RAM Question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-12-2007, 02:07 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2005
Location: Lafayette, Oregon
Posts: 145
Question RAM Question

Okay, I know this is pretty much a noob question, but I want to know if I can stick a PC3200 ram stick into a PC2100 slot and not have any issues. Is this possible and will the ram be as effective? (I know it won't be as effective as a PC3200 in a PC3200 slot, but will it be as effective as a PC2100 stick in a PC2100 slot?)

Thanks for any help you can offer.
__________________

__________________
Completed 1st System:
Case...Antec Super LanBoy $30
PSU...Antec SP2.0 500W $50
Mobo...MSI K8N Neo4-F $85
CPU...Athlon 64 3200+ Venice $162
Video...EVGA GeForce 6800 GS $196
Memory...OCZ 1GB (512MB x 2) $60
Hard Drive...Hitachi 80GB $20
Gaming without lag...priceless.
newcement is offline  
Old 06-12-2007, 02:54 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Stevo808's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hawaii
Posts: 381
Send a message via AIM to Stevo808
Default Re: RAM Question

Yes most of the time it will run as a PC2100, so no worrys there.
__________________

Stevo808 is offline  
Old 06-12-2007, 03:50 PM   #3 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: RAM Question

If you mix ram speeds up, all the sticks regardless of the speed, will downclock to the slowest speed. In this case, PC2100.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 06-13-2007, 04:12 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2005
Location: Lafayette, Oregon
Posts: 145
Default Re: RAM Question

Okay, thanks guys.
__________________
Completed 1st System:
Case...Antec Super LanBoy $30
PSU...Antec SP2.0 500W $50
Mobo...MSI K8N Neo4-F $85
CPU...Athlon 64 3200+ Venice $162
Video...EVGA GeForce 6800 GS $196
Memory...OCZ 1GB (512MB x 2) $60
Hard Drive...Hitachi 80GB $20
Gaming without lag...priceless.
newcement is offline  
Old 06-13-2007, 04:42 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 141
Default Re: RAM Question

just fyi i would NOT reccomend mixing ram sticks either with diff speeds of even from diff manufactures. It can cause errors down the road. especially if running in dual channel.
Raknor is offline  
Old 06-13-2007, 05:39 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 268
Default Re: RAM Question

i thought to run dual channel you had to have two sticks matched perfectly... so if he has two different speeds, he should be ok.
fastrandstrongr is offline  
Old 06-13-2007, 05:40 PM   #7 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: RAM Question

dual channel is a 4% realistic performance increase
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 06-14-2007, 03:46 AM   #8 (permalink)
[$m] Steele Muffins
 
<[MaTT]>'s Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Melbourne, Australia
Posts: 466
Default Re: RAM Question

I dont like mixing up the different ram sticks
__________________

__________________
<a href="http://profile.xfire.com/sykomatt"><img src="http://miniprofile.xfire.com/bg/bg/type/2/sykomatt.png" width="450" height="34" /></a>
<[MaTT]> is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Incredibly simple question IfYouHaveToAsk Internet Software and Browsers 2 05-10-2007 11:36 AM
question about my processor socket siddanth3 New Systems | Building and Buying 10 04-27-2007 01:14 AM
Help me clear something up please(Fresh install of xp type question) jonny_uk Microsoft Windows and Software 2 04-21-2007 06:38 PM
Case Fan Question Shafra Overclocking and Modding 10 04-18-2007 06:42 PM
Cigarette Adapter Question (random)? welsh Off Topic Discussion 4 04-18-2007 01:48 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.