Question about memory (ram) - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-03-2017, 08:10 AM   #11 (permalink)
The Ghost
 
luke127's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Australia
Posts: 832
Default Re: Question about memory (ram)

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
Depends on the game. I have a couple games that can take over 6GB.
lol @ModdedMinecraft
__________________

__________________
Yeah, I'm the boss 😂😂 FIGJAM 😂😂
luke127 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2017, 08:40 AM   #12 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 27,901
Default Re: Question about memory (ram)

Quote:
Originally Posted by luke127 View Post
lol @ModdedMinecraft
Well, that, but I'm talking vanilla games.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2017, 05:15 PM   #13 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,861
Default Re: Question about memory (ram)

I think I am gonna run some tests, Release FO4, Cities: Skylines, Mass Effect 3, No Mans Sky and show how much memory these games can use... Thing people need to keep in mind, it's not just RAM that games use, they use other resources. IMO what one should look at is commit. Had FO4 crashing all the time even though I had 20% free at 8GB, the issue was Commit was incredibly high compared to physical usage and FO4 didn't like it. Off to gaming I go >.>
c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2017, 06:56 PM   #14 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 27,901
Default Re: Question about memory (ram)

Battlefield 1, Titanfall 2, GTA V, Overwatch, Farcry Primal, The Division, ect. I know The Division eats RAM.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2017, 11:37 PM   #15 (permalink)
The Ghost
 
luke127's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Australia
Posts: 832
Default Re: Question about memory (ram)

The BF1 beta for me ran perfectly on 8GB of RAM with a GTX 970. Those running newer GPUs will probably see even more perfect results. (I was getting 90+ fps all the time, spiking between 92 - 150, same as BF4)
__________________
Yeah, I'm the boss 😂😂 FIGJAM 😂😂
luke127 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2017, 01:25 AM   #16 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,861
Default Re: Question about memory (ram)

Sadly, I don't have most these newer more popular games, but, here's what I have... With 8GB of RAM in some of the games, I would have been hurting a good bit.

Starcraft II: 3.1GB Physical RAM used, Commit was 4.7GB, total system RAM in use is 49%


Diablo III ROS: 1.6GB Physical RAM used, Commit was 2.0GB, total system RAM in use is 37%.


No Mans Sky: 4.0GB Commit, total system RAM in use was 38%


Cities: Skylines- 4.4GB Commit, total system RAM in use was 41%


Here's the big one for me
Fallout 4 Vanilla: 5.3GB Commit, 47% of RAM in use.


No Games: 31% RAM usage, Total Committed 6.0GB

So yeah, gaming with 8GB just isn't enough these days IMO, especially if you don't wanna have to close out every application and can just leave them going. That aside, the cost increase of using 16GB over 8GB isn't enough to even worry about.
c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2017, 05:44 AM   #17 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 27,901
Default Re: Question about memory (ram)

Quote:
Originally Posted by luke127 View Post
The BF1 beta for me ran perfectly on 8GB of RAM with a GTX 970. Those running newer GPUs will probably see even more perfect results. (I was getting 90+ fps all the time, spiking between 92 - 150, same as BF4)
Be willing to bet half your stuff was paged too. I'm in the 9GB used range while playing the SP of BF1.

Quote:
Originally Posted by c0rr0sive View Post
Sadly, I don't have most these newer more popular games, but, here's what I have... With 8GB of RAM in some of the games, I would have been hurting a good bit.

Starcraft II: 3.1GB Physical RAM used, Commit was 4.7GB, total system RAM in use is 49%


Diablo III ROS: 1.6GB Physical RAM used, Commit was 2.0GB, total system RAM in use is 37%.


No Mans Sky: 4.0GB Commit, total system RAM in use was 38%


Cities: Skylines- 4.4GB Commit, total system RAM in use was 41%


Here's the big one for me
Fallout 4 Vanilla: 5.3GB Commit, 47% of RAM in use.


No Games: 31% RAM usage, Total Committed 6.0GB

So yeah, gaming with 8GB just isn't enough these days IMO, especially if you don't wanna have to close out every application and can just leave them going. That aside, the cost increase of using 16GB over 8GB isn't enough to even worry about.
64bit files use more, 32bit use less. Yea that sounds about right. If I remember I'll have to test these newer games.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2017, 06:14 AM   #18 (permalink)
The Ghost
 
luke127's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Australia
Posts: 832
Default Re: Question about memory (ram)

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
Be willing to bet half your stuff was paged too. I'm in the 9GB used range while playing the SP of BF1.

64bit files use more, 32bit use less. Yea that sounds about right. If I remember I'll have to test these newer games.
A lot of these numbers are under 50% total RAM used, and the game is pushing **** to the page file. Why? That makes 0 sense. If there's available RAM to be used, why is it pushing it to the page file?
__________________
Yeah, I'm the boss 😂😂 FIGJAM 😂😂
luke127 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2017, 07:05 AM   #19 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 27,901
Default Re: Question about memory (ram)

Quote:
Originally Posted by luke127 View Post
A lot of these numbers are under 50% total RAM used, and the game is pushing **** to the page file. Why? That makes 0 sense. If there's available RAM to be used, why is it pushing it to the page file?
That's why I have a large amount and turn pagefile off

Resource allocation has never been a strong suit for Windows.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2017, 02:40 PM   #20 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,861
Default Re: Question about memory (ram)

I have serious issues with Win10 when I disable the pagefile, or even touch the page file settings, so I leave it the same as what it was before I upgraded.

Pretty sure there is a 64bit version of DiabloIII, need to check into that.

EDIT: Appears the 64bit client is in todays patch... lol
__________________

c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
gaming, memory, performance, question, ram

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Memory Stick vs Memory Stick Pro vs Memory Stick Pro Duo jbc Digital Photography and Imaging 6 03-06-2010 08:47 AM
Memory (RAM) question braz Hardware Repairs and Troubleshooting 3 07-11-2007 12:20 AM
Upgrading Memory/RAM question. Majere86 System Upgrades 2 02-13-2007 05:45 AM
Ram memory question MADWAD Monitors, Printers and Peripherals 6 05-10-2005 02:11 PM
RAM memory question hewhohasissues Microsoft Windows and Software 21 03-10-2005 04:55 PM


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.