NOOB question on sound cards - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-03-2006, 06:59 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2006
Posts: 32
Default NOOB question on sound cards

Hello, I am in need of some advice on my sound card issue. I was given a soundblaster live 24 bit card and decided to try and install it myself. it looked easy. My present system has a built in sound card.C-Media it says. I disabled the onboard card thru the bios and uninstalled the drivers. I insalled the card by switching the wire from the onboard to the new card and putting the new card in the slot. The other end I placed in the back of the cd rom.
When I boot up it says new hardware found and I installed the new software. Everything seemed to be going fine but when I played a song thru WMP it gave me a message that windows could not play the file as there was a problem with the audio card. I then reversed everything I did and it still won't play with the onboard soundcard activated. Any ideas how to solve this?

mikemar1 is offline  
Old 04-03-2006, 10:37 PM   #2 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Mar 2006
Posts: 84

Here is a link to Creative's website. It should help you install your card:,Case=obj(2538),Kb=ww_english_add,VARSET=ws:

Sorry, the link only takes you to Creative's website. So, go to the "Knowledge Base" area of the site. There you will find help for installing your card. Simply type "install soundblaster sound card" in the "search for keyword" section; item #2 in the results area should help you.

It sounds to me (no pun intended) like you didn't remove the drivers for the on-board sound prior to installing the card.

- COOLER MASTER Wave Master TAC-T01-E1C Silver Case
- DFI LanpartyUT nF4 Ultra-D (BIOS = latest)
- AMD Athlon 64 X2 4800+ Toledo 1GHz HT 2 x 1MB L2 Cache
- OCZ 2GB (2 X 1024) DDR (500) PC-4000 EL Gold Gamer Ext. XTC (OCZ5002048ELGEGXT-K)
- OCZ PowerStream OCZ520ADJSLI ATX, BTX, EPS12V 520W
- XFX Geforce 7900 GTX 512MB (665/1630)
- HITACHI Deskstar 7K80 80GB 3.5\" SATA 3.0Gb/s x 2 (RAID)
old_geekster50 is offline  
Old 04-04-2006, 04:01 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2006
Posts: 32

Hi. thanks for the info. I did uninstal the drivers for the on board, but I think the new card is a dud. How would I go about reinstalling the drivers for the on board card again, so I can at least use that card ?
mikemar1 is offline  
Old 04-04-2006, 04:40 AM   #4 (permalink)
True Techie
bigbaddog's Avatar
Join Date: Mar 2006
Posts: 156
Send a message via Yahoo to bigbaddog

You need to reactivate the onboard sound through the BIOS-just reverse what you did to deactivate it. Then restart-windows should detect new hardware and then reinstall drivers-probably from the CD that came with your motherboard.
bigbaddog is offline  
Old 04-04-2006, 07:37 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2006
Posts: 32

I am at my wits end with this. I took my computer to get this card installed but they couldn't as the softwre is not for the card. They were also unable to get my onboard card to work. They suggested I reinstall windows so that any corrupted files would be fixed. This doesn't work. It still says I have no audio device installed. Does anyone have any suggestions on how this could be fixed? I should ppoint out that I Insalled the external card and software before i removed the drivers for the old one
mikemar1 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:58 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.