PC Build - Safe than sorry - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-02-2006, 02:34 AM   #11 (permalink)
Geek Squad
 
Join Date: Nov 2005
Location: Ohio
Posts: 788
Default

Quote:
Originally posted by Trotter
True. AMD has a killer bus speed, plus the memory controller is on-chip instead of on the mobo. And you can always overclock...

Looks like a nice setup.
Hey Trotter, did they fix the memory controller for the Conroe? (it being off the chip)
__________________

__________________
"Truth is violated by falsehood but outraged by silence."

"Mastering others is strength, mastering yourself is true power." ~Sun Tzu

"Ad Astra Per Aspera"

"Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall." ~Confucious

"The true measure of a man is how he treats someone who can do him absolutely no good. ~ Samuel Jackson

Omnis vir est fortunae faber
JoshSB is offline  
Old 09-02-2006, 04:25 AM   #12 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

Quote:
Hey Trotter, did they fix the memory controller for the Conroe? (it being off the chip)
I have no idea. Nor am I really worried about it as it will be quite a while before I get to build a new rig. but it seems funny that it's taken Intel this long to copy AMD... and they still didn't get it right.

Actually, I read something about a new revision coming out to address it, but I didn't pay close attention (see above ).
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 09-02-2006, 09:51 AM   #13 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 25
Default

I think the memory should work fine with my motherboard
Is this:
http://www.ec.kingston.com/ecom/conf...R400X72C3A/512
the same module as

http://www.ebuyer.com/UK/product/49294
I think that compatible with my mobo, I checked here:
http://www.ec.kingston.com/ecom/conf...w.kingston.com
Thanks

EDIT: Im just not sure if the case will fit
http://www.ebuyer.com/UK/product/114399
thomas49th is offline  
Old 09-09-2006, 01:04 PM   #14 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 25
Default

Is this pc above average spec?

I'm going to be putting an order in for these parts (still not sure about gfx card tho).

I will be running windows xp pro @ 1024*786 res. I will buy the extra RAM later in the year. What are likely problems i could encounter?
thomas49th is offline  
Old 09-09-2006, 01:30 PM   #15 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 471
Default

Quote:
Originally posted by dcc
As it has already been suggested, you could go with more RAM, there are games out there that will suck up 512MB. If you do buy two modules, they don't have to be a "kit" for dual channel operation, just make sure they are both the exactly the same. I would also suggest going with a better quality RAM like Crucial, I have heard that there have been comapatibility issues with Kingston and Asus motherboards.

I would also go for a larger hdd.
Modern games will definetly suck up 512mb. they might even suck up 1gb. everquest 2 sucks up my 2gb at times.
__________________
[CPU: e6600 @ 3300 MHz] // [MB: ASUS P5N-E SLi] // [RAM: Patriot 'eased latency' PC2-6400 @ DDR800 5-4-4-12-2T] // [GPU: 8800GTX @ 650/1000/1600 (volt modded)] // [HDD: 2x Cavier 500GiB stripe] // [Chassis: Thermaltake Armor VA8000 (black)] // [PSU: Aspire(Apevia) 680w] // [OS: Windows 7 Ultimate x64][Cooling: water cooled GPU and CPU]
^ (9/7/2010): Ha, I remember when that was the stuff. My water cooling has since leaked and fried my mobo. So now I'm rocking an MSI laptop with an i5 430m :)
lazer_viking is offline  
Old 09-09-2006, 03:29 PM   #16 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 18
Default

I would suggest a different brand of RAM as well. Kingston is a well known company and their performance RAM is pretty good, but as far as value ram goes it's really hit or miss with compatibility.

On the value ram, they use many different chips each time they manufature. For example, I've got one stick with Micron chips and another stick with chips from a brand I've never heard of. Techpowerup.com has a nice database of good/bad chips, so might be a place to check out.

Edit: Not trying to say you need high dollar ram, just a different brand for the value, such as Corsair, Crucial, etc.
Daduck is offline  
Old 09-09-2006, 04:09 PM   #17 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 25
Default

ahh i might be getting 120gb drive. I will be more than likely upgrading to 1gb ram. And for kingston i checked here

http://www.ec.kingston.com/ecom/conf...w.kingston.com for
ASUS A8V-VM motherboard (is that the same as the one i chose??) and then that returned compatible products. I click on the link for http://www.ec.kingston.com/ecom/conf...R400X72C3A/512 (512MB 400MHz DDR ECC CL3 (3-3-3) DIMM). Is that the same module as http://www.ebuyer.com/UK/product/49294

???
Thx

EDIT: So with a 1gb ram 120gb hard drive, how powerful would you say this pc is? I want to get a cheaper gfx card that can run bf2 on medium settings...anybody know of any. I currently run bf2 on ATI RADEON 9550 (AGP SLOT) on HIGH settings (1024x786 res tho) which is about £40 but my current pc has 3.6ghz and 2gb ram so it makes up for gfx card. With this new pc im building what gfx card can run bf2 on medium quality.
thomas49th is offline  
Old 09-10-2006, 08:27 AM   #18 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 25
Default

Will this graphics card be able to play bf2 on medium settings (at 1024x786 res) and play counter strike? Thankyou

http://www.ebuyer.com/UK/product/113224

EDIT: or

http://www.ebuyer.com/UK/product/98822
thomas49th is offline  
Old 09-10-2006, 01:47 PM   #19 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 25
Default

Ive chosen a cheaper graphics card (can it run bf2 on medium settings?). Here is the final list:

CPU - AMD (Venice) Athlon 64Bit 3200+ Socket 939pin 512k L2cache 90nm Retail Boxed ProcessorFan Included.
http://www.ebuyer.com/UK/product/88109 £44
MEMORY - Kingston 512MB DDR PC3200 400MHz CL3 Memory Module (Lifetime warrenty)
http://www.ebuyer.com/UK/product/49294 £27
MOBO - Asus A8V-VM Socket 939 VIAKM890 M-ATX Green VGA Sound Lan USB 2.0 FSB 1000 SATA 133
http://www.ebuyer.com/UK/product/112239 £17
CASE - Extra Value Mid Tower Case Cream/Black Trim - With 400W PSU
http://www.ebuyer.com/UK/product/114399 £22
GFX CARD -Sapphire Radeon X1300 256MB 64-bit DDR2 PCI-E VGA / TVO / DVI-I
http://www.ebuyer.com/customer/prod...duct_uid=113224 £43
HARD DRIVE
Got 120gb IDE £0
SOUND CARD
Onboard mobo £0
MONITOR
Got one already £0
OPTICAL DRIVES
CD, and DVD £0
CABLES - Should come with mobo
£0

TOTAL: £185.72 - WITH SHIPPING AND VAT



Im contacting kingston via emial about ram compatibility. And it is likely i will be upgrading to 1gb.
I hope the graphics card should be ok I checked a review here http://www.planetamd64.com/lofivers...php/t15920.html
Just a few more questions...
Should i buy an extra fans?
On the scale of 1(v.crap) to 10(v.good) what would you mark this pc as?
Is it a good build for under £200?

Thanks for all the help
thomas49th is offline  
Old 09-10-2006, 02:40 PM   #20 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

512MB with BF2? Not a good combination. BF2 is very memory intensive.

The X1300 is a pretty low-end card.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.