Radeon X1950 Pro AGP replacement? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-12-2007, 02:53 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 129
Default Radeon X1950 Pro AGP replacement?

hey guys i need a new video card (upgrading form 9600xt) i was looking at the sapphire Radeon X1950 Pro AGP but newegg stopped selling it...? i found it other places Sapphire X1950Pro 512MB 100171L ATi Radeon AGP 8X Video Card Dual DVI, VGA, HDTV, TV-Out, DirectX 9.0, Shader Model 3.0: 100171L (Retail) (Discontinued) but i see discontinued under it and im wondering what is the replacement? why was it discontinued? i want something that will last me a few more years and i am pretty broke so i cant spend a bunch of money to upgrade the entire system. so ideas is there a better card i have seen the 7900GS from nvidia but the specs are better on the ati card... idk i have not seriously even looked at cards since i bought my 9600xt years ago so any advise would be helpful. just so you guys know i will throw specs up for you to help in suggestons

PC specs:
ASUS P4S800D-X
P4 3.0E Ghz Prescott
2 GB Corsair XMS PC3200
250 GB WD HDD
500 GB WD HDD
650 Watt BFG PSU (obviously power will be no problem)
Cooler Master Aquagate water cooling system
ATI 9600XT

here is that video card link again

Sapphire Radeon X1950 Pro AGP
Sapphire X1950Pro 512MB 100171L ATi Radeon AGP 8X Video Card Dual DVI, VGA, HDTV, TV-Out, DirectX 9.0, Shader Model 3.0: 100171L (Retail) (Discontinued)
__________________

Looby is offline  
Old 12-12-2007, 03:53 AM   #2 (permalink)
Corrupt Techie
 
aetherh4cker's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 752
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

Edit: Totally had to revise my post... thought you said X1650 Pro.

Not sure what to recommend in the X1950 Pro area... but you might want to just relax for a little bit. I hear the new 38XX series cards are being released on the AGP interface. If you're looking to spend that much cash... might want to wait for that.
__________________

__________________
aetherh4cker is offline  
Old 12-12-2007, 08:11 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
ricanflow's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Euless, Tx
Posts: 6,317
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

Agp is dead, youre not gonna get a card thats gonna last "years", especially in agp. You need to upgrade to pci-express.
__________________
3DMARK06 = 20,341 (3.8GHZ)



Laptop
P7350 | GTX 260M | 4GB DDR2 800 | 320GB HD | X-Fi | Vista 64

Folding Rig/File Server

M775 | E1200 | Foxconn P9657AB
| Dual 8800GT | Antec NeoHE 500 | Barracuda 80GB | Wintec Ampx



ricanflow is offline  
Old 12-12-2007, 05:59 PM   #4 (permalink)
Grandfather of Techist

¯\_(ツ)_/¯
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

Quote:
You need to upgrade to pci-express.
Meh. You make do with what you have when you have to.

Yes, the X1950 Pro has been discontinued, but it is still a good card. Just because they don't produce it anymore doesn't mean it quits working.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is online now  
Old 12-12-2007, 08:47 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

Quote:
Originally Posted by ricanflow View Post
Agp is dead, youre not gonna get a card thats gonna last "years", especially in agp. You need to upgrade to pci-express.
actually theres a rumor going around about an HD3850 coming to AGP..... TomsHardware mentioned it.. in their VGA Guide
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 12-12-2007, 09:02 PM   #6 (permalink)
Benevolent Cake Despot
 
Merkwürdigeliebe's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Montreal, CANADA
Posts: 1,733
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

AGP isn't dead, but it's not live and thrashing around either. With an X1950PRO, you should be able to play current and recent games quite well, except Crysis of course. It might last you a decent three (maybe even four) years before it really has to go for sure.

Just to give you an idea, to be able to play Crysis on absolute lowest settings with a res of 800x600 at ~24 fps you'd need a Geforce 6200. That's a 4 year old card and it's also the low end card from that generation... Crysis ain't a good example, but my old X1950GT (which is weaker than the PRO) was playing Unreal Tournament 3 Beta at 50-60 fps on 1280x1024, but it's a very cpu-bound game. That single core P4 is gonna slow you down in a lot of games. Not much you can do there. But you gotta work with what you have and judge for yourself if it's really worth investing in a new gaming rig or just using a little money to extend the life of your computer to some extent.
__________________
|Intel Q6600 | 2GB Crucial Ballistix Tracers | XFX 8800GTS 512 | Gigabyte P35-DS3L | Antec 900 | Antec Neo 500 HE |
Merkwürdigeliebe is offline  
Old 12-12-2007, 09:07 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Drizzt's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Somewhere inbetween FL and NY
Posts: 3,187
Send a message via AIM to Drizzt
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

Quote:
Originally Posted by vernong1992 View Post
actually theres a rumor going around about an HD3850 coming to AGP..... TomsHardware mentioned it.. in their VGA Guide
I would not belive it... any idea if its gonna be over priced because its agp instead of pcie?
__________________
CPU:Q6600 G0 @ 3.7Ghz (410x9 w/1.475v)
Motherboard:Asus P5E X38
Memory:2x2GB OCZ Reapers DDR2 1066
Graphics Card:GTX460 768MB @ 880/1760/2000
Hard Drive:2x WD Black 1TB
Power Supply:Xion 800W
Case:3DAurora
CPU cooling: H50
GPU cooling: Best Stock Cooling I Have Ever Had
Monitor:24" LG
Drizzt is offline  
Old 12-12-2007, 09:41 PM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

probably will be.. compare the PCI-e and AGP Gecube x1950xt... big price difference huh?
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 12-12-2007, 09:47 PM   #9 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

would agp really have enough bandwidth for an 3850??? thats the question here...
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 12-13-2007, 12:19 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 129
Default Re: Radeon X1950 Pro AGP replacement?

hey Merkwürdigliebe quick question at first you said with the 1950pro i would be able to play current games EXCEPT crysis but then you go on to say a 6200 the 4 year old card will play it so why would the brand new card not play it?

i have looked at the specs for the x3850 and it looks awesome idk i may wait i may not but man that x3850 looks cool
__________________

Looby is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Radeon x1650pro 512mb AGP anthonyn66 System Upgrades 12 12-12-2007 09:50 PM
Radeon x1950 pro and fatal crashes PhilST Hardware Repairs and Troubleshooting 3 11-24-2007 09:04 PM
PCI vs. AGP vs. PCI-E buyer's guide Dakaggo System Upgrades 3 11-21-2007 08:54 PM
Need help in choosing Video Cards Under $130 r3n3r4d3 System Upgrades 31 10-22-2007 03:54 PM
x1950 pro thirdshiftdj New Systems | Building and Buying 2 09-22-2007 02:21 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.