Older pc upgrade for Autodesk Maya - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-28-2014, 01:30 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2014
Location: poland
Posts: 1
Default Older pc upgrade for Autodesk Maya

Hi,

I'm looking to squeeze a bit of extra performance without forking out too much money. (I don't mind sourcing used parts)

I only use this computer for character animation in maya. I would like to speed up the viewport FPS / playblast speed and if possible the moving and dragging keys / objects.

I know for sure I can get a better graphics card - what would be suitable? I'm thinking 50 -120$ for the card. Maybe some extra ram??


All advice appreciated

Current PC:
Gigabyte EP45-DS3
Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00GHz
4GB RAM corsair CM2X2048-6400C4DHX 2x2048 DDR2
Asus EAH3650 SILENT MAGIC 512MB (ancient I know!)
Seagate ST3500320AS ATA Device (500GB) x2
Windows 8.1
__________________

lacturn is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2014, 06:00 PM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Older pc upgrade for Autodesk Maya

You could benefit from a quadcore like a q9650 but ebay shows them at ~170bucks.

What are you doing in Maya?
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2014, 07:15 PM   #3 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,280
Default Re: Older pc upgrade for Autodesk Maya

What version of Maya and what suite exactly?

Unless you want to fork for a Quadro or Firepro card your cheapest solution is to find a cheap Q8200 or similar CPU and add more RAM.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 12:30 AM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Older pc upgrade for Autodesk Maya

Quote:
Originally Posted by lacturn View Post
Hi,

I only use this computer for character animation in maya. I would like to speed up the viewport FPS / playblast speed and if possible the moving and dragging keys / objects.

I know for sure I can get a better graphics card - what would be suitable? I'm thinking 50 -120$ for the card. Maybe some extra ram??


All advice appreciated
Zotac ZT-60607-10L GeForce GT 610 Graphic Card - 810 MHz Core - 1 GB DDR3 SDRAM - PCI Express 3.0 - Newegg.com

Intel Core 2 Quad 2 33GHz Q8200 4MB Cache Socket T LGA775 SLG9S CPU Only 0890552618316 | eBay

ARCTIC MX4 Thermal Paste - 4gram - Newegg.com

All of these for under 90.00 bucks should do, I recommend you clock up the quadcore to 2.8ghz.
-RockMan- is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 01:09 AM   #5 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,280
Default Re: Older pc upgrade for Autodesk Maya

Instead of the 610 I would try to find a Quadro like this, except a little better.

Refurbished: NVIDIA VIDEO-NVS290-16X Quadro NVS 290 256MB 64-bit DDR2 PCI Express x16 Workstation Video Card With DMS-59 Dual DVI Y-Splitter Cable - Newegg.com

That way there the program can utilize the GPU as well to get a small boost in speed.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 06:50 AM   #6 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
Instead of the 610 I would try to find a Quadro like this, except a little better.

Refurbished: NVIDIA VIDEO-NVS290-16X Quadro NVS 290 256MB 64-bit DDR2 PCI Express x16 Workstation Video Card With DMS-59 Dual DVI Y-Splitter Cable - Newegg.com

That way there the program can utilize the GPU as well to get a small boost in speed.
Ok then I checked this site here:
Autodesk - Certified Hardware - Find Recommended Hardware

Since maya relies on the cuda core technology provided by nvidia he would benefit better from this.

MSI N640-1GD5/LP GeForce GT 640 1GB 64-Bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready Video Card - Newegg.com

Yes I know you recommend quadro but the newer GT cards should be able to handle his needs.

He'll be fine with the gpu and cpu combination, least windows won't scream at him for lack of system resources.
-RockMan- is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 08:06 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2014
Location: poland
Posts: 1
Default Re: Older pc upgrade for Autodesk Maya

Wow! Awesome advice!!!

I use maya for character animation - My scenes never have more than 2 active rigs (90% of the time just 1 rig) In terms of size and mesh density the rigs that I use are almost exactly the same as the free ones at:

animschool AnimSchool - Online School for the 3D Animation Field
Free Animation Rig | Animation Mentor

Would it make sense to get 2 cheaper cards and run them together?
(I'm not sure if maya can do that)

I hardly ever do any rendering, so I only use the playblast feature because I don't take care of the lighting or anything like that. (this just renders the viewport)

The most important for me is viewport feedback speed when moving stuff and the general responsiveness of maya. (I don't use viewport 2.0 although I suppose it is faster - my current card doesn't support it)


EDIT: I have found a used nvidia quadro 600 (not a k600) for about 70$ so i might lump for that and then if need be get some more ram and upgrade to a quad core. What do you think??
lacturn is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 12:00 PM   #8 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,280
Default Re: Older pc upgrade for Autodesk Maya

Quote:
Originally Posted by MikeTech View Post
Ok then I checked this site here:
Autodesk - Certified Hardware - Find Recommended Hardware

Since maya relies on the cuda core technology provided by nvidia he would benefit better from this.

MSI N640-1GD5/LP GeForce GT 640 1GB 64-Bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready Video Card - Newegg.com

Yes I know you recommend quadro but the newer GT cards should be able to handle his needs.
I could torrent maya later on today and test it with my gt640 oc... :P
He'll be fine with the gpu and cpu combination, least windows won't scream at him for lack of system resources.
THey only have their professional cards listed for Nvidia or AMD as per the information from their hardware survey. That's why I said he should get a cheap Quadro.

Quote:
Originally Posted by lacturn View Post
Wow! Awesome advice!!!

I use maya for character animation - My scenes never have more than 2 active rigs (90% of the time just 1 rig) In terms of size and mesh density the rigs that I use are almost exactly the same as the free ones at:

animschool AnimSchool - Online School for the 3D Animation Field
Free Animation Rig | Animation Mentor

Would it make sense to get 2 cheaper cards and run them together?
(I'm not sure if maya can do that)

I hardly ever do any rendering, so I only use the playblast feature because I don't take care of the lighting or anything like that. (this just renders the viewport)

The most important for me is viewport feedback speed when moving stuff and the general responsiveness of maya. (I don't use viewport 2.0 although I suppose it is faster - my current card doesn't support it)


EDIT: I have found a used nvidia quadro 600 (not a k600) for about 70$ so i might lump for that and then if need be get some more ram and upgrade to a quad core. What do you think??
Even if it's only like the Q8200 listed and 2GB of DDR it would benefit you more than sticking with the dual core. If this is all you use the machine for you could also use an SSD instead of the Quadro, but since I don't personally use that software I don't know exactly what the GPGPU would be used for.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 03:25 PM   #9 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Older pc upgrade for Autodesk Maya

Message disreguarded.
__________________

-RockMan- is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Autodesk Maya vs Cinema 4D gula187 Off Topic Discussion 5 02-17-2009 03:40 PM
Autodesk Architectural Desktop 2006 Help sadisticmidget Microsoft Windows and Software 2 05-03-2006 12:44 PM
maya models raiden_nrl Monitors, Printers and Peripherals 9 12-03-2004 03:08 PM
Maya tutorials pc_boy Microsoft Windows and Software 8 11-12-2004 03:47 PM
my 1st maya models! U-Toast Off Topic Discussion 20 10-07-2004 10:31 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.