical and Computer Engineering
spikoman69 is offline  
Old 11-18-2006, 11:54 PM   #4 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default

Windows will not allow you to install on to an external hard drive.

Time to switch to linux
__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Old 11-18-2006, 11:55 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
spikoman69's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 726
Default

are you kidding me? any suggestions on what else i could do?
__________________
AMD Phenom II 960t BE @ 4.3ghz // Corsair Vengence 4x2Gb 1600mhz
EVGA GTX 460 @ 840mhz Core 1960mhz Memory// ASRock 970 Extreme AM3+
NZXT M59 Case Black and Blue Scheme // Corsair H80
University of Michigan // Electrical and Computer Engineering
spikoman69 is offline  
Old 11-19-2006, 12:02 AM   #6 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default

Get a mac
I know you can install the OSX and run it off an external drive
__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Old 11-19-2006, 02:52 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2006
Location: AUSTRALIA
Posts: 87
Default

i've never tried it but i've seen things about windows xp flash drive edition on a torrent site...

surely this would work on a external hdd aswell ?

but yeah i havent tried it..

and of course you should have a legit copy of xp before dlin these...
__________________
http://img262.imageshack.us/img262/9...gfinal2ld2.jpg
__________________
CPU: Intel Q6600 Quad @ 2.4 Ghz per core
Motherboard: ASUS P5B-Deluxe wifi
Hardrives: IDE MAXTOR 80 Gb (Windows)
2x SATA MAXTOR 320 Gbs in raid
Video Card: Nvidia 8800GTS (revised 512mb)
RAM: 6 Gb 667 kingston dual channel
Monitor: ASUS VW192T
Mouse: Microsoft Habu
Power Supply: Topower 1000W
OS: Windows XP x64 edition (to support all ma ram :D)
pat2k5 is offline  
Old 11-19-2006, 01:27 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
spikoman69's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 726
Default

i dont want to have windows on the external harddrive, i want to have windows on my internal, and start using my external as like a second harddrive once i fill up my small 40gb one. So it will have documents, music, pics, vids, programs, games, and anything else you put on a normal harddrive, everything but my OS.
__________________
AMD Phenom II 960t BE @ 4.3ghz // Corsair Vengence 4x2Gb 1600mhz
EVGA GTX 460 @ 840mhz Core 1960mhz Memory// ASRock 970 Extreme AM3+
NZXT M59 Case Black and Blue Scheme // Corsair H80
University of Michigan // Electrical and Computer Engineering
spikoman69 is offline  
Old 11-19-2006, 02:06 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 230
Default

Dude It wouldn't be wise to use your external as your main hard drive with all you important files and OS even if it was possible just get a big , better and faster hard drive for your PC or just swap out the 200gb hard in the external and put it in your PC and the 40gb in the external.
__________________
http://img241.imageshack.us/img241/7...7ah7842gr0.gif
Case: NZXT Apollo BLACK
MB: Asus P5B Deluxe WiFi edition
CPU: E6600 Conroe 2.4GHz
GFX: eVGA 7900GS
RAM: CORSAIR XMS2 1GB
HD : Seagate 400 GB HD
PSU: HIPER HPU 580Watt
MurdaX is offline  
Old 11-19-2006, 02:18 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Default

Can you save and run games from an external hard drive? If so then that may solve my problems with installing a SATA internal HDD
__________________

Nicky Y is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.