new upgrade problem with temps on HWmonitor - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-06-2010, 08:56 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dearborn, MI
Posts: 230
Default new upgrade problem with temps on HWmonitor

ok I just upgraded my system and my CPU fan is running like mad. In Bios it shows my temps at 36c CPU and case at 21c which is good. well Hwmonitor for some reason shows a core at 98c and 2 others at good temps, problem is I only have 2 cores. Here is the report. Please help

__________________

mattk1045 is offline  
Old 08-06-2010, 01:08 PM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

Oddly on another forum, someone has that at 127C

I think maybe hwmon hasd issues.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 08-06-2010, 01:45 PM   #3 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

Is the fan plugged into the CPU fan header, a different fan header, or directly into the PSU? What cooler are you using(as some only run at 100%)?
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 08-06-2010, 02:03 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dearborn, MI
Posts: 230
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

It was also showing this high temp on speedfan. I have the fan plugged into the mono plug for CPU fan. It is a 4 pin connector where my plug only has 3 missing the 4th(control) pin.
I do get why hwmonitor is showing [trial] what is that?
mattk1045 is offline  
Old 08-06-2010, 03:15 PM   #5 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

HWMonitor isn't perfect. I was the one who had the 127C CPU temps listed even though my core temps didn't exceed 70. I've also had 6000RPM listed for my fan speeds and other glitches. It may be my monitoring chip but yours is different.

Your TRIAL issues are because you're using HWMonitor Pro, get the regular one, it lacks a few unnecessary Pro features but lists all the temps and info. I would trust the BIOS, any motherboard utilities that came with your board, and HWMonitor's CPU core temps (read from the CPU itself, not the monitoring chip which is often misread).
__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 08-06-2010, 04:06 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dearborn, MI
Posts: 230
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

Thanks Calc,
that helps with my heat issues. I still need to figure out how to get that fan to slow down.
mattk1045 is offline  
Old 08-06-2010, 05:11 PM   #7 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

Calc.. it was another person that had it too..... On vista.com

Matt... check the bios for the setting.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 08-06-2010, 05:41 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dearborn, MI
Posts: 230
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

What setting? The only fan control in my bios is key temp and I tried all the settings, nothing worked
mattk1045 is offline  
Old 08-06-2010, 05:43 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dearborn, MI
Posts: 230
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

My mono is msi 785gt-e63 if anyone can help. This is driving me nuts lol
mattk1045 is offline  
Old 08-06-2010, 07:53 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dearborn, MI
Posts: 230
Default Re: new upgrade problem with temps on HWmonitor

ok so my TMPIN0-3 are what im looking at. TMPIN1 is at 96c....thats crazy but the rest TPIN0 and TPIN2 are 31c and 24c. Plus all 4 of my fans are at 100% speed. Whats the deal here guys?
I think the TMPIN1 is North Bridge? why is it so **** hot? Im only at idle.
__________________

mattk1045 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is Windows 7 worth the upgrade from Vista? pinoy3000 Microsoft Windows and Software 8 08-04-2010 06:53 PM
Looking to Upgrade my comp eclipse51 New Systems | Building and Buying 7 03-04-2010 03:13 PM
HP small compact desktop with a cpu upgrade problem... -RockMan- Hardware Repairs and Troubleshooting 1 07-10-2009 02:48 AM
Win 98 Upgrade...Problem Ioanni Microsoft Windows and Software 20 01-26-2008 07:39 PM
memory upgrade problem plumber4578 System Upgrades 5 01-13-2008 05:50 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.