Real quick question regarding upgrading ram :) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-27-2009, 01:47 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2009
Location: Temecula, CA
Posts: 58
Default Real quick question regarding upgrading ram :)

If I upgrade from 512 MB to 1 GB will I notice a diffference? and if so where? IE? word processing? or just generally. I am running a plain 2 year old emachines I know, I know... Im planning on a build Ive talked about on the forum in the near future But just want this one to run a lil faster and smoother for everyday surfing thats all for now thanks in advance
__________________

kaotikvizion is offline  
Old 12-27-2009, 01:58 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: Real quick question regarding upgrading ram :)

You will notice general better speeds. Are you sure your board can handle 1gb sticks of ram? You can check at RAM Memory Upgrade: Dell, Mac, Apple, HP, Compaq. USB drives, flash cards, SSD at Crucial.com to be sure.
__________________

__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 12-27-2009, 08:54 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2009
Location: Temecula, CA
Posts: 58
Default

yeah I checked the docs on the comp & it said it can handle 2 gigs

eMachines Official Site - - W3619 Product Details
my computer, I bought a PNY 1 GB from best buy but dont really notice a difference. dont get me wrong i dont expect it to be like BAM! NOW IM A GAMING PC! But I did expect a difference when getting on the internet or looking at pics on my computer. I mean I think I notice a diff. but I dont know if its just a placebo effect. if I put 2 gigs should I notice a difference? is there anything I can do to this POS to make it a lil bit easier to enjoy until my build? ALSO on my comp it says its a 32 bit cpu but EVERYWHEREELSE (internet) it says 64 bit...WTF!?
kaotikvizion is offline  
Old 12-28-2009, 02:16 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: Real quick question regarding upgrading ram :)

You have a 64bit cpu but are running a 32 bit OS. 2gb of ram is nice for Vista but did you leave the 512 in as well for a total of 1.5gb?
__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 12-28-2009, 11:36 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2009
Location: Temecula, CA
Posts: 58
Default Re: Real quick question regarding upgrading ram :)

AHHHH! That makes sense thank you I was going No I took the 512 out should I keep it in? I never heard of someone running it like that so didnt know if that was possible...so... IS IT?
kaotikvizion is offline  
Old 12-29-2009, 01:36 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: Real quick question regarding upgrading ram :)

Yes. If they are the same speed it would be just fine. If the 512 is slower than the 1gb would run at that speed.
__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 12-29-2009, 11:04 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 3
Default Re: Real quick question regarding upgrading ram :)

1 gig from 512 will be a nice increase!
__________________

sparkplug619 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need helping upgrading RAM Mazer18 System Upgrades 5 10-11-2009 08:33 AM
RAM Question LFCJohnSmith System Upgrades 3 05-20-2009 12:11 PM
Quick ram question james.wired Monitors, Printers and Peripherals 2 03-26-2009 11:44 AM
New Ram - Quick question mack Hardware Repairs and Troubleshooting 2 11-09-2008 07:24 PM
RAM Question b0bby System Upgrades 9 04-21-2008 11:32 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.