From NVida 6100 to ??? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-22-2009, 04:33 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
Default From NVida 6100 to ???

I'm looking to upgrade my graphics card.

I have an Nvidia 6100, I imagine isi ntegrated. AMD 3500 which is like 2.2 Ghz or something with 1.5 gigs of RAM. I'm looking to buy a second fan to minimize the current overheating issue. But what graphics card should I upgrade to for maximum performance. I was thinking of oging full forward 9600 but considering my processor is somewhat outdated, and that I hear installing fast GFX cards into low power supplies will underclock it, I'm wondering how far I can go.
__________________

MasterJace is offline  
Old 05-22-2009, 04:39 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: From NVida 6100 to ???

what motherboard and psu do you have?
__________________

__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 05-22-2009, 06:28 PM   #3 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,302
Default Re: From NVida 6100 to ???

A 6100 chipset should have a PCI-E slot (unless it has been gutted). Your PSU will be the biggest limitation on you... unless you replace it with one that will handle the card you choose.

What is your total budget, too?
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 05-22-2009, 07:02 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
Default Re: From NVida 6100 to ???

Well, here's a cpu-z report if it helps.

CPU-Z 1.44.2 HTML report file

As for the PSU, I have no idea or how to check.

Oh, and for budget. The most I'll blow is maybe 120. I have alot more, but there's no point in investing too much on a PC that will have such an 'ancient' processorin a year or two. Just looking for a way to play modern games until I get some money.
MasterJace is offline  
Old 05-22-2009, 07:38 PM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: From NVida 6100 to ???

It has 1-16x pci-e slot and a 300 watt power Supply. This card is rated for a 300 watt power supply. Newegg.com - XFX PVT86JYAHG GeForce 8500 GT 512MB 128-bit GDDR2 PCI Express x16 HDCP Ready SLI Supported Video Card - Desktop Graphics / Video Cards
Slaymate is offline  
Old 05-22-2009, 07:55 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,885
Default Re: From NVida 6100 to ???

IMO Newegg.com - Galaxy 96GFF6HUUEXV GeForce 9600 GT OC 512MB 256-bit GDDR3 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready SLI Supported Video Card - Desktop Graphics / Video Cards

Might need a better PSU, which won't be TO costly, also a RAM upgrade could help a lot, go to 2gb if possible...
c0rr0sive is offline  
Old 05-22-2009, 08:25 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
Default Re: From NVida 6100 to ???

Would that huge thing really fit into my computer? Wow. And yeah, I upgraded my RAM a while back, which is causing the overheating problem.
MasterJace is offline  
Old 05-22-2009, 09:06 PM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,302
Default Re: From NVida 6100 to ???

The 9600 requires a minimum of 400 watts.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 05-22-2009, 09:07 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,885
Default Re: From NVida 6100 to ???

Hence reason I said he would need a new PSU. :-p
c0rr0sive is offline  
Old 05-22-2009, 10:29 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
Brinson's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,195
Default Re: From NVida 6100 to ???

Quote:
Originally Posted by charles_scott View Post
IMO Newegg.com - Galaxy 96GFF6HUUEXV GeForce 9600 GT OC 512MB 256-bit GDDR3 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready SLI Supported Video Card - Desktop Graphics / Video Cards

Might need a better PSU, which won't be TO costly, also a RAM upgrade could help a lot, go to 2gb if possible...
2gbs of decent DDR ram is what...like $100?

PSU would be $50, then $85 for the card...

You're reccomendation is rather pricy. :-p

Maybe someone should ask what games he wants to play, then find him a card that will work on a 300w processor and play those games.
__________________

__________________
Antec 300 Illusion
430w Antec Earthwatts
AMD Q4 640 Propus
2x4gb Patriot DDR3 1333
750gb Seagate 7200.11 Hard Drive
Brinson is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ECS geforce 6100 on board audio not working. astosoup Hardware Repairs and Troubleshooting 0 11-30-2008 03:19 AM
nvidia 6100 integrated problems.. freezeyou Hardware Repairs and Troubleshooting 1 11-19-2007 11:17 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.