no improvement - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-02-2006, 09:15 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 86
Default no improvement

i just added to my laptop another 512mb to the ram and now have 1gig total. my question is why havent i seen an improvement in performance? nothing is faster than it used to be.
is there something wrong with the memory? the computer recognizes the memory but theres no improvement. whats wrong?
__________________

__________________
COMPAQ EVO N610C
1.80GHZ
1GIG OF RAM
60GIG HD
30GIG PORTABLE HD
DVD
WIRELESS
14.1 INCH LCD
AIT RADEON MOBILITY 7500 32MB
Alfredw1 is offline  
Old 08-02-2006, 09:47 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 105
Send a message via AIM to T88SupraStyle
Default

Telling you from experience, Just upgrading the ram size doesn't make much of a difference.

What i heard upgrading ram does is that it lets you open up more programs at the same time. making it easier to multitask on your computer.


Don't take my word for it... i might be wrong.
__________________

__________________
テツヤ
T88SupraStyle is offline  
Old 08-02-2006, 10:52 PM   #3 (permalink)
The ModFather
 
markkleb's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Reno Nevada
Posts: 273
Default

I never noticed a big dif from 512 to 1 gig. In any comps I built.

Now from 128 to 512 big diff.

But im sure in some things its faster, just got to figure out which...
__________________
MKMods
markkleb is offline  
Old 08-02-2006, 10:53 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,246
Default

Supra's pretty much right. If you weren't using all of your RAM in the first place, adding more isn't going to do anything until you start using a lot more RAM.

Your page file really starts to kick in if you don't have so much RAM, and that's the real slowdown. But if you have more RAM, that pagefile won't kick in as much until you have a lot of memory resources being used.
WorldIndustries is offline  
Old 08-02-2006, 11:14 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

it depends on what programs you use.
if you run programs that take up lots of RAM, then they will benefit from a RAM upgrade.

if you aren't running anything demanding (just running basic apps) then a RAM upgrade won't do much if anything.
__________________
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.