Noob question about upgrading my processor? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-21-2005, 07:51 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 342
Default Noob question about upgrading my processor?

Thinking anout upgrading my processor from a 2.4 GHz to a 3.2 Ghz. My Mobo can support up to 3.2 GHz but my question is: Will i have to reinstall my operating system and everything else if i upgrade my processor? Thanks in advance

Also if i'm upgrading my processor is there anything else i must upgrade? My specs are below, i was thinking a new power source?? Maybe between 430 and 450 watts.
__________________

__________________
INTEL PENTIUM 4 3.0 GHz
512kb L2 Cache S478/ Zalman 7000B-AlCu cooler
Antec Solution Series 3700AMB Case 350W
XFX GEFORCE 6800GS VF700-AlCu VGA cooler
ASUS P4P800-SE
1 GIG CORSAIR/1 GIG GEIL DDR400 PC3200
Benq Lightscribe 16x DVD ReWriter
SAMSUNG 1.44MB FLOPPY DRIVE
WESTERN DIGITAL 80GB 7200RPM 8MB CACHE HARD DRIVE
Philips 17\" MONITOR
LG 52X24X52 CD-RW
Logitech MX518 Optical Mouse
MICROSOFT WINDOWS XP HOME
MADWAD is offline  
Old 12-21-2005, 11:26 AM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2005
Location: Cubicle Bunker
Posts: 109
Default

as long as the processor is the same socket type (skt 478), you will not have to re-load ANYTHING. Just swap and go, your MOBO should detect the new speed settings

good luck
__________________

__________________
Dell Precision 670 (3.4GHz DP Xeon, 4GB DDR2, XPSP3)
Dell D800 (1.8GHz, 1GB, XPSP3)

I work with computers, I play FFXI.
vagnozzi is offline  
Old 12-21-2005, 11:52 AM   #3 (permalink)
Member (again)
 
macdude425's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Raul's Wild Kingdom...How 'bout that, huh?
Posts: 4,202
Send a message via AIM to macdude425 Send a message via Yahoo to macdude425
Default

No. Only motherboard (or hard drive) swaps would require a reformat and reinstall.
__________________



Debian Support Forums!
macdude425 is offline  
Old 12-21-2005, 01:21 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 659
Send a message via AIM to KCRMYZ Send a message via MSN to KCRMYZ
Default

No you should be fine. If you do ever switch anyone of the Mobos or hardrives out you will have to reinstall your operating system
KCRMYZ is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.